Vágólapra másolva!
Vajda László személyében egy magyar szakember is szerepet játszott abban, hogy szerdán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 123. ülésszakán Pjongcsangnak ítélte oda a 2018-as téli játékok rendezési jogát.

Vajda az MR1 Kossuth Rádiónak a durbani helyszínről adott nyilatkozatában elmondta, a pályázati bizottságban az elmúlt két évet rendkívül feszített tempóban dolgozták végig.

"A koreai hagyományosan egy visszafogott nép, ennek ellenére most nagyon boldogok" - mondta Vajda. "Pjongcsang sportszakmai szempontok alapján ideális döntés, nincsenek nagy távolságok az egyes helyszínek között, tökéletes olimpiát lehet rendezni."

Vajda - aki az elmúlt időszakban csak hétvégente látogatott Pekingben élő családhoz Szöulból - hozzátette, hogy a NOB-nak némi morális kötelezettsége is volt azzal, hogy Pjongcsang éppen csak lemaradt az előző két helyszínkijelöléskor.

Ugyanakkor a szakember szerint a "valaha volt legjobb prezentációt mutatták be ma" Durbanben, az pedig külön öröm számára, hogy legutóbb éppen Budapesten tudott úgy nyerni Salt Lake City, mint most Pjongcsang, azaz hogy már az első körben megszerezte a szükséges szavazatokat. "A jövőmről egyelőre most nem tudok mit mondani, egy korszak lezárult. Három hónapon belül fel kell állnia a szervezőbizottságnak" - nyilatkozta Vajda.

A Münchenben összegyűlt több ezer ember hangos hurrogással fogadta a NOB döntését. "Sajnálatos az eredmény, de újra kandidálunk" - jelentette ki a durbani eredményhirdetést követően a német televíziónak Ludwig Spaenle bajor kulturális miniszter. "A mai döntésben fontos tényező volt, hogy Pjongcsang immár harmadszor pályázott".

A két óriáskivetítő előtt összegyűlt tömeg abban reménykedett, hogy München lehet az első város, amely otthont adott, illetve ad nyári és téli játékoknak egyaránt.

A Svájci Olimpiai Bizottság is azonnal reagált a NOB döntésére, ugyanis bejelentette, hogy kandidál a 2022-es téli játékokra, miután az ázsiai helyszín mostani kiválasztásával nőttek az esélyek arra, hogy 11 év múlva ismét európai város legyen a rendező. A svájciak közlése szerint a szervezet vezető testülete augusztus 11-én, öt jelentkező közül választja ki a kandidáló települést. Svájc korábban kétszer, 1928-ban és 1948-ban is St. Moritz-ban látta vendégül a világ téli sportolóit.