Társoldalunk:

Nem járt sikerrel a cápaketrec nélkül úszó nő

Cápaketrec nélkül akart áttempózni a Kuba és Florida közötti tengerszoroson Penny Palfrey brit származású ausztrál úszónő, aki helyi idő szerint péntek reggel vágott neki a 40-50 órásra tervezett 166 kilométeres távnak, de vasárnapra virradóra, a táv háromnegyedének megtétele után feladta a kísérletet.

A sportembert medúzák csípték meg, küldetését azonban a trükkös tengeri áramlatok nehezítették meg. Már 41 órája úszott, és már alig 42 kilométere volt hátra, amikor helyi idő szerint éjfél körül segítséget kért, és befejezte az úszást.

A segítői által a Twitter közösségi portálra írt sorok szerint az erős délkeleti áramlatok lehetetlenné tették számára, hogy folytassa az úszást. A nő jól van.

A 49 éves úszó - akinek három gyermeke és két unokája van - még csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: akkor kísértette meg az ötlet, hogy a cápáktól hemzsegő vízben is kipróbálja magát, amikor tavaly a Kajmán-szigetekről Miamiba repült és lenézve meglátta a csodálatos vízfelületet.

Forrás: Wikimedia Commons

1997-ben a 22 éves ausztrál Susan Maroney átúszta a Kubát és Floridát elválasztó szorost, de ő cápaketrecben tette meg az utat. Tavaly a 62 éves amerikai úszó, Diana Nyad kétszer vágott neki az útnak, de nem sikerült megtennie a teljes távot, idén nyáron azonban ismét próbálkozni akar.

Palfrey tartja a segítség nélküli nyílt óceánon úszás világrekordját 109 kilométerrel, a távot tavaly júniusban teljesítette a Kajmán-szigeteknél. Listáján számos trófea szerepel: kétszer szelte át a La Manche-csatornát, oda-vissza átúszta a Gibraltári-szorost és Manhattan szigetét is háromszor megkerülte.

Az úszónőt egy kísérőhajón 16 tagú stáb követi. Rendszeresen kap inni és enni, de a 13 méter hosszú katamaránhoz nem érhet hozzá. A cápaketrec biztonságát elektromos cápariasztóval pótolják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK