Társoldalunk:

A Patriots magyar származású rúgója az NFL legjobbjai között

Meskó Zoltán még csak második idényét tölti a tengerentúli profi amerikaifutball-ligában (NFL), de a magyar származású játékos máris a legjobb punterek közé tartozik.

A punterek akkor jutnak szerephez, amikor a csapat támadóinak nem sikerült három kísérletből előrehaladniuk tíz yardot, és az együttes nem kockáztatja meg, hogy negyedikre megpróbálja megszerezni a tíz yard eléréséhez szükséges hiányzó yardokat egy újabb támadójátékkal, illetve mezőnygól rúgására sincs lehetősége. Ilyen esetben a negyedik kísérletnél elrúgják a labdát, hogy az ellenfél minél távolabbról kezdhesse meg saját támadását.

A New England Patriots 25 éves rúgója eddig 45 alkalommal jutott szerephez, s átlagosan 46,1 yardra szállt az általa előreküldött labda, utóbbi adat a 11. legjobb a 32 csapatos ligában. Tavaly, újonc évében 43,2 yarddal még csak a 19. volt Meskó - amint ez kiderül az NFL honlapjáról.

A puntok után az ellenfélnek lehetősége van visszahordani a labdát, ezért a rúgások megítélésében sokkal fontosabb mutató az úgynevezett nettó hosszúság, azaz amikor a labda által megtett távolságból levonják azt a yardmennyiséget, amelyet az ellenfél játékosa megtett vele, miután elkapta azt.

Hogy az ellenfél játékosának van-e esélye megindulni a labdával, az nagyban függ a puntertől, ugyanis nem elég messzire rúgnia a labdát, úgy kell ezt tennie, hogy az minél hosszabb ideig szálljon a levegőben. Így segítve csapattársait, hogy több idejük legyen odaérni a visszahordó játékoshoz, ezáltal megakadályozva utóbbi előretörését.

Meskó esetében a riválisoknak alig van lehetőségük visszahordaniuk a labdát, ugyanis magas ívűek a rúgásai. Átlagosan 5,5 yardot tesz meg a rivális a labdával, ami azt jelenti, hogy átlagosan 40,6 nettó yardról távolabb kezdheti az ellenfél a támadását Meskó puntjai után. Ebben a mutatóban idén a hatodik legjobb az egész NFL-ben, tavaly pedig a 38,4 nettó yarddal a 11. lett. Meskó puntjait még soha nem sikerült blokkolnia az ellenfélnek, mint ahogy hatpontos gólra (touchdown) sem tudták rúgásai után visszavinni a labdát.

A Temesváron született, román állampolgárságú, de magyarul kiválóan beszélő Meskó Zoltánt a tavalyi amatőr játékosbörzén, a drafton az ötödik körben választotta ki a Magyarországon talán a  legnagyobb népszerűségnek örvendő csapat, a New England Patriots, amely a 2000-es években három Super Bowlt nyert meg. A Hazafiak - akik négy évre szerződtették Meskót -, ezúttal is nagyszerűen szerepelnek, 10-3-as győzelem/vereség mérlegükkel matematikailag ugyan még nem jutottak rájátszásba, de szinte kizárt, hogy lemaradjanak róla.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK