Vágólapra másolva!
Célba ért a Déli-sarkon az az ausztrál ultramaratonista, aki 21 ezer kilométert a háta mögött hagyva jótékony célokat szolgálva futott el az Északi-sarkról a déliig.

Pat Farmer 14 országot szelt át, mire csütörtökön elért a Föld legdélebbi pontjára. Az utolsó nyolc kilométert egyedül kellett megtennie, mert az őt kísérő autó már nem tudta tartani vele a lépést. "Minden lépés, minden frusztráció, minden pillanat, amikor azt gondoltam, hogy feladom és nem tudok lefutni még egy kilométert, megérte" - fogalmazott a sajtóhoz eljuttatott közleményében a sportember.

Pat Farmer - az ausztrál törvényhozás egykori tagja - napi átlag 80 kilométert teljesített, sokszor extrém körülmények között, akár mínusz 40 Celsius-fokban. Az Északi-sarkról tavaly április 2-án indult el, 21 ezer kilométeres útján találkozott jegesmedvékkel, kígyókkal, krokodilokkal, lázadókkal és banditákkal is. Át kellett szelnie Peru sivatagos tájait, a Déli-sarkon célba érve pedig letűzte a Vöröskereszt zászlaját. Sikerét az antarktiszi amerikai bázison egy meleg fürdővel és egy üveg itallal ünnepelte meg.

A 48 éves sportember pénteken indul útnak Tűzföld - Amerika legdélebbi pontja - felé. Útja során 10 kilót fogyott, a Vöröskeresztnek 100 ezer dollárt gyűjtött.