Vágólapra másolva!
43 éves korában öngyilkos lett Junior Seau, korábbi amerikaifutball-játékos, aki a San Diego, a New England és a Miami csapatában is megfordult.

A rendőrséget Seau barátnője értesítette, ő találta meg a magát mellkason lövő férfit, akit az orvosi beavatkozás már nem tudott megmenteni. Egyelőre nem tudni, mi volt az öngyilkosság indítéka, Seau édesanyja azt mondta, a hét elején még telefonon beszélt fiával, aki jó hangulatban volt, és folyton viccelődött.

2010 októberében Seau túlélt egy balesetet, amikor autójával szakadékba lezuhant pár órával azután, hogy letartóztatták, mert bántalmazta a barátnőjét. Seau akkor azt mondta, elaludt vezetés közben, de voltak, akik öngyilkossági kísérletre gyanakodtak.

"Superman meghalt. Mindannyian sérthetetlennek érezzük magunkat, de mindannyiunknak szüksége van segítségre, ha nehéz helyzetben vagyunk" - búcsúztatta Seau-t Shawn Mitchell, a San Diego lelkésze. "Egy barátot vesztettünk el, ennél rosszabb dolgot nem tudok elképzelni" - nyilatkozta Dean Spanos, a San Diego elnöke.

Seau linebackerként (a védelem egyik legfontosabb tagja) a liga egyik legjobbja volt, húszéves pályafutása alatt tizenkétszer szerepelt a Pro Bowlon, az NFL All Star-gáláján.

Forrás: AFP/Getty/Jim Rogash

Seau-t 1990-ben, a draft ötödik választottjaként szerezte meg a San Diego, amellyel 1995 januárjában bejutott a XXIX. Super Bowlba, amelyet 49-26-ra nyert meg a San Francisco a Chargers ellen. 2002-ben elhagyta a San Diegót, és a Miami játékosa lett, majd 2006-ban bejelentette a visszavonulását, de négy nappal később a New Englandhez szerződött.

2008-ban a Patriotsszal is Super Bowl játszhatott, de az addig az egész idényben veretlen csapat meglepetésre kikapott az Eli Manning vezérelte New York Giantstől. 2010. januárjában Seau ismét bejelentette a visszavonulását, tavaly novemberben pedig a San Diegónál beválasztották a Hírességek Csarnokában.

Tavaly egy másik visszavonult játékos, Dave Duerson végzett magával hasonló módon, és egy vizsgálat kiderítette, a rengeteg ütközés miatt olyan mértékben sérül az amerikaifutball-játékosok agya, hogy az depresszióhoz és később halálhoz vezethet (erről részletesebben itt olvashat). Seau felesége elismerte, hogy az exének is voltak agyrázkódásai, de hogy ezek jelentenek-e vmi támpontot az öngyilkosságban, az egyelőre nem derült ki.