Társoldalunk:

Jövő csütörtökön eldőlhet Kiss, Ungvári és Szepesi olimpiai sorsa

Várhatóan jövő csütörtökön hoz döntést az úgynevezett hat hónapos olimpiai szabállyal kapcsolatban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). A szabálynak vannak magyar érintettjei is: a birkózó világbajnok Kiss Balázs, az Eb-bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Attila, illetve a szintén Eb-3. Szepesi Nikolett.

A szervezet augusztusban tárgyalta az ügyet, s bár korábban szeptember végére ígérte a határozatot, csütörtökön bejelentette, hogy egy hét múlva lesz ítélet.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még április végén fordult közösen a CAS-hoz a szabályozással kapcsolatban, melynek értelmében azok a sportolók - az érintettek között akadnak magyarok is -, akik fél évnél hosszabb eltiltást kaptak doppingvétség miatt, kénytelenek kihagyni a következő ötkarikás játékokat.

Az amerikaiak szeretnék megtudni, hogy 400 m-en olimpiai és világbajnok sprinterük, LaShawn Merritt megvédheti-e címét jövőre Londonban, noha korábban 21 hónapos eltiltást kapott doppingolás miatt. A NOB viszont annak szeretné elejét venni a sportdöntőbírósági állásfoglalással, hogy a londoni játékok előtti hetekben egymást érjék a bírósági ügyek.

A NOB arra alapozva fogalmazta meg korábban a vonatkozó szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra, a szankció bírálói szerint viszont kétszer bűnhődik a vétkes sportoló, ha az eltiltása után még az olimpiáról is lemarad. Christophe De Kepper főigazgató a közös beadvánnyal kapcsolatban még áprilisban jelezte: a NOB tartja majd magát a CAS határozatához.

A NOB-szabálynak vannak magyar érintettjei is. A birkózó világbajnok Kiss Balázsnak március 18-án járt le egyéves eltiltása, melyet doppingvétség miatt kapott. Az Eb-bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Attilát két évre tiltotta el a sportág nemzetközi szövetsége, mert szervezetében tiltott szert találtak.

Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó azért hagyta abba másodszor is - idén januárban - az úszást, mert első visszavonulását követően nem jelezte visszatérését, emiatt egyéves eltiltást kapott, ennek következtében pedig a jelenlegi helyzet szerint nem indulhatna az olimpián.