Társoldalunk:

Elfogadta az Európai Bizottság a magyar sporttámogatási tervet

Elfogadta az Európai Bizottság a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket - áll a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma közleményében. Az EB szerint az új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál.

Magyarország erős monitoring és ellenőrző mechanizmust állított fel a rendszer megfelelő működésének biztosításához, és erről évente jelentést nyújt be az Európai Bizottságnak - közölte a szervezet.

"Büszkék lehetünk arra, hogy egy teljesen újszerű, a világon egyedülálló és valós elismerést kiváltó, közvetett állami támogatási formát sikerült megalkotnunk" - mondta Czene Attila, a NEFMI sportért felelős államtitkára.

Czene hozzátette: "A Magyarországon élők sporttevékenységének, sportbeli aktivitásának növelésére kidolgozott, Bánki Erik (az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának elnöke), Szalay Ferenc (Szolnok polgármestere) és Seszták Miklós (a KDNP alelnöke) által benyújtott társasági adókedvezményeket érintő egyéni módosító indítványról a magyar sportirányítás csaknem egy éve tette meg bejelentését az EB felé."

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a siker mértéke hosszú távon a fenntartható megvalósításon, az előírások precíz betartatásán és betartatásán múlik majd.

Az Európai Bizottság döntését az EB versenypolitikáért felelős biztosa is kommentálta. Joaquín Almunia hangsúlyozta: "Elégedett vagyok, mert a magyar elképzelés megfelelő biztosítékokat tartalmaz a versenytorzító hatások korlátozására, ráadásul széles körben a polgárok javát szolgálja majd."

Az EB közleménye felhívta a figyelmet arra is, hogy ahhoz, hogy Magyarországon a profi klubok e rendszerben támogatáshoz juthassanak, olyan stratégiát kell alkotniuk, amely segíti a nagyközönség sportját is. Ingyenesen, vagy kedvezményesen kell biztosítaniuk például, hogy a sportlétesítmények a különféle tömegsport, szabadidős, iskolai- és diáksport rendezvényekre rendelkezésre álljanak, ösztönözniük kell a fiatalok és gyerekek sporttevékenységét, sőt elő kell segíteniük a helyi lakosok létesítményhez való hozzáférését bizonyos számukra fenntartott idősávokban.

Az Európai Bizottság honlapján további információk olvashatók angolul.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK