Vágólapra másolva!
A Brit Olimpiai Bizottságot (BOA) nem lehetne elmarasztalni azért, mert a doppingoláson ért brit versenyzőket örökre eltiltja az olimpiától - jelentette ki szerdán Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, a jogi testület vezetője.

A BOA és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) annak nyomán keveredett vitába, hogy a montreali székhelyű szervezet úgy foglalt állást: a BOA-nak a doppingolással szembeni eljárást tartalmazó és 1992 óta érvényben lévő szabályzata - egyedüliként a nemzeti olimpiai bizottságok hasonló dokumentumai közül - nem illeszkedik a WADA kódexéhez, nincs összhangban a WADA irányelveivel és a NOB chartájával, mivel duplán bünteti a vétkeseket. Az ügynökség közvetlenül a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) október 6-i döntése után kérte a BOA-t, hogy bírálja felül a szabályzat vitatott rendelkezését: a CAS ugyanis érvénytelennek nyilvánította a NOB úgynevezett hat hónapos olimpiai szabályát, mely a doppingvétség miatt ennél hosszabb időre eltiltott sportolókat kizárta a következő játékokról.

"Senki nem szankcionálhatja a nemzeti olimpiai bizottságokat, amelyek saját hatáskörükön belül megpróbálnak a lehető leghatékonyabban fellépni a doppingellenes harcban" - jelentette ki Bach a NOB végrehajtó bizottsági ülésén. Hozzátette: nem fair álláspont, hogy a WADA szerint a BOA-szabályzat nincs összhangban az elvekkel, már csak azért sem, mert a nemzeti olimpiai bizottságoknak szabadságot kellene kapniuk arra vonatkozóan, hogy maguk döntsenek.

Colin Moynihan, a BOA elnöke korábban nyomatékosan hangsúlyozta: fenntartják a saját szabályukat, melyet a brit sportolók többségének támogatásával hoztak, és nem engednek beleszólást a válogatási elvbe. A Brit Olimpiai Bizottság szerint joguk van eldönteni, kik kaphatnak olimpiai szereplési jogot, ugyanakkor közleményükben jelezték: vizsgálják, a WADA miért jutott arra a következtetésre, hogy a brit szabály nincs összhangban a WADA-kódexszel.

A BOA az ügyet a CAS elé viszi.