Vágólapra másolva!
Vass Dóra elsősorban a sportdiplomáciát kárhoztatja, amiért nem indulhat az olimpián, pedig az elmúlt öt évét arra áldozta fel, hogy kijusson. A legszebb magyar sportolónőnek megválasztott ritmikus gimnasztikázó úgy érzi, húszévesen már veteránnak számít, és annyira csalódott, hogy egy percet sem akar látni az olimpiai rg-versenyekből. Ennek ellenére már az új gyakorlatát próbálja, jelenleg egy olyan csarnokban, ahol a sportszerei néha beleakadnak a tetőszerkezetbe.

"Szertornáztam, de túl laza voltam, ezért áttértem a ritmikus gimnasztikára" - így indult az rg-pályafutása Vass Dórának, aki 20 évesen már az idősek közé sorolja magát.

"Húsz alatt oda emeled a lábad, ahova akarod, de én már érzem, hogy nem úgy hajlok, mint 16 éves koromban. Általában 25 évesen szokták abbahagyni az rg-t külföldön, a magyarok már 20 alatt befejezik, szóval én veterán vagyok ebben a szakmában."

Magyarország legjobb ritmikus gimnasztikázójából az elmúlt évek sokat kivettek, főleg azért, mert hiába rendelt mindent alá ennek, nem jutott ki a londoni olimpiára, így sorozatban harmadik alkalommal nem lesz kint magyar rg-s a játékokon.

"Az elmúlt öt évem a londoni olimpiáról szólt, és nem rajtam múlott, hogy nem jutottam ki. Az utolsó kvalifikáló versenyre úgy mentem ki, hogy ha megcsinálom, amit tudok, akkor nem kérdés, hogy megvan a kvóta." Ehhez képest óriási csalódás volt a magyar versenyzőnek, hogy már az első gyakorlatát lepontozták, a későbbiekben pedig nem tudta behozni az ott összeszedett hátrányt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A galériáért kattintson a képre!

"Amikor az első pontom kijött, már éreztem, hogy tökmindegy, hogy a továbbiakban mit csinálok. Valóban volt egy kis hibám, de annyi pontot vontak le miatta, mintha fejre estem volna. Utána pedig már hiába csináltam meg hibátlanul a többi gyakorlatot, jobb pontokat kaptam rá, de messze nem annyit, amennyit értek. Reálisan nézve a harmadik helyen kellett volna végeznem, ezt a helyszínen több független szakember is megerősítette nekem. De hát tudjuk, hogy ez egy pontozásos sportág, és olyan országok versenyzői kerültek ki az olimpiára, amelynek erős a diplomáciai háttere" - jegyezte meg Vass, aki végül kilencedik lett a londoni előolimpiai versenyen, az olimpiához azonban az első hatban kellett volna végezni.

Külön bosszantó, hogy a korábbi számítások szerint így is meglett volna a kvóta, Pekingbe ugyanis még a világbajnokság első húsz helyezettje kvalifikálta magát, Vass Dóra a legutóbbi vébén éppen huszadik lett, idén azonban ezt megváltoztatták. Egy német versenyző, Jana Berezko részben egy másik szabálymódosításnak köszönheti, hogy ott lehet Londonban, korábban ugyanis kitétel volt, hogy aki nem indult a világbajnokságon, az nem kvalifikálhatja magát az olimpiára sem. A mostani selejtező időszak alatt, az utolsó verseny előtt két héttel azonban eltörölték ezt a szabályt, így Berezko annak ellenére kijutott Londonba, hogy a vébén nem szerepelt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A galériáért kattintson a képre!

A történtek nagyon megviselték Vass Dórát, közel három hétig nem ment le edzeni a terembe. "Semmit nem csináltam, úgy teltek a napjaim, hogy nem tudtam, hogy hány óra van, iskolába eljártam, de ezen felül alig mozdultam ki otthonról."

Vass Dórát a szurkolók a legszebb magyar sportolónőnek választották, az Év sportolója-gálán vehette át a díjat, ahol a legsármosabb férfi sportoló a kajakos Tóth Dávid lett, ő tavaly Szegeden Kulifai Tamással világbajnoki címet nyert 500 méteren. Vass és Tóth párkapcsolatban élnek régóta, a ritmikus gimnasztikázó reméli, hogy barátjának legalább sikerül kijutni az olimpiára. "Nagyon türelmes volt, amikor kiderült, hogy nem utazhatok Londonba, de én nem szeretném végigcsinálni azt vele, amit ő velem. Sportolóként ő tudta, nem mondhatja azt, hogy ne búsuljak, majd négy év múlva sikerül, mert akkor ez pont nem vigasztalja az embert. Ha ő sem jut ki, akkor egy percet sem fogok nézni az olimpiából. Ha viszont kvalifikálja magát, akkor lehet, hogy elkísérem Londonba, de az rg-versenyre biztos, hogy nem megyek ki. Minek nézzek a lelátóról olyanokat, akiket egész évben vertem, ráadásul nem egy-egy hajszállal, hanem szerenként két ponttal jobb voltam náluk?"

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tóth Dávidot elkísérné Londonba

A 2013-as Világjátékokra az első kvótát a magyarok közül Vass Dóra szerezte meg, aki most a májusi Európa-bajnokságra készül a Folyondár utcai csarnokban. Az [origo] megnézte egy edzését, amelyen egy-egy rontás után többször elhangzott a "Sosem fog sikerülni!" mondat a szájából. Új karikagyakorlatát próbálgatta, amelyet egy orosz koreográfussal rakott össze.

"A magyar mellett van orosz edzőm is, évek óta együtt dolgozunk. Diplomáciai szempontból fontos az is, hogy a vezető nagyhatalmak érezzék, hogy van valami közük más országok versenyzőihez is, így talán jobb a megítélésünk is, ezért van szükségem orosz edzőre is. Az új gyakorlat egyébként sokkal nehezebb, mint a korábbi, már csak azért is, mert most hozni fognak egy olyan szabályt, hogy a jobb és a bal kezet körülbelül 50-50 százalékban kell használni, erre pedig nagyon nehéz átállni."

A bajokat tetézte az edzésen a csarnok teteje is, amely jóval alacsonyabban van, mint amihez a versenyeken hozzászoktak, így a karika nem egyszer elérte a lámpákat, a szalag pedig többször is fentragadt a tetőszerkezeten. "Borzasztó úgy edzeni, hogy tudom, hogy jól dobtam fel a szert, de amikor elkapnám, teljesen máshol esik le. Az olimpiai felkészülés alatt a Nemzeti Sportcsarnokban edzhettem, az sokkal magasabb, de így, hogy nem jutottam ki Londonba, el kellett jönnöm onnan, a Magyar Olimpiai Bizottság már nem tudott erre pénzt fordítani. Viszont ha minden igaz, már csak egy hónapot kell itt kibekkelnem, mert talán áprilistól újra visszamehetek, és ott készülhetek az Eb-re."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A tetőszerkezeten többször fennakadt a szalag

A Magyarországon sokszor emlegetett olimpia-centrikusság Vass Dóra bankszámláján is meglátszik, hiszen eddig a Gerevich Alapítvány ösztöndíját kapta, a januárt azonban már nem fizették ki neki, mivel a kvalifikációs versenyen nem vívta ki az indulás jogát. "Hiába dolgoztam végig a januárt, az idén már nem kaptam pénzt, és augusztusig biztos, hogy nem is utalják az ösztöndíjat, hiszen csak szeptemberben kezdődik a következő olimpiai ciklus. Viszont addig is élnem kell valamiből, szóval a Magyar Torna Szövetséggel most próbálok megállapodni, hogy kapjak valamennyi pénzt."

Vass Dóra a nehézségek ellenére még szeretné folytatni a pályafutását, de gondol a jövőjére is, közgazdásznak tanul a Budapesti Gazdasági Főiskolán. Egyre kevesebb pénze van a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetségnek, amely tavaly hétmillió forintos állami támogatást kapott, de az sem volt elég a megfelelő működéshez, az idén pedig csupán hárommillióból gazdálkodhat.

"Sajnos így soha nem lesz sportdiplomáciánk, és a következő olimpia előtt bizony el kell gondolkoznom, hogy megéri-e nekem újabb négy évig napi hat-nyolc órát edzeni, ha nem lesz semmi eredménye. Van sok más dolog is, amit csinálhatnék helyette, sportágat már nem tudok az én koromban váltani, de komolyabban vehetném az iskolát vagy nyelveket tanulhatnék. Más kérdés, hogy én az rg-t szeretem csinálni, a maga viszontagságaival együtt."