Vágólapra másolva!
Világszerte írt a sajtó Rakonczay Gábor sikeres expedíciójáról, amelynek során elsőként evezte át az Atlanti-óceánt egy kenuval. Rakonczay most először nem vitt magával nyomkövetőt, pedig most először igazán szüksége lett volna rá. A Nemzetközi Óceánátevező Társaság elismeri a teljesítményt, de sajnálja, hogy a magyarnál nem volt műholdas rendszer.

Rakonczay attól félt, hogy lemondanak róla

Napokig étlen-szomjan evezett a megkerült kenus

Az új-zélandi 3news című lap arról kérdezte a magyart, miért nem vitt magával nyomkövetőt. "A beszállító az utolsó pillanatban emelt árat, ezért úgy döntöttem, e nélkül vágok neki az útnak, mert nem lehetett elhalasztani a startot. Most először nem volt nálam nyomkövető, pedig most először nagyon kellett volna" - ismerte el Rakonczay.

"Néhányan lelassítottak, sőt útirányt is változtattak, hogy megtaláljanak a radarjaikkal, de gyakran négyméteres hullámok vettek körül, miközben a kenum csak egy méter magas, így valószínűleg egyszerűen nem láttak" - mondta Rakonczay a 3newsnak.

A sportemberről Csehországtól Uruguayig számtalan lap írt, az AP hírügynökség interjúja nyomán az Egyesült Államokban szinte minden nagyobb újság közölt hírt az evezésről.

A Washington Postnak Rakonczay arról beszélt, hogy gyakran gondolt arra, mit érezhetnek otthon a szerettei: "Kellemesen csalódtam az otthoniakban, akik biztosak voltak abban, hogy bármilyen probléma merül fel, megoldom."

Az AP szerint a magyar hajós teljesítményét elismerte a londoni székhelyű Nemzetközi Óceánátevező Társaság, amely utat nyithat Guinness-rekord hitelesítéséhez. Tatiana Rezva-Crutchlow, a társaság honlapjának főszerkesztője ugyanakkor megjegyezte: "Sajnáljuk, hogy nem volt nála műholdas nyomkövető."