Vágólapra másolva!
Az amerikaifutball-bajnokság (NFL) vezetői súlyos büntetéseket róttak ki a New Orleans Saints csapatára, edzőjére és vezetőire, amiért tudtak arról, hogy bónuszpénz járt azért, ha egy-egy játékos sérülést okozott az ellenfélnek.

Az NFL a hónap elején kezdte vizsgálni a Saint Bounty-programját, amelyet állítólag a védekezésért felelős edző (defensive coordinator) Gregg Williams vezetésével dolgoztak ki a klubon belül. Eszerint külön bónusz fejpénz járt azért, ha egy játékos olyan sérülést okozott az ellenfélnek, hogy az már nem tudott visszatérni a pályára.

A kiütésért 1500, ha a letaglózás azzal járt, hogy az ellenfelet hordágyon kellett levinni, 1000 dollár bónusz járt.

Sean Payton edzőt egyéves fizetés nélküli eltiltással sújtották (a büntetés április elsején lép életbe), Mickey Loomis ügyvezető igazgató nyolc, Joe Vitt másodedző hat meccset kapott (ezt a szeptemberben kezdődő alapszakaszban kell letölteniük), Williams - aki január óta a St. Louis Rams szolgálatában áll - pedig határozatlan időre lett felfüggesztve.

A csapat 500 ezer dolláros büntetést kapott, ráadásul elvették tőlük a 2012-es és a 2013-as játékosbörze (draft) második körös választási jogát.

A játékosokat egyelőre nem büntették meg, de a sajtóközlemény szerint a liga továbbvizsgálódik, és a többi fegyelmi határozatot későbbi időpontban hirdeti ki.