Vágólapra másolva!

A kapusoknak a labda, a hokisoknak a futás furcsa az egyik legfiatalabb hazai sportágban

Nagyjából féléves múltra tekint vissza Magyarországon a jégkorong száraz változatának számító ballhockey, amelynek pozsonyi világbajnokságán a magyar férfi és női válogatott is részt vett. A vébére szlovák segítséggel kijutó csapatok létszáma többször is változott munkahelyi elfoglaltság és az érettségi miatt, és bár Bermuda és a Kajmán-szigetek válogatottja egyelőre túl erős a magyaroknak, a sportág hazai képviselői arra számítanak, hogy a következő években itthon is ugrásszerűen megnő majd a ballhockey népszerűsége. 

Nem sok olyan sportágat tudnánk mondani, amelyben a magyar válogatott részt vesz az aktuális világbajnokságon és ott Bermuda, valamint a Kajmán-szigetek csapatával is megmérkőzik. A Magyarországon nagyon rövid, gyakorlatilag féléves múltra visszatekintő, a jégkorong száraz változatának tekinthető ballhockey egy ilyen sportág.

"Mindkét csapat tele van kanadaiakkal" - szögezi le Pavelka Zoltán, a magyar csapat egyik vezetője, aki szerint ahogy a floorballban mindenhol találni svéd vagy finn játékosokat, úgy ballhockeyban a kanadaiak uralják a terepet Bermudától Hongkongig.

Tudva, hogy Kanadában aki járni tud, az már hokiütőt vesz a kezébe, nem kell szenzációt keresni abban, hogy a Kajmán-szigetek 7-0-ra, Bermuda 12-1-re győzte le a magyar férfi csapatot. "A Kajmán-szigetek ellen a 45 perc alatt 52 percnyi büntetést szedtek össze a magyar játékosok, gyakorlatilag mindig ült valaki a büntetőpadon, de nem panaszkodhatunk a bírókra, nagyon jól fújtak, egyszerűen ennyivel gyorsabb volt nálunk az ellenfél, és sorra megtorolták a szabálytalanságainkat" - árulja el Pavelka.

Forrás: Northfoto

A kapusok a labdára, a hokisok a futásra panaszkodnak

"No ice, no skate, no problem" - áll a bermudai csapat mezén, amely akár a sportág mottója is lehetne, hiszen aki azért nem lett profi hokis, mert gondjai voltak a korcsolyázással, még mindig érvényesülhet ballhockeyban. A ballhockey nagyjából csak a cipőben és a borításban különbözik a jégkorongtól, itt is hordanak sisakot és kesztyűt a játékosok - ajánlott a sípcsontvédő, illetve a szuszpenzor viselése is -, akik hokiütővel terelgetik a narancsszínű, tömör gumiból készült, a teniszben használtnál alig nagyobb labdát. A hokihoz hasonlóan itt is öt mezőnyjátékos és egy kapus lehet egyszerre pályán, a játékidő háromszor tizenöt perc, a játéktér pedig bármilyen kemény, sík felületű pálya lehet.

"A kapusok arra szoktak panaszkodni, hogy a labda nem úgy megy, mint a korong, hanem szitál a levegőben, ami azért van, mert ha erősen megütik, akkor összelapul, kézzel is be lehet nyomni, ha nagyobb erőt fejt ki az ember. Nagyon komoly fizikum kell ehhez a sporthoz, a hokisok nem is szeretik, hogy sokat kell futni. A szabály szerint nincs testjáték a ballhockeyban, ehhez képest a vébén nagyokat csattantak a játékosok a palánknál, mégsem fújták le, csak az olyan eseteket, amelyek sérülésveszélyesek" - magyarázza Pavelka.

Gegesy Cecília a floorballos társasághoz tartozik, amely kisebbségben van a női válogatottban a hokisok mellett, és elmondása szerint nehézséget okozott neki, hogy az üvegszálas floorballütő után megszokja a nehezebb hokiütőt.

A nehezebb ütő zavaró a floorballosoknak

"A hokisokat az zavarja, hogy a védőfelszerelésben futni kell, minket meg az, hogy nem tudunk rendesen lőni a nehezebb ütővel. Ki akartam próbálni a jégkorongot és a ballhockeyt is, de a hokihoz jobban kéne tudnom korcsolyázni, a ballhockeyben pedig eléggé zavaró a rácsos sisak, úgyhogy nem hiszem, hogy folytatni fogom. Nem igazán volt meg a játék élvezete, nem érzek magamban annyi energiát, hogy megtanuljam, hogyan kell a labdát kezelni, és lőni" - mondja Gegesy Cecília, aki szerint vállalható eredmény a hetedik hely, és több hokissal, valamint hosszabb felkészüléssel előrébb is végezhet majd a jövőben a magyar csapat.

Bár feljebb azt írtuk, fél évre tekint vissza a sportág honi története, az 1993-ban megalapított nemzetközi szövetség már korábban be akarta vonni a magyarokat, akik 1998-ban és 99-ben részt is vettek a vébén, de mindkétszer utolsóként zártak, lőtt gól nélkül, pedig válogatott hokis is szerepelt a soraikban.

