Vágólapra másolva!
Az Európa körbekajakozására vállalkozó Végvári Tamás közel 2000 kilométert megtett a tervezett 25 ezerből. Evezett hajóroncsok között, barlangokban, megtámadta egy kóborkutya-falka, majdnem kirabolták, hét kilót fogyott, az időjárással azonban nem bírt, a tengeri vihar miatt idő előtt fejezte be az első szakaszt.

Több mint 1900 kilométert tett meg körülbelül egy hónap alatt Végvári Tamás, aki arra vállalkozott, hogy négy szakaszban körbekajakozza Európát. A 43 éves sportember a Lupa-szigetről indult április 14-én, végigment a Dunán, a Fekete-tenger román partvidékén, még 400 kilométer lett volna az első tervezett szakasz végéig, Isztambulig, a múlt héten azonban az időjárás hazaparancsolta a Fekete-tengerről.

"A vártnál gyorsabban leértem a Dunán, a tenger romániai szakaszán azonban nagyon lassan tudtam csak haladni" - kezdte Végvári az [origo]-nak. "Az időjárás meglehetősen instabil most odakint, például az egyik reggel öt órakor Konstanca előtt elindultam, hogy átkeljek egy olajfinomító gátján, ám egyik pillanatról a másikra az 5 km/h-s szélből 100 km/h-s lett, szerencsém volt, hogy még nem voltam a gátban, így vissza tudtam fordulni. A parton annyira fújta a szél a csigaházak porát és a homokot, hogy fel kellett húznom a cuccaimat egy dombra."

Az időjárás egyhetes küzdelem után sem változott, ezért Végvári úgy döntött, hogy hazajön a családjához, és itthon várja meg, amíg jobbra fordulnak a körülmények.

"Kajakoztam zátonyokon és hajóroncsok között, most következik majd az egyik legszebb rész, a bolgár szakasz elején hatvanméteres sziklafal mellett kilométereket kell majd eveznem a tengeren, de mivel itt nem lehet kikötni, ilyen időben nem kockáztathattam meg, hogy folytatom az utat. Nem rekordokat akarok dönteni, csak szeretném körbekajakozni Európát úgy, hogy én és a házasságom is túlélje a túrát."

A korábban a norvég fjordokban és Tűzföldön is kajakozó sportember az egy hónap alatt hét kilót fogyott egyrészt az egész napos mozgás miatt, másrészt azért, mert nem tudott megfelelő mennyiségű kalóriát bevinni, ellenben sok folyadékot fogyasztott, például sört is.

Forrás: kajakkaleuropakorul.hu
A galériáért kattintson a képre!

"Rengeteg kedves emberrel ismerkedtem meg, hihetetlen, hogy mennyien segítettek nekem. Sokszor vittek be autóval a városba bevásárolni, például bolgár határőrök, de volt, hogy hoztak nekem kenyeret vagy sört, sőt a szerbektől pálinkát is kaptam. Egy-egy sör ilyenkor nagyon jólesik, főleg, amikor egy nap 100 kilométert is evezek. Ilyenkor reggeltől estig a napon vagyok, folyamatosan párologtat a szervezetem, a víz pedig nem tartalmaz minden olyan ásványi anyagot, amire szüksége van az embernek, a sörnek viszont remek élettani hatása van."

Végvári Tamás - aki összesen 25 ezer kilométert szeretne megtenni a Dunán, a Fekete-tengeren, a Földközi-tengeren, az Atlanti-óceán partvidékén és Norvégián át Európa legészakibb pontjáig - ugyanakkor nem csak barátságos emberekkel találkozott az útja során.

"Sokan riogattak az út előtt, hogy majd mi lesz velem, ha Romániába érek. Szinte mindenhol kellemes meglepetés ért, ám egyszer, amikor elindultam bevásárolni a román szakasz elején, kénytelen voltam magára hagyni a kajakomat a parton, mire fiatal suhancok ki akarták belőle pakolni a cuccaimat. Egy helyi néni akadályozta meg, hogy kiraboljanak."

Végvárinak egy alkalommal egy kóborkutya-falkával is meg kellett küzdenie, amikor Bulgáriában egy eldugott helyen, egy sziklafal aljában tökéletesnek tűnő táborhelyet talált. Éjszaka azonban megjelent hat-hét kutya a tábor körül.

"Szerencsére én voltam az agresszívebb, nagy zajt csaptam, és sikerült elkergetnem őket a közelemből. Utána méltatlankodtak még egy kicsit a távolból, de végül elmentek. Be vagyok oltva veszettség ellen, de azért örülök, hogy nem került sor tettlegességre."

Forrás: kajakkaleuropakorul.hu
A galériáért kattintson a képre!

A négygyermekes családapa a túra előtt az [origo]-nak azt mondta, hogy egyedül, a családja nélkül biztos lesznek majd nehéz pillanatai, ám most azt mondja, maga is meglepődött, hogy milyen jól bírta az utat.

"Nem volt unalmas, nem úgy jöttem haza, hogy testileg és lelkileg is le lettem volna épülve. Azért ez nem olyan, mint amikor az ember lakatlan területen evez, nem volt teljes az izoláltság, rendszeresen kommunikáltam a családommal. Persze voltak nehéz pillanatok, például amikor a Duna delta tengeri szakaszán elfogyott az ivóvizem, ráadásul át kellett szoknom a tengeri viszonyokra, de ilyenkor felhívtam őket, ettől pedig megnyugodtam."

Végvári Tamás folyamatosan nézi az időjárás-jelentést, eszerint még mindig másfél méteres hullámok ostromolják a bulgáriai partokat, de úgy tervezi, hogy a jövő hét második felében visszamegy, és leevezi az első szakaszra tervezett táv maradék 400 kilométerét.