Társoldalunk:

Megszűnhet a tv-közvetítési jogok területi korlátozása

2011.09.29. 17:21

Alapjaiban változtathatja meg az Európai Unióban a nemzeti labdarúgó-bajnokságok tévéközvetítési rendjére vonatkozó jelenlegi szabályozást az Európai Bíróság jövő heti várható döntése.

Ez azon a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által szervezett budapesti nemzetközi konferencián hangzott el, amelynek csütörtöki nyitónapján a sport versenyjogi vonatkozásait és a sportjog egyéb kérdéseit tekintették át a tanácskozás résztvevői.

Nick Fitzpatrick, a DLA PIPER ügyvédi iroda londoni partnere előadásában egy nagy-britanniai történetről beszélt. Karen Murphy kocsmatulajdonos maga is bírósághoz fordult, miután az angol labdarúgó Premier League szigetországi közvetítési jogával rendelkező cég - kizárólagosságra hivatkozva - beperelte, mert a társaság által kínáltnál olcsóbb, görög dekóder segítségével közvetíti pubjában a vendégeknek a PL mérkőzéseit.

A kocsmatulajdonos azzal érvelt, hogy a tévéközvetítési jogok területi korlátozása, más néven a geoblocking sérti az Európai Unió versenyjogi szabályozását. A helyi bíróság állásfoglalást kért a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságtól (EB), amely kedden hozza nyilvánosságra az úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás eredményét.

Az EB egyik független jogi szakértőjének véleménye szerint a közvetítési jogok területi korlátozása sérti az uniós versenyjogi előírásokat, és amennyiben az Európai Bíróság is hasonló véleményen lesz, akkor teljesen megváltozhat az unióban a nemzeti labdarúgó-bajnokságok tévéközvetítésének jelenlegi rendje, egyes vélemények szerint pedig a káosz ideje jöhet el.

A konferencia pénteki, záró napján az olimpia és a jog különféle kapcsolódási területei kerülnek napirendre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK