Vágólapra másolva!
Hiába hódította meg a magyar sajtót, és került fel az NBA honlapjára Borlay Csanád hét és fél méteres berlini repülése, már nem ő tartja a zsákolás távolsági világcsúcsát. A gumiasztalról érkező akrobatikus kosárlabdázó higgadtan fogadta az újabb rekordot, és januárban Indiában ígéri a választ, amit egy plusz elemmel még fel is turbózna. Bár labdával a kezében a világ tetejét ostromolja, a gumiasztalon már nem lát esélyt az olimpiai szereplésre, a Lords of Gravityvel viszont az NBA All Star-gálája a következő céljuk.

Borlay Csanád a berlini O2 arénában 16 ezer néző előtt 7,55 méterrel döntötte meg a gumiasztalos zsákolás világcsúcsát a Dallas Mavericks-Alba Berlin meccs szünetében. A 21 éves Borlay egy idén alapított akrobatikus kosárlabda csapattal (Lords of Gravity) jutott el az NBA-sztárok meccsére. A világcsúcs az NBA honlapjára is felkerült, így az öt magyar egyetemista egy még rangosabb fellépésben bízik, "a célunk az, hogy az NBA All Star-gáláján is megmutathassuk a műsorunkat, a menedzserünk a berlini meccsen meg is kezdte erről a tárgyalásokat".

A sikeres berlini csúcskisérlet

Borlay örömét mérsékelte, hogy a szervezők hibája miatt nem hitelesítették a berlini világcsúcsot, ám pár nappal később kiderült, hogy ezzel sem lenne előrébb. "Miután a rekordról készült videóm felkerült a netre, másnap a Guiness nyilvánosságra hozott egy újabb világcsúcsot 775 centiméterrel" - mondta az [origo]-nak a Testnevelési Egyetem hallgatója. "Alighanem észrevették az enyémet, rádöbbentek, hogy hoppá, dolgoznunk kellene, és érvényesítették egy német sportoló júniusi kísérletét, amiről mi nem is tudtunk. De nincs semmi gond, így máris megvan az új célom, hamarosan vissza kell vennem a világcsúcsot" - mondta.


A Lords of Gravity a berlini siker után még rangosabb fellépésben bízik (Borlay a jobb szélen)

Nyugalmával a mostani csúcsdöntés előtt sem volt gond. "Biztos voltam benne, hogy megcsinálom, azzal együtt, hogy a próbaugrásom nem sikerült. Persze amikor megtudtuk, hogy 16 ezer néző előtt fogunