Vágólapra másolva!
Tamás Krisztián személyében magyar labdarúgója lesz az AC Milannak, miután az olasz sztárcsapat megegyezett a szombathelyi Illés Akadémiával az átigazolási összegben, és a 16 éves játékos is megfelelt a minden részletre kiterjedő orvosi vizsgálaton. A milánóiak és a szombathelyiek által is Gareth Bale-hez hasonlított Tamás Krisztián rendkívül tudatosan készül a karrierjére, nem jár el szórakozni, tanulja az olasz nyelvet, és nem fél a kihívástól. Az Illés Akadémia vezetői szerint várhattak volna még a fiatal játékos eladásával, de nem mindennap érkezik ajánlat a Milantól, ezért nem akarták elvenni a lehetőséget Tamástól.

"Ahogy az életben mindenhez, ehhez is szerencse kellett" - kezdte Tóth Miklós, az Illés Akadémia ügyvezetője, amikor azt kérdeztük tőle, hogyan került a képbe Tamás Krisztián az olasz bajnoki címvédő AC Milannál. "A magyar utánpótlás-válogatott Svájccal játszott meccset. Az ellenfélnél volt egy csatár, Flavio Cedeno, akit az egyik legnagyobb tehetségnek tartanak Olaszországban, a Milan vezetői azért jöttek el a meccsre, hogy őt megnézzék. Jobbszélsőt játszott, Krisztián pedig a balhátvéd poszton levette őt a pályáról, és a támadásokat is segítve több jó beadása volt, ekkor döntöttek az olaszok úgy, hogy elhívják próbajátékra."

Tavaly október óta Tamás Krisztián már négyszer volt kint az olasz sztárcsapatnál, ahol az edzések mellett mindenre kiterjedő orvosi vizsgálaton is részt kellett vennie. "Legutóbb július elején voltunk kint, délelőtt fél tízre érkeztünk meg egy kórházba, délután fél kettőkor végeztünk. Vizeletvizsgálat, terheléses teszt, EKG, vérnyomás- és pulzusmérés, szívultrahang, tüdő-, csípő-, térd- és bokaröntgen, szemvizsgálat, felsorolni sem lehet, hogy mennyi vizsgálaton esett át Krisztián" - mondta Tóth Miklós.

Nem érte váratlanul a nagy iram

A fiatal magyar játékos több edzésen is részt vett a Milan korosztályos csapatában, és egy egymás közötti, tizenegy a tizenegy elleni meccsen is játszott. Tóth szerint teljesen más dimenzió egy milánói edzés. "Pörgős, dinamikus volt az edzés. Mindegyik gyerek elképesztően gyors, az alapvető különbség a magyar fiatalokhoz képest, hogy ők labdával is azok. A milanos fiatalok sportigazgatója, Filippo Galli is személyesen nézte meg Krisztiánt, de rajta kívül körülbelül húsz játékosmegfigyelő volt ott az 1995-ben születettekből álló korosztályos csapat egymás elleni meccsén."

Tamás Krisztián az [origo]-nak elmondta, hogy nem érte a váratlanul a nagy iram, és viszonylag könnyen tudott alkalmazkodni hozzá. "Nagyon izgultam, amikor először kiutaztam, hiszen nem mindenki jut ki próbajátékra a Milanhoz, de az első edzés után megnyugodtam. Külön edző foglalkozott velem, és két másik, egy norvég és egy olasz próbajátékossal technikai gyakorlatokat végeztünk, majd beszálltam a többiek közé játszani. Az rögtön látszott, hogy fejben nagyon ott vannak, és borzasztóan erősek is. Az viszont nem lepett meg, hogy nagy volt az iram, hiszen itthon egy korosztállyal feljebb, az U17-esekkel edzettem, de az U19-eseknél is játszottam már, így hozzászoktam a gyors tempóhoz."

Tamásnak később megmutatták a várost, a San Siro Stadiont és a Milan különböző trófeáit, sőt,amikor decemberben újból kilátogatott a klubhoz, akkor egy karácsonyi partin is részt vehetett, amelyet Adriano Galliani, a Milan alelnöke tartott. A Milan egészen fiatal játékosait felhívták a színpadra, leült melléjük a felnőtt csapat egy-egy klasszisa, és a gyerekek mindenkitől kérdezhettek valamit.

Forrás: illesfociakademia.hu

"Nagy élmény volt testközelből látni Seedorfot, Robinhót, Ambrosinit és Ibrahimovicot, Abbiatival pedig beszélhettem is néhány szót. Nagyon közvetlen volt, és sok sikert kívánt nekem" - mondta Tamás Krisztián, akinek Ronaldinho volt a kedvenc játékosa a korábbi Milanban, a jelenlegiből pedig Zlatan Ibrahimovic és a frissen igazolt Taye Taiwo játékát szereti. A fiatal magyar focista kérdésünkre elárulta, hogy egyébként Theo Walcott a kedvenc focistája, és kicsi kora óta Arsenal-szurkoló, ami már csak azért is érdekes, mert a pletykák arról szóltak, hogy az Arsenal és a Tottenham is érdeklődött iránta.

Gareth Bale-hez hasonlítják, Anglia a nagy álom

"Hallottam róla én is, és nagyon örülök, hogy több klub is felfigyelt rám. Nem tagadom, minden vágyam, hogy egyszer majd angol közönség előtt játsszak, hiszen ez a stílus közelebb áll hozzám, de nem panaszkodhatom, hiszen nem akármilyen klubhoz igazolok, nem lehetett visszautasítani a Milant. Idővel majd eldől, hogy jól döntöttem-e" - mondta Tamás Krisztián.

Tóth Miklós szerint nem lett volna fair a Milannal szemben, ha más csapatnak adják el Tamást. "Miután az olaszok felvették velünk a kapcsolatot, és kint is jártunk náluk, valóban bejelentkezett néhány csapat Krisztiánért. Hívták próbajátékra más angol és olasz első osztályú együttesek is, de megbeszéltük a szüleivel, hogy maradunk az eredeti tervnél, Krisztiánt sem akartuk összezavarni, és a Milannal szemben is így volt korrekt."

Megkértük Simon Attilát, az Illés Akadémia szakmai igazgatóját, Tamás Krisztián edzőjét, hogy mutassa be néhány mondatban a magyar foci egyik legnagyobb tehetségét, akit a Milannews.it olasz internetes oldal egyenesen Gareth Bale-hez, a Tottenham walesi szélsőjéhez hasonlított.

"Valóban van hasonlóság közöttük, mindketten nagyon gyorsak és dinamikusak. Krisztián egyébként bal oldali támadóként szerepelt, amikor hozzánk került, de az egymás közötti játékokban és a meccseken úgy alakult, hogy a teljes bal oldalt be kellett játszania, ezért úgy gondoltuk, hogy akkor tudja a legjobbat nyújtani, ha szembe játszik, és nem kell hátrafele tekintenie. Valamelyest kényszermegoldás is volt ez, mert az idősebbek között játszott, ahol a bal oldali támadók jobbak voltak nála, és velük nem tudta felvenni a versenyt. A harmadik ok, amiért balhátvédet faragtunk belőle, hogy ez hiányposzt a magyar labdarúgásban, mi pedig nagy hangsúlyt fektetünk erre, a korosztályos válogatottak bal oldali védőinek nyolcvan százalékát az Illés Akadémia adja. Krisztián hiányossága a kevésbé képzett jobb lába és a fejjátéka, de egy 16 éves játékosnál ezeket még lehet fejleszteni."

"Melyik klubigazgató, melyik szülő és melyik gyerek tudna nemet mondani egy Milannak?"

Állandó kérdés ilyenkor, hogy jó döntés-e fiatalon külföldre igazolni. Simon Attila ennek a megválaszolására is tökéletes alany, hiszen mindkét fia külföldön focizik. "András fiam is hasonló korban került ki a Liverpoolhoz, és nem bántuk meg, Ádám pedig 21 évesen igazolt most a Palermóhoz. Tudom, sokan azon a véleményen vannak, hogy végig kellene járni a ranglétrát, és az NB I-ben kellene bizonyítani, de melyik klubigazgató, melyik szülő és melyik gyerek tudna nemet mondani egy Milannak vagy egy Liverpoolnak? Azok ellenzik a fiatalok külföldre igazolását, akiknek a tanítványait vagy gyerekeit még nem hívták hasonló neves csapatok. Tegyük fel, hogy Krisztiánt itt tartjuk Szombathelyen, és esetleg beleszürkül a mezőnybe. Mit fogunk neki vagy a szüleinek mondani néhány év múlva, miért nem engedtük el egy európai sztárcsapathoz?" - tette fel a költői kérdést Simon Attila, aki úgy véli, hogy Tamás Krisztián szakmailag kiemelkedik a korosztályából, és szerinte mentálisan is elég érett ahhoz, hogy nekivágjon Olaszországnak, bár a kommunikációval lehetnek nehézségei.

"Ádám fiam három héttel a palermói kiutazás előtt kezdte el tanulni az olasz nyelvet, majd amikor kiment, meg sem tudott mukkanni, ennek a levét issza most. Az olaszok olyanok, mint a franciák, nem beszélnek angolul, ez pedig az elején nagy hátrány lesz Krisztiánnak."

Forrás: illesfociakademia.hu

Tóth Miklós is amellett van, hogy ha egy ilyen kaliberű csapat jelentkezik be valakiért, akkor nem szabad elvenni a lehetőséget a gyerektől. "Krisztián apja is focizott, ő egyértelműen az átigazolás mellett volt, az anya természetesen egy kicsit ódzkodott. Nagyon nehéz egy ilyen döntést meghozni, de ha valakit a világ legeredményesebb klubja hív, arra nem lehet nemet mondani. Krisztián szállodában fog lakni, két-három ágyas szobákban helyezik el őket, nem lesz egyedül, szerintem könnyen be fog illeszkedni. Arról nem is beszélve, hogy az Illés Akadémiának is hatalmas hírverés, ha egy ilyen sztárklub elviszi az egyik játékosát."

"Rengeteg lemondással jár ez az élet"

Az akadémiákat gyakran éri az a támadás, hogy külföldre termelik a fiatalokat, és csak a profit vezényli őket, Tóth Miklós szerint ez tévhit. "A pontos összeget nem árulhatom el, de messze nem kapunk annyit Krisztiánért, amennyit az emberek gondolnak. Nekünk sokkal jobb üzlet lett volna, ha játszik a Haladásban száz NB I-es meccset, majd két-három millió eurót is elkérünk érte, de úgy döntöttünk, hogy nem vehetjük el tőle ezt a fantasztikus lehetőséget."

Tamás Krisztián augusztus 16-án csatlakozik a Milan korosztályos csapatához, és mint mondta, nem tart a külföldi kalandtól, és attól, hogy sokáig nem találkozhat a szüleivel. "Újpestről 13 évesen költöztem Szombathelyre, két-három hetente járok haza, így nem okoz gondot megszokni, hogy nem találkozom a szüleimmel, barátnőm pedig szerencsére most nincs, ez megkönnyíti a dolgomat. Kint olasz iskolába fogok járni, itthon már elkezdtem tanulni a nyelvet, addig pedig megpróbálom angolul megértetni magam. Egyébként nem vagyok jó tanuló, soha nem is voltam az, de nem is ebből szeretnék megélni. Szeretek zenét hallgatni, moziba járni, de bulizni nem igazán szoktam. Sok barátom van, akik folyamatosan járnak szórakozni, én pedig nem tudok velük menni. Rengeteg lemondással jár ez az élet, de tudom, hogy miért csinálom, profi focista akarok lenni."