Vágólapra másolva!
Viharba került és eltévedt egy jeges terepen három magyar hegymászó az osztrák Alpokban, a hegyi mentők siettek a segítségükre - számolt be róla hétfőn az osztrák rádió.

A magyar alpinisták lefelé ereszkedtek a Hochkönig masszívum megmászása után vasárnap este, amikor viharba kerültek és elvesztették a tájékozódást az esőben, ködben és a sötétben. A hegyen télről maradt, lefagyott hófoltok nehezítették az előrejutást.

Este fél kilenc körül érkezett be a riasztás a mentőkhöz. Éjfél után találtak rá a hegymászókra, kétezer-háromszáz méteres tengerszint feletti magasságban és hajnalra érkeztek le velük a völgybe.

Az elmúlt évek egyik legfáradságosabb mentőakciója volt - mondta Thomas Knöpfler, a mühlbachi mentőcsoport vezetője. A hegycsúcson lévő menedékház gondnoka előzőleg figyelmeztette a hegymászókat, hogy vihar várható, ezért jobb volna, ha a könnyebb útvonalon ereszkednének le. Az alpinisták a figyelmeztetés ellenére egy sokkal nehezebb úton, a Birgkar mászóúton indultak el - mondta Knöpfler az ORF rádiónak.