Társoldalunk:

Detre Diána bizakodhat a kvótaszerzésben

Már csak a szörfös Detre Diána szerezhet londoni kvótát az eddig szerepelt magyar vitorlázók közül a Perth-ben zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása alapján Detre öt futam alapján nem került ugyan be a legjobbakat felvonultató Arany flottába - ha ez sikerült volna, biztosan indulási jogot kapott volna a londoni játékokra -, de így is komoly esélye van az ötkarikás részvétel kiharcolására.

A kvalifikációs rendszer szerint az idei vb-n ebben az osztályban húsz helyet lehet megszerezni. Az Arany flottába 19 nemzet versenyzői kerültek, köztük a rendező jogán alanyi résztvevő brit vitorlázó is, így eddig 18 olimpiai kvóta sorsa dőlt el.

Detre a hátralévő futamokon a megmaradt két jog egyikének kiharcolásáért küzd. A csütörtöki, már az Ezüst flottában letudott hatodik futamban hetedik lett, ezzel megelőzte a vele addig holtversenyben álló görög riválisát, aki azonban később két futamban is diadalmaskodott, így jelenleg ő áll a legjobban. Cholnoky Sára jelenleg az 55.

Finn dingiben Pál Gaszton nyolc futam alapján a 44., ezzel nem került be azok közé, akik a perth-i vb-ről kvótához juthatnak, de így járt a vele azonos osztályban érdekelt Beliczay Márton (60.) és Hirschler Richárd (68.), illetve a Laser Radialban szereplő Héjj Viktória (102.).

Több, magyar vonatkozású hajóosztályban még nem kezdődtek el a küzdelmek Perth-ben.

Női szörfben 20, Finn Dingiben 18, Laser Radiálban 29 kvótát osztanak a londoni játékokra.

Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet megszerezni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK