Vágólapra másolva!
Tizenhat sportágban 103 magyar sportoló vesz részt az idei, 26. nyári Universiadén, amelyet augusztus 12. és 23. között rendeznek meg Sencsenben. Cseh László még nem tudja, hogy melyik számban indul a kínai versenyen.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szerdai sajtótájékoztatóján Hédi Csaba főtitkár elmondta, hogy ilyen népes magyar küldöttség még sosem vett részt tengerentúlon rendezett Universiadén. Mindez leginkább az állam és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentős támogatásának köszönhető.

Az egyetemi és főiskolai sportolók világméretű seregszemléjén 24 sportágban összesen több mint 7000 versenyző indul.

A MEFS vezetői konkrét elvárásokat nem fogalmaztak meg a magyar versenyzőkkel szemben, mert a mezőny erősségére csak a helyszínen derül fény. Vincze Pál alelnök-csapatvezető szerint jó eredmény elsősorban az úszó Cseh Lászlótól, a tornász Hídvégi Vidtől, a 400 m-es síkfutásban induló, junior Európa-bajnok Deák Nagy Marcelltől, továbbá a vívóktól és a férfivízilabda-válogatottól várható. A Székely Bulcsú irányította pólós csapat keretébe négy olyan fiatal - Baksa László, Bundschuh Erik, Török Béla és Vámos Márton - is bekerült, aki részt vett a tavalyi zágrábi felnőtt Európa-bajnokságon.

Csurka Gergely sajtófőnök bejelentette: bár Cseh Lászlót 200 m és 400 m vegyesre, valamint 200 m pillangóra is nevezték, miután azonban Sencsenben magas a páratartalom, az asztmával küszködő háromszoros olimpiai ezüstérmes versenyző csak a helyszínen dönti el, végül is milyen versenyszámban áll rajthoz.

Az említetteken kívül még a cselgáncsozóktól, a tekvondósoktól, a sportlövészektől és a súlyemelő Baranyai Jánostól lehet pontszerző helyezésre számítani. A férfikosárlabda-válogatott húsz év szünet után tér vissza az Universiadéra.

A MEFS kiadványa szerint Magyarország eddig 112 arany-, 92 ezüst- és 98 bronzérmet nyert a nyári Universiadékon. Legutóbb, 2009-ben, Belgrádban 1 első, 2 második és 5 harmadik helyezést értek el a magyar versenyzők.