Vágólapra másolva!
A 110 gátas Baji Balázs és a súlylökő Márton Anita révén egy hatodik és egy hetedik hely a szombati magyar mérleg a kínai Sencsenben zajló Universiadén, az egyetemi és főiskolás sportolók világjátékán.

A napot a kosarasok nyitották a 18 ezres nagycsarnokban, akik végre megszerezték első győzelmüket. Miután az első dobások jól sikerültek, mindjárt önbizalommal kezdett játszani a csapat, és szép fokozatosan elhúzott az új-zélandiak ellen.

Pedig a rivális a meccs előtt eljárta a hagyományos harci táncot, a hakát, de ettől nem igazán rettentek meg a magyarok. Végül mindenki pályára került, mindenki dobott pontot - Kovács Péter 23 pontig jutott -, a vége 90-56 lett, így a 17-20. helyért küzdhet tovább a válogatott.

"Sikerült elérni azt, amit eddig nem, hogy egyszerre hatan-nyolcan nyújtsanak jó teljesítményt" - értékelte a történteket a magyar küldöttség tájékoztatása szerint Kmézics Zorán szakvezető. "Látszik, hogy az elmúlt mérkőzéseken mindenki kezdte megérezni a ritmust, hiszen ne feledjük, ezek a játékosok nem nagyon vannak pályán a klubszezonban. Mondjuk úgy, végre belejönnek a fiúk. Az már a bemelegítésnél látszott, hogy az új-zélandiak kicsit lassúak, így könnyebb volt felgyorsítani a tempót. Jó ritmusban játszottunk, és talán az is látszott, hogy tegnap kondiztunk egy kicsit, tónusa lett az izmoknak, így jobban jöttek a dobások."

A 110 gát elődöntőjében Baji Balázs úgy lett második a futamában és negyedik összesítésben (13.64 mp), hogy az első hat gátat lerúgta. "Van még ebben a futásban" - reménykedett Szalma László csapatvezető, ám két órával később, a fináléban nem tudta megismételni teljesítményét az ifjú gátas, és végül hatodik lett (13.71).

Ahogy a kijárat felé ballagott, látszott rajta, többet akart kihozni ebből a viadalból. Ugyanez állt a súlylökő Márton Anitára, akit egyéni rekordja alapján a dobogó közelébe vártak - két kör után még harmadik volt, csakhogy ezt követően mindannyiszor 17 méternél csapódott be a golyó, miközben a többi vetélytárs tudott javítani, így az utolsó sorozat után a hetedik helyre csúszott vissza (17,01 m).

Elkezdődtek az aerobic és a ritmikus gimnasztika versenyei is, egyelőre kiugróbb produkció nélkül: rg-ben a pontszerzés ugyan biztos, hiszen csak négy csapat indul, de az első nap után látszik, az orosz, japán, kínai hármas közelébe kerülni nem igazán van esély.

A nap zárásaként a vízilabdázók szálltak vízben a franciák ellen: a tét voltaképpen statisztikai jellegű volt: magyar válogatott az elmúlt több mint száz évben soha nem végzett kétszámjegyű helyezéssel semmilyen versenyen, még a legszörnyűbben sikerült eseményeken (1986-os madridi vb, 1989-es bonni Eb) is legalább a kilencedik helyen zárt a csapat.

Nos, most efelé tett egy újabb lépést Székely Bulcsú gárdája, mivel kemény csatában kerekedett felül (12-10), nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy az U20-asok közül a két húzóember, Bátori Bence és Vámos Márton végre önmagához méltón játszott (3-3 gól). Így sikerült legyőzni azt az együttest, amely egyébként a nyitányon még megverte a szerb csapatot.

Az Universiade egyik legnagyobb meglepetéseként a férfi kosártornán a litván válogatott egészen elképesztő produkciót nyújtva, óriásit harcolva legyőzte (76-74) a negyeddöntőben az amerikai válogatottat.