Vágólapra másolva!
A fehér cápa vesztét okozhatja rossz híre Ausztráliában, ahol az utóbbi időben jelentősen nőtt a cápatámadások száma, ezért a hatóságok tervbe vették, hogy felülvizsgálják a faj védettségi státuszát.

Az elmúlt tíz hónapban tapasztalt öt halálos támadás példa nélküli, és hatalmas rémületet kelt - közölte Nyugat-Ausztrália szövetségi állam halászatért felelős minisztere, Norman Moore.

A legutóbbi áldozat egy 24 éves fiatalember, Ben Linden volt. Szombaton ment ki szörfözni, de egy nagy fehér cápa elragadta Wedge-sziget közelében, 180 kilométerre Perthtől, Nyugat-Ausztrália fővárosától. A parti őrség még mindig keresi a férfi maradványait, a sajtó által Brutus névre keresztelt ötméteres cápa utáni kutatást azonban már a támadás másnapján megszüntették.

Norman Moore új intézkedéseket sürgetett, egyszersmind követelte a fehér cápa védettségi státuszának "sürgős tisztázását", mondván, hogy a faj állománya megnövekedett az azóta eltelt bő két évtizedben, hogy "sérülékenynek" minősítették. A miniszter rámutatott, hogy Ausztrália partjainál nagyobb mértékben szaporodtak a cápatámadások, mint a világ más tájain.

Nyugat-Ausztrália hatóságai elrendelték minden egyed leölését, amelynek hossza meghaladja a négy métert. Emellett lezárták a támadás közelében lévő strandokat is.

Állatvédők szerint azonban az nem jelent megoldást, ha a fehér cápát száműzik a védett fajok listájáról. Egy szakértő kétségét fejezte ki a tekintetben, hogy közvetlen kapcsolat lenne a cápaállomány, illetve a támadások számának növekedése között. Mint megjegyezte, a kételkedés már csak azért is indokolt, mert a populációt illetően nincsenek megbízható statisztikák.

"A legutóbbi támadások sokkal inkább arra jelentenek bizonyítékot, hogy az emberek új partszakaszokon és vizeken bukkantak fel. Az elmúlt évtizedben egyre divatosabbá vált ismeretlen vagy ritkán lakott helyeken űzni a kalandsportokat, így a szörföt is" - mutatott rá Marin Garwood, a sydneyi akvárium szakértője.

Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium 1990-ben - amikor védetté nyilvánították a fehér cápát - 10 ezer alattira becsülte az állományt.

Az óceániai országban 1791-ben jegyezték fel az első halálos cápatámadást, amelyet azóta összességében 689 követett. Ebből 200 volt halálos.

A fehér cápa akár 5,5 méteresre is megnőhet. Hírhedtté elsősorban Steven Spielberg A cápa című filmje miatt vált az 1970-es években.