Vágólapra másolva!
A világ legnézettebb bajnoksága, az NFL a félidőben jár, és az eddigi egyetlen hibátlan csapat, a tavalyi bajnok Green Bay Packers az idén is megállíthatatlannak tűnik. Az [origo] az esélylatolgatás mellett összegyűjtötte az első kilenc forduló legérdekesebb pillanatait, amelyek között vannak parádés akciók, vicces jelenetek, súlyos sérülések, és előkerül egy elhunyt NFL-legenda is.

Az NFL legszexisebb cheerleaderei - képgaléria

Sokáig úgy tűnt, hogy elmaradhat az NFL idei szezonja, hiszen hiába tárgyaltak többször is, és tolták el az utolsó határidőket, nem született megállapodás a kollektív szerződésről. Júliusban azonban, két hónappal a szezonkezdés előtt sikerült megegyezni a játékosokat tömörítő szervezetnek és a klubtulajdonosoknak, így nem fordulhatott az elő, mint a nemzeti kosárbajnoksággal, az NBA-vel, amely egy vita miatt nem kezdődött el.

Egy frissen közzétett felmérés szerint ráadásul az amerikaiak több mint háromnegyedének egyelőre nem hiányzik a világ legjobb kosárlabda-bajnoksága, Kovács Sándor, a Sport TV szakértője szerint azonban az NFL-rajt elmaradása esetén más lenne a helyzet.

"Nem lenne felmérés, lázadás lenne és óriási felháborodás. Kizártnak tartom, hogy néhány száz ember egyéni érdekei miatt milliók maradtak volna vasárnap foci nélkül. Kétségkívül hamarabb kellett volna ezzel foglalkozniuk a játékosoknak, a játékos-szakszervezetnek és a tulajdonosoknak, de nem siették el. Az Egyesült Államokban élő barátaim szerint elképzelhetetlen lett volna szezon nélkül az élet, ők tudták, hogy nem marad el."

Aztán szeptember kilencedikén el is kezdődött a világ legnézettebb bajnoksága. A Green Bay Packers és a New Orleans Saints remek mérkőzésével rajtolt a szezon, a szurkolók egy parádés élőképpel köszöntötték a sztárokat. Az idénynyitót a címvédő Packers nyerte 42-34-re, és elkezdte immár nyolc mérkőzés óta tartó sorozatát. A bajnok az egyetlen veretlen csapat a ligában, ami talán annak is köszönhető, hogy a tavalyi sérültek felépültek, így még erősebb a keret.

Kovács Sándor szerint nem lesz könnyű megfogni a Packerst. "Azon elbukhatnak, ha adnak egyszer egy csapatnak két negyednyi előnyt. A védelem sem éles az első negyedben, de mindezt ellensúlyozza a végletekig kiegyensúlyozott támadójáték. A Baltimore, a Pittsburgh vagy a Houston lehet az ellenfél a Super Bowlon, de nem hiszem, hogy bárki is el tudná venni a címvédést a Green Baytől, hacsak irányítójuk, Aaron Rodgers meg nem sérül. Lehet, hogy a Packers megismétli a Miami 1972-es hibátlan szezonját."

Forrás: AFP/Getty/Donald Miralle
Rodgerst az idén is jól védi a támadófal

A Packers mögött egy kisebb szakadék van, azon túl azonban kiegyenlített a mezőny: bármelyik csapat meg tud verni bárkit. A New England Patriots magához képest gyengélkedik, ezt kihasználja a vele egy csoportban lévő, lesajnált Buffalo Bills, New York Jets páros (mindkét csapatnak 5-3 a mérlege), a Dallas Cowboys szenved (4-4-es mutatóval áll), a szakértők szerint a Philadelphia Eaglesben (3-5) túl sok a szupersztár, a New Orleans Saints (6-3) és a Pittsburgh Steelers (6-3) megmagyarázhatatlan vereségeket szed össze, a San Francisco 49ers (7-1) azonban kezd felnőni az elődökhöz, köszönhetően többek között Jim Harbaugh vezetőedző remek munkájának. Érdekesség, hogy testvére, John Harbaugh a Baltimore Ravenst irányítja, amely 6-2-es mutatóval áll, de talán ez még az idén kevés ahhoz, hogy a Super Bowlon testvércsatát láthassunk.

Manning nélkül üres az NFL

A szezon eddigi legnagyobb csalódása minden kétséget kizáróan a St. Louis Rams (1-7) és az Indianapolis Colts (0-9). A Rams gyengélkedése az amerikai szakértők szerint nyilvánvalóan a fejekben keresendő, ugyanis a keret jóval többre hivatott annál, hogy nyolc meccsből csupán egyet nyerjen meg.

A Coltsnál talán hivatkozhatnak Peyton Manning távollétére, hiszen melyik csapatnak ne hiányozna egy négyszeres alapszakasz-MVP és 11-szeres Pro Bowl-résztvevő játékos? Manninget 1998-ban draftolta az Indianapolis, amelyben sorozatban 227 meccsen volt kezdő. A liga legjobban kereső játékosa nyakműtéte miatt nem játszhat, és bár több mint tíz éve rá épül a Colts támadójátéka, talán mégsem lehet elfogadható kifogás az ő távolléte arra, hogy a csapat mind a kilenc idei meccsét elveszítette.

Forrás: AFP
Manning (középen) a pálya széléről próbál segíteni csapatának

"Az nem kifejezés, hogy üres az NFL Peyton Manning nélkül" - mondta Kovács Sándor. "A Colts pedig szerintem nem olyan rossz csapat, hogy egy ember hiányát ennyire megérezze. Nem tudom, nagyon nehéz ezt eldönteni, mert ha valamelyik sportra igaz, hogy egy fecske nem csinál nyarat, akkor az az amerikaifoci és az NFL, Manning és az Indianapolis esetét nézve viszont mégis igaz."

Pályára berohanó szurkoló és sokkoló sérülések

Az idén is vannak olyan pillanatok és olyan meccsek, amelyekre még évekig emlékezni fognak a szurkolók, ilyen volt például a Denver Broncos és a Miami Dolphins meccse. Egy szenvedős, nem igazán látványos összecsapáson a Dolphins 15-0-ra vezetett az utolsó negyedben, három perccel a vége előtt, ám a Denver egyenlített, majd a hosszabbításban 18-15-re megnyerte a találkozót.

A Denver-Miami meccs utolsó néhány perce:

Az idén Európába is ellátogatott az NFL, a londoni meccs is emlékezetes volt, a Tampa Bay és a Chicago találkozóján a játékosok csodálkozva nézték, amikor egy félmeztelen szurkoló berohant a pályára, és lepacsizott velük, majd öltönyös rendezők teperték le.

Befut a szurkoló pacsizni:


Szintén nem mindennapi jelenetet volt, amikor D'Brickashaw Ferguson (New York Jets) a cipőjével leszedte ellenfele, Patrick Chung (New England Patriots) sisakját. Nem nevettek viszont ilyen jót Sean Payton sérülésén, a New Orleans Saints edzőjének ráadásul saját játékosa, Jimmy Graham okozott keresztszalag-szakadást, amikor ráesett az oldalvonal mellett, de egy videofelvételen jól látható, hogy sokkolta a játékosokat Eric Foster bokatörése is, az Indianapolis sztárja a Tampa Bay ellen szenvedte el a komoly sérülést.

Annak ellenére, hogy az amerikaifoci kőkemény játék, a játékosok általában sportszerűek, de azért nekik is vannak ideges pillanataik. Így volt ez a minnesotai Brian Robinsonnal is, aki a földön fekve beletalpalt ellenfele, TJ Lang (Green Bay Packers) nemi szervébe. Persze nagyrészt azért a játéké a főszerep az NFL-ben, és fantasztikus akcióban sem volt hiány, elég, ha csak Devin Hester futását említjük, a Chicago Bears játékosa a Carolina Panthers ellen érte el tizenegyedik punt return touchdownját, ezzel megdöntötte az NFL-rekordot. Szintén a Chicago nevéhez fűződik az egyik legtrükkösebb támadás, a Green Bay elleni meccsen elhitették az ellenféllel, hogy Hester kapja el a labdát, miközben a másik oldalon, Johnny Knox szinte teljesen szabadon futhatott be vele a célterületre. A touchdownt azonban nem adták meg, szabálytalanság miatt visszafújták az akciót.

Be is jött a trükk, meg nem is:

A pályán búcsúzott el Al Davis a csapatától?

Bár még csak az első felén vagyunk túl az NFL idei szezonjának, várhatóan az Egyesült Államokban sokaknak Al Davis halála miatt marad emlékezetes az idény. Az Oakland Raiders 82 évesen elhunyt legendás tulajdonosa 1966-ban az amerikaifutball-liga (AFL) vezetője volt, és elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a szervezet egyesült az NFL-lel, amelynek később egyik legemblematikusabb figurája lett, a Hírességek Csarnokába is beválasztották.

A Raiders a Houston Texans 25-20-as legyőzésével emlékezett meg a legendáról. "Az utolsó negyedben kisebb meglepetésre öt ponttal vezetett az Oakland, de az egész mérkőzésen érezhető volt valami a levegőben, valami fenséges, valami ünnepélyes, valami szomorú" - mondta Kovács Sándor. "Az utolsó drive-ot a Texans vezethette, tíz másodperccel a vége előtt az Oakland tízyardos vonaláig masíroztak, és ahogyan az amerikai filmekben szokott lenni, történt valami megmagyarázhatatlan dolog. Michael Huff hat másodperccel a vége előtt leszedte Matt Schaub passzát 25-20-as Raiders-vezetésnél, ezzel az Oakland nyert. Ennél a játéknál a védelemből csak tíz játékos volt a pályán a tizenegy helyett. Hue Jackson, az Oakland edzője szerint a tizenegyedik játékos maga Al Davis volt."

Az Oakland-Houston meccs utolsó akciója:

Kilenc forduló után az NFL idei szezonjának legjei

Legtöbb passzolt yard:
1. Drew Brees (New Orleans Saints) 3004 yard
2. Tom Brady (New England Patriots) 2703
3. Ben Roethlisberger (Pittsburgh Steelers) 2632
4. Aaron Rodgers (Green Bay Packers) 2619
5. Philip Rivers (San Diego Chargers) 2469

Legtöbb futott yard:
1. LeSean McCoy (Philadelphia Eagles) 825 yard
2. Matt Forte (Chicago Bears) 805
3. Fred Jackson (Buffalo Bills) 803
4. Adrian Peterson (Minnesota Vikings) 795
5. Frank Gore (San Francisco 49ers) 782

Legtöbb elkapott yard:
1. Wes Welker (New England Patriots) 960 yard
2. Steve Smith (Carolina Panthers) 918
3. Mike Wallace (Pittsburgh Steelers) 868
4. Calvin Johnson (Detroit Lions) 804
5. Jimmy Graham (New Orleans Saints) 791

Legtöbb tackle (szerelés):
1. Pat Angerer (Indianapolis Colts) 98
2. Desmond Bishop (Green Bay Packers) 76
3. NaVorro Bowman (San Francisco 49ers) 76
4. Curtis Lofton (Atalanta Falcons) 76
5. Antoine Bethea (Indianapolis Colts) 75

Legtöbb sack (annak a labdás játékosnak a leszerelése, aki előrepasszt kísérelt meg):
1. Jared Allen (Minnesota Vikings) 12.5
2. DeMarcus Ware (Dallas Cowboys) 12.0
3. Jason Pierre-Paul (New York Giants) 9.5
4. Jason Babin (Philadelphia Eagles) 9.0
5. LaMarr Woodley (Pittsburgh Steelers) 9.0

Legtöbb interception (ellenfél passzának megszerzése):
1. Kyle Arrington (New England Patriots) 5
2. Eric Weddle (San Diego Chargers) 5
3. Charles Woodson (Green Bay Packers) 5
4. Brandon Flowers (Kansas City Chiefs) 4
5. Chris Houston (Detroit Lions) 4