Vágólapra másolva!
Nem Dzsudzsák Balázs az Anzsi Mahacskala első olyan játékosa, akinek szembesülnie kellett a szurkolók haragjával, amiért a dúsgazdag dagesztáni klubhoz szerződött, új csapatánál viszont rendkívül szívélyes légkör fogadta a magyar válogatott futballistát. Az [origo] végignézte  Dzsudzsák első mahacskalás, szakadó esőben zajló edzését, amelyen láthatóan megerősítette a klub igazgatóját, hogy jó vásárt csináltak a magyarral. 

A dombok között eldugott, csendes, nyugodt Bar Waltersdorf-i edzőközponthoz érve egy pályamunkás fogadott minket, majd amikor megtudta, hogy magyarok vagyunk, büszkén mutatta a falra kitett képek egyikén, hogy a helyi csapat tagjaként Preisinger Sándor rendszeresen megfordult náluk, majd a Sturm Graz tavalyi edzőtáborában készült kép elé vezetett minket, és rámutatott Szabics Imrére. Eldicsekedett vele, hogy az Arsenal már szinte hazajár hozzájuk, de a Werder Bremen vagy a Borussia Dortmund csapatképe is ott díszeleg a falon. Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozott az Anzsi Mahacskala, amely - most először - tíz napot tölt Stájerország termálvizeiről híres üdülőövezetében.

Az orosz együttes magyar játékosa, Dzsudzsák Balázs hétfőn este érkezett meg a Bad Waltersdorf-i edzőtáborba, kedden délelőtt pedig először edzett együtt a csapattal. A hatalmas médiaérdeklődés miatt a Mahacskala vezetői már előre jelezték, hogy a PSV-től szerződtetett magyar focista első edzésnapján nem szeretnék, ha bárki zavarná őt, ezért csak szerdán nyilatkozhat.

"Ne haragudjatok, de csak holnap nyilatkozhatok" - jelezte Dzsudzsák a csapatbuszról leszállva, hogy tartja magát a klub utasításához.

A játékosok az edzés kezdete előtt negyedórával már kint passzolgattak a pályán, Dzsudzsák körülbelül tizedikként jött ki az öltözőből, a klub hivatalos televíziója, valamint fotósa egyből rátapadt, és szinte végig kísérte minden mozdulatát.

Dzsudzsák egy tolmáccsal párban kezdett el passzolgatni, utólag sikerült beszélnünk a partnerrel, aki főállásban Roberto Carlos tolmácsa, ám a brazil világbajnok meghosszabbított szabadságát tölti, így Dzsudzsáknak segített a fordításban, angolról oroszra. "Roberto valószínűleg csak pénteken érkezik meg a csapathoz, így szinte biztos, hogy nem játszik a csütörtöki edzőmeccsen sem" - mondta az [origo]-nak az Anzsi munkatársa, aki egy rövid bemelegítés után magára hagyta Dzsudzsákot, hogy az edzés előtt még lőhessen néhányat kapura.

A magyar válogatott balszélső egyik, 16-18 méteres lövése olyan csúnyán fölé szállt, hogy a kapu mögötti háló felett kirepült a pálya melletti kukoricásba, mire Alekszander Udaltsov, a klub sajtófónöke bekiabálta a magyarnak játékos keresztnevét, a bevett kézmozdulattal jelezte, hogy lecseréli őt. A jelenet nagy derültséget váltott ki, talán ez a rosszul sikerült lövés is kellett ahhoz, hogy mind többen odamenjenek haverkodni Dzsudzsákhoz, aki láthatóan egyre jobban feloldódott, és hamar megtalálta a közös hangot a csapattársakkal.

"Balázs nemcsak, hogy remek játékos, de nagyszerű srác is. Hónapok óta folyamatos kapcsolatban vagyok vele, a BL-döntőt is mellette néztem végig Londonban. Biztos vagyok benne, hogy nem lesznek beilleszkedési problémái" - mondta kérdésünkre a klub sajtósa, majd elárulta, hogy a csapat legnagyobb sztárjai egytől egyig hiányoznak az edzőtáborból.

Roberto Carlos mellett a másik brazil válogatott játékos, Diego Tardelli és a Dzsudzsák posztján játszó Mbark Busszufa is térdsérüléssel bajlódik, Busszufa a műtétje után Belgiumban lábadozik, egy hónapot kell kihagynia, Tardelli pedig csak Moszkvában csatlakozik majd a csapathoz.

Forrás: Papp Máté

Az edzés egy rövid cicázással indult, Gadzsi Gadzsijev vezetőedző ötös csoportokba osztotta a játékosokat. Az első alkalommal, amikor Dzsudzsák Balázs került középre, 20-22 passzon keresztül nem tudott a labdába érni, majd amikor hibázott az egyik csapattárs, hangosan nevetve ölelgették meg a magyar játékost, aki végre kibújhatott a cica szerepéből.

A csúnya fölélövés és a kínos cicázás után Dzsudzsák mosolyogva fogadta a zrikákat, aztán az edzés második felében, a bóják közötti, labdavezetéses gyakorlatok után a támadásvezetéseknél megmutatta, hogy miért is igazolták le őt.

Az addig jobbára csak laza átmozgatásnak tűnő edzés negyvenedik perce után a vezetőedző két részre osztotta a csapatot, Dzsduzsákéknak meccsszituációkat kellett gyakorolni. Egy középről szélre kiadott labda után három támadó vezethette két védőre a labdát, Dzsudzsák első beadása hajszálpontos volt, ám a hosszú érkezőn csapattársa két méterről kihagyta a kihagyhatatlant. A koreográfia szerint egyszer balról, egyszer pedig jobbról érkeztek volna a beadások, de a jobb oldalról ötből egyszer sem sikerült betekerni a labdát, míg Dzsudzsák háromszor is bevarázsolta a középen érkezők elé.

Forrás: Papp Máté

Azután néhányszor hat az öt ellen támadhattak Dzsudzsákék, de ennél a gyakorlatnál is meglátszódott a legtechnikásabb játékosok, Roberto Carlos, Tardelli és Busszufa hiánya. A tíz támadásból háromszor sikerült eltalálni a kaput, ebből kétszer Dzsudzsák veszélyeztetett, ugyanis Gadzsijev edző ennél a gyakorlatnál többször is megkérte a magyar légióst, hogy húzódjon be, és középről osztogasson a szélre, vagy ha olyan a helyzet, akkor lőjön.

Az egyik életerős távoli próbálkozása a kapufát is érintve fölé szállt, mire German Csisztyakov, az Anzsi klubigazgatója elismerően csettintve odaszólt a mellette ülő barátjának, hogy ez bizony csak centikkel ment fölé. Az igazolásokért is felelős vezető reakcióiból úgy tűnt, elégedett a vásárral, amit Dzsudzsákkal csináltak.

Forrás: Papp Máté

Eközben elkezdett szakadni az eső, amit a pálya szélén álló klubvezetők és alkalmazottak zsörtölődve vettek tudomásul, előbb kerítettek gyorsan egy hatalmas esernyőt a vezetőedzőnek, majd maguknak néhány pohár forró teát, és dideregve nézték tovább az edzést. "Azért választottuk ezt a helyszínt, mert azzal kecsegtettek minket, hogy itt mindig ideálisak a körülmények. Valóban minden tökéletes, az időt leszámítva" - mondta a forró teát szürcsölgetve a sajtófőnök.

Az első távoli lövésből született gólra az edzés végéig kellett várni, amikor is öten-hatan 20-22 méterről lövöldöztek a kapusnak. A csapat mókamestere, Alekszander Prudnyikov Cristiano Ronaldót parodizálva állt oda a labda mögé, nagy terpeszben egy nagyot fújtatott, mint aranylabdás portugál kollégája, majd egy erős, de középre tartó lövést eresztett el, amely a kapus hóna alatt becsúszott. A gólt olyan hatalmas üdvrivalgás fogadta a csapattársak részéről, mintha a nagy rivális CSZKA Moszkva ellen az utolsó percben született győztes találat lett volna.

Dzsudzsák háromszor próbálkozott, mindháromszor védett a kapus, majd amikor Gadzsijev lefújta az edzést, Dzsudzsák kint maradt és lőtt még kettőt a kapusnak, de ezt a párharcot sehogy sem tudta megnyerni.

Forrás: Papp Máté

Összességében azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar válogatott balszélső - a Bad Waltersdorfban edzőtáborozó keretet tekintve - a csapat egyik legjobban képzett játékosa. A tréning végén az öltözőbe menet még visszahívták egy közös fotóra a csapattársak, akik láthatóan befogadták őt maguk közé.

Dzsudzsákon kívül a klubvezető és az edző sem volt hajlandó nyilatkozni, ezért megkértük a csapat hivatalos televíziójának egyik riporterét, hogy mondjon néhány szót a magyar játékosról. "Amikor szóba került, hogy hozzánk igazolhat, megnéztem róla néhány videót az interneten, majd utólag meg is szereztem egy-két meccsének a felvételét, annyira megtetszett a játéka. Remek bal lába van, szerintem stabil kezdő lesz. Hallottam, hogy Magyarországon kétkedve fogadták a szurkolók, hogy hozzánk igazolt, de szinte minden játékosunknál elmondható, hogy megtámadták őket azzal, hogy a pénz miatt választottak minket. Remélem, hogy jól fogja magát érezni a klubnál, mert nagy szükségünk van egy ilyen remek játékosra."