Társoldalunk:

Ügyes kutyáknak lehet drukkolni Zalaegerszegen

Munkakutya-világbajnokság kezdődik csütörtökön Zalaegerszegen mintegy 35 ország 134 versenyzőjének részvételével. A versenyek a városi labdarúgó-stadionban, a sportcsarnokban és a város környékén, több mint 400 hektárnyi területen zajlanak.

Valamennyi versenyző három kategóriában indul: a kutyáknak őrző-védő, nyomkövető és engedelmességi gyakorlatot kell bemutatniuk - mondta el Zubercsány Diána, a magyar csapat kapitánya Zalaegerszegen.

A magyar csapat öt fővel és két tartalék versenyzővel vesz részt a bajnokságon. A nézők látványos versenyekre számíthatnak: láthatnak engedelmességi alapfeladatokat, akadályugrást. A nyomkövetésben a kutyáknak elhagyott tárgyakat kell megtalálniuk. A verseny egyik legérdekesebb eleme az őrző-védő kategória: ekkor azt lehet látni, hogy a kutyák szembeszállnak a támadókkal, de csak a tanított módszerekkel hárítják el a támadást.

A bírák a formagyakorlatok végrehajtásakor értékelik a kutyák precízitását,  de fontos szerepet kap a kutya-gazda összhang is.

A megnyitón valamennyi ország képviselője bevonul a stadionba, szerda este hat órakor lesz a stadionban, majd csütörtöktől vasárnapig folyamatosan zajlanak versenyek.

Márton Attila, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének ügyvezetője arról beszélt, hogy évek munkájába kerül, míg a kutyák és gazdáik eljuthatnak a világbajnokságra. Kugler László, a versenyt koordináló Egerszegi Sport- és Turizmus Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy a világbajnokság Zalaegerszeg számára az év sporteseményét jelenti. Gyutai Csaba polgármester elmondta, hogy a rendezvény alatt közel ezer külföldi és számos hazai érdeklődőre számítanak. A városi és a környékbeli szálláshelyek már megteltek, néhány vendégnek csak 25-30 kilométerre tudtak szállást biztosítani.