Vágólapra másolva!
A Triatlon Tour első két versenyét megnyerte Pocsai Balázs, de a sorozat harmadik állomásán, a hétvégi bajai viadalon biztosan nem áll rajthoz. A DSC-DSI versenyzője gőzerővel készül a nemzetközi viadalokra, hogy megfelelő pontot szerezve ott lehessen a jövő évi, londoni olimpián.

"A két győzelem nem ért váratlanul, nagyon bíztam abban, hogy elöl végzem majd" - mondta Pocsai Balázs, aki elárulta, nagyon szeretne minél előbb végezni a Triatlon Tour-sorozatban, amikor lehetséges, rajthoz is áll, de elsődleges céljának azt tekinti, hogy nemzetközi pontszerző versenyeken induljon és közelebb kerüljön az olimpiai részvételhez.

"A balatonfüredi siker nem volt másabb, mint a tiszaújvárosi, az ellenfelek ugyanúgy kemények voltak, nagyon meg kellett küzdenem a sikerért. Még előnyösebb is volt számomra, hogy rövidtáv volt, sprintben mintha kicsit kezdenék lassulni" - elemezte a hétvégén történteket.

Pocsai számára egyértelmű a cél: jövőre ott akar lenni az olimpián.

"A hétvégi, bajai viadalt kihagyom, ezúttal az olaszországi Bardolinóban indulok, igaz, ez nem pontszerző viadal. De a másfél hét múlva kezdődő spanyolországi Európa-bajnokság már igen, ahol győzelem ugyan nem fenyeget, de megkezdhetem a felzárkózást a ranglistán."

A debreceni versenyző három éve úgy nyilatkozott, a londoni olimpiáig mindenképpen kitart, mert szeretne indulni. "Az év eleje nem sikerült jól, pedig amilyen kőkemény alapozáson estem át, úgy gondoltam, ha ennek sem lesz eredménye, akkor valóban nem érdemes ezt tovább csinálni. Most sorozatban nyertem három versenyt, Tiszaújváros és Füred között egy egri viadalon is diadalmaskodtam, tehát látszik, a formámmal nincsen baj. Most már csak abban kellene előrelépni, hogy beférjek a nemzetközi versenyek mezőnyébe. Ha ez sikerül, akkor érzem magamban az erőt, és jó esélyt adok az olimpiai kvóta megszerzésére."

Amíg úszásban vagy kajak-kenuban folyamatosan hangsúlyozzák a csúcsformát és az időzítés kérdését, addig triatlonban szinte egész idényben jól kell(ene) teljesíteni. "Szkeptikus vagyok a folyamatos csúcsformát illetően, de szakemberek azt mondják, egy alapteljesítményt mindig kell hozni. És attól nagy versenyző valaki, hogy ha kell, képes a jó eredményre."

A magyar versenyzők közül jelenleg Fecskovics Attila áll a legelőkelőbb helyen a világranglistán, de ahogy Pocsai fogalmazott: "Ő is még 140 ponttal van lemaradva az utolsó, olimpiai indulást érő helyen álló riválistól."

"Hiszek abban, hogy kijut valaki Londonba, erre kettőnkön kívül még Rendes Csabának van esélye. Szurkolok mindannyiunknak, hiszen nem csak egy kvótát lehet szerezni. Hát akkor legyünk ott minél többen Londonban."

Triatlon Tour: folytatás Baján

Június 18-19-én Baján rendezik meg a triatlon váltó országos bajnokságot és a Triatlon Tour 3. fordulóját. Az ob-n két férfi és két női versenyző alkot egy váltócsapatot, a viadal délután 3-tól este 8 óráig tart majd. A versenyzők a Sugovica-öbölben úsznak, a depó a Halászparton van, a kerékpározás Baja belvárosában és a Petőfi-szigeten zajlik, míg a futás a Halászpart és a Türr István-kilátó közötti töltésen, illetve sétányon lesz.

Vasárnap délelőtt 9.30-tól délután 5 óráig a Triatlon Tour egyéni sprintfutamokon lehet szurkolni a versenyzőknek.

A Triatlon Tour eddigi eredményei, 1. forduló, Tiszaújváros, férfiak:
1. Pocsai Balázs (DSC-DSI) 54:16
2. Hankó Dávid (TVK-Mali TK) 54:21
3. Török Dániel (TVK-Mali TK) 54:33.

nők:
1. Fuchs Renáta (Budaörsi TKE) 1:03:21
2. Dudás Eszter (Uniqa Team-Újbuda TC) 1:03:36
3. Tóth Zsófia (TVK-Mali TK) 1:04:05.

2. forduló, Balatonfüred, férfiak:
1. Pocsai Balázs (DSC-DSI) 1:49:27 ó
2. Fecskovics Attila (DSC-DSI) 1:49:30
3. Tóth Tamás (Budaörsi TK) 1:49:52

nők:
1. Csomor Erika (Budaörsi TK) 2:04:46
2. Tóth Zsófia (TVK-Mali TK) 2:09:37
3. Pap Eszter (Triatlon Villám) 2:11:47