Magyar világrekord a Rubik-kocka vb-n

2011.10.17. 20:11

Több számban is első helyezést értek el a magyar csapat tagjai a VI. Rubik-kocka világbajnokságon, amelyet Bangkokban rendeztek a hét végén. A verseny első délelőttjén Endrey Marcell világrekordot felállítva 19 kockából 19-et rakott ki vakon.

Horváth Máté a Master Magicben, Barát Bence a 7x7-es kocka kirakásban, Bodor Bálint a Rubik's Magicben bizonyult a világ legjobbjának. Kocza István az 5x5 kocka vakon számban ötödik, a 4x4 kocka vakon számban negyedik lett, Baticz Milán pedig második helyezést ért el.

Bodor Bálint Megaminxben ezüst, Baticz Milán a Master Magicben, Horváth Máté a Rubik's Magicben és Barát Bence a 6x6 kocka kirakásban szerzett bronzérmet.

Az egyik legérdekesebb versenyszámban, a Rubik-kocka lábbal történő kirakásában Pozsgai Péter a hatodik, Bereczki Brunó a Pyraminxban az ötödik, a Rubik's Clock számban Szabó Gábor a kilencedik helyet szerezte meg.

A világon legismertebb hagyományos 3x3-as kocka döntőjében Micha nyert Lengyelországból 8,65 másodperces átlaggal, könnyedén legyőzve a legesélyesebbnek tartott ausztrál Feliks Zemdegset. Barát Bence a 3x3-as kocka döntőjében nyolcadik lett, maga mögé szorítva a tavalyi Európa-bajnokot és a tavalyelőtti világbajnokot.

A háromnapos viadalon - október 14. és 16. között - 40 országból több mint 350 versenyző 19 hivatalos kategóriában mérte össze erejét a világbajnoki címért és a nyerteseknek járó összesen 24 ezer euró pénzdíjért. A kilenctagú magyar csapat kedd éjjel érkezik haza a versenyről. 

A kétévente megrendezett világbajnokság a legnagyobb összejövetelnek számít a Rubik-kocka nagymesterei körében.