Ennél most jobban zárt a spanyolok elleni helyosztón a győzelemhez is közel álló férfi válogatott, hiszen már a britek elleni első meccsen sikerült két gólt is szereznie - később Bermuda, Hongkong, és a spanyolok sem úszták meg kapott gól nélkül - a hokisokból, floorballosokból és gyeplabdázókból álló csapatnak, amely szlovák segítséggel jutott ki a vébére, egy helyi szponzor ugyanis kifizette a nevezési díjat.

A férfi csapat a spanyolok elleni 3-2-es vereséggel a B csoport nyolcadik helyén végzett, a második vonalnak számító B csoportot a pakisztániak nyerték a franciák és a bermudaiak előtt. Az elitnek számító A csoportban a cseheket harmadszor koronázták meg, az ezüst Kanadához, a bronz Szlovákiához került. A nőknél a magyarok a B csoportban harmadikként, összesítésben hetedikként zártak, a másodosztályban a svájciak, az A csoportban a szlovákok lettek a legjobbak.



Pesterzsébeten avatnak magyar bajnokot

A Magyar Kupában a nőknél három, a férfiaknál hat csapat indult, köztük olyan városok csapatai, mint Tata vagy Oroszlány, amelyek nem rendelkeznek hokis múlttal, de egykori jégkorongozók, vagy hasonló sportágat űzők kedvet kaptak ahhoz, hogy ballhockeycsapatot alakítsanak. A magyar bajnokságból is lement már két forduló, a döntőt és helyosztókat július 10-én rendezik a pesterzsébeti jégcsarnokban. A válogatott tagjai a zuglói Postás sporttelepen keddenként és szombatonként rendezett edzéseken ismerhették meg egymást, a toborzóra 35-40 fő jelentkezett, belőlük alakult ki a Pozsonyba utazó keret.

Forrás: Wikipedia

"A lányoknál nehezebb dolgunk volt, el is fogytunk a vébé végére, volt olyan játékos, akinek az első két meccs után haza kellett utaznia, mert nem tudott szabadságot kivenni a munkahelyén, és a keddi érettségi is betett, hárman amiatt hagyták el a csapatot. Ha öttel többen vagyunk az osztrákok ellen, akkor biztos vagyok benne, hogy nem hét-ötös vereség a vége" - jelezte Pavelka, hogy a létszámhiány nehezítette a női csapat helyzetét.

A nőknél összesen kilenc csapat indult a vébén, a magyarok a legnehezebb csoportba kerültek, mert az amerikaiakkal - akinél öt-hat játékos kerettag volt a legutóbbi olimpián résztvevő hokicsapatban - és a csehekkel akadtak össze, a hat-, illetve nyolcgólos vereség, az erőviszonyokat ismerve vállalható volt, mint ahogyan a házigazda szlovákok elleni 0-15 után sem dőlt össze a világ, ők is más dimenziót képviselnek. Előzetesen a női csapat azt tűzte ki célnak, hogy a görögöket és a briteket megelőzze, és ez meg is valósult egy 10-2-es és egy 4-0-s győzelem formájában, ami bizonyította, hogy jó jósnak bizonyult a nemzetközi szövetség alelnöke, aki a Magyar Kupán megtekintette a játékosokat, majd kijelentette, hogy a vébén a britek és a görögök előtt fognak végezni.

Európai liga indulhat, Magyarország vb-házigazda lehet

A szlovákok megadták a módját, a ballhockey-vébét ugyanabban a csarnokban rendezték, mint a májusi hokivébé helyosztóit, a nőknél a szlovák-cseh rangadón Pavelka szerint 2000 néző szurkolt a helyszínen, az elődöntőkre és döntőre viszont minden jegyet eladtak, ami tízezer fölötti nézőszámot jelentett. Ez is mutatja, hogy a sportágat komolyan kell venni, és a nemzetközi szövetség arra törekszik, hogy a ballhockey ne csak kiegészítő sportág legyen a hokisok számára a nyári időszakra, hogy egyre több legyen a ballhockey-játékos, és egyre több országban terjedjen el a játék.

Tervben van egy európai ballhockey liga indítása, amelybe magyar csapatokat is csábítanak, a sorozat szponzora a pályákat, a bírókat, és csapatonként öt szlovák játékost is fizetne, a napokban eldőlhet, hogy beindul-e a liga. A sportág hazai vezetői addig sem tétlenkednek, balatoni strandokon és egy sportáruház parkolójában terveznek bemutatókat, hogy ezzel is népszerűsítsék a ballhockeyt.

Az igazán nagy dobás két év múlva következhet be, elképzelhető, hogy 2013-ban Magyarországon lesz a női vb, a nemzetközi szövetség ugyanis Kanadának adta a rendezést, közelebbről Új-Fundlandnak, amely Európából nézve a világ végén van, és az utazási költségek több válogatottat is elriaszthatnak a részvételtől. Ha viszont sikerül itthon megteremteni a feltételeket, akkor az európai válogatottak valószínűleg elindulnának, a két észak-amerikai csapat utazási költségeit pedig magára vállalná a nemzetközi szövetség. Hogy ez megvalósul-e, az a jövő zenéje, de az biztos, hogy egy esetleges hazai vébé nagyot lendítene az egyik legfiatalabb sportág helyzetén.