Vágólapra másolva!
Legalább három hegymászó meghalt vasárnap, amikor a Mount Everest csúcsáról ereszkedtek lefelé, két társukat pedig még keresik a hegyimentők - közölték a nepáli hatóságok hétfőn.

A nepáli hegymászási hivatal egyik munkatársa, Gyanendra Shrestha nyilatkozata szerint egy német, egy nepáli születésű kanadai és egy koreai állampolgár vesztette életét szombaton.

Az időjárás pénteken és szombat reggel még kedvező volt, de később szélvihar tört ki a 8850 méter magas hegy csúcsának közelében - mondta Shrestha, aki az alaptáborban várja a további információkat.

Pénteken és szombaton körülbelül 150 hegymászó érte el a csúcsot. "Szombaton dugó alakult ki a hegyen. Néhány mászó még elég késői időpontban, délután fél háromkor is nekiindult a csúcsnak, ami nagyon veszélyes" - közölte Shresta. "A tömeg miatt az alpinistáknak többet kellett várakozniuk, amíg megkísérelhették elérni a csúcsot, ezért túl sok időt töltöttek nagy magasságban. Feltehetően sok mászó csak kevés oxigént vitt magával és nem számított az extra várakozási időre."

Az orvosként dolgozó 61 éves német hegymászónál, Eberhard Schaafnál valószínűleg magaslati agyödéma alakult ki. A nepáli-kanadai mászót Shriya Shahnak hívták, a koreai hegymászó neve még megerősítésre vár.

A hegymászóknak általában azt tanácsolják, délelőtt 11 óra után ne próbálkozzanak csúcstámadással. Az utolsó tábor fölötti részt a meredek, jeges lejtők, a ritka oxigén és a csalóka időjárási körülmények miatt a mászók "halálzónának" nevezik. 1996 május 10-én nyolc ember halt meg az Everesten, amikor a csúcsról leereszkedve egy hóvihar elsodorta őket. Ez valószínűleg a legtöbb áldozatot követelő nap volt a hegy megmászásának történetében.

A Mount Everest fő mászószezonja márciusban kezdődik és májusban ér véget. Az elmúlt évtizedekben nagyjából 3700 embernek sikerült meghódítani a magaslatot, de legalább 231-en életüket vesztették az embert próbáló kihívásban.