Társoldalunk:

23 milliót ér a paralimpiai arany

2012.09.18. 16:02

A kormány döntése értelmében 23 millió forintot kapnak a londoni paralimpián aranyérmet nyert versenyzők. Az ezüstért 18, a bronzért 14 milliót fizetnek, és a 4-8. helyezettek is kapnak jutalmat.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke Gömöri Zsolt szerint az volt az elsődleges cél, hogy a jutalmak összege ne legyen kevesebb a 2008-as díjazásánál, amikor az aranyért 20 millió járt. "2004-ben és 2008-ban sportolóink az épekéivel egyenlő jutalmat kaptak, amelyet a következő felkészülési ciklusban fel is éltek, hogy finanszírozni tudják a pályafutásukat. Az a célunk, hogy a következő négy évben hasonló támogatást kapjunk az olimpikonokéhoz, ami pedig a Gerevich-ösztöndíjból befolyó havi juttatást illeti, az épekéhez képest a felével is beérnénk."

A Londonban egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot nyert úszó, Sors Tamás kifejtette: ő jelenleg rossz példa a paralimpikonok helyzetének bemutatására, inkább a szerényebb jutalomban részesülőket kellene kérdezni.

"Remélem, hogy a felkészülési támogatásra vonatkozó ígéretek valóra válnak, és mindenki profiként készülhet majd a riói játékokra" - mondta a 20 éves paralimpikon, aki összesen 55 millió forint jutalmat kap. "Sok fogyatékos sportolót ismerek, aki abbahagyja a sportot, mert egyrészt kevés a havi juttatás, másrészt nap mint nap munka mellett kell edzésre járnia."

A 33 fős magyar csapat 2 arannyal, 6 ezüsttel és 6 bronzzal zárta londoni szereplését. Az 1992-es paralimpián még tárgyjutalmat kaptak az érmesek, majd az olimpiai díjazás 30 százalékában részesültek, a 2004-es és 2008-as olimpiai után pedig már az olimpikonokéval azonos jutalmat kaptak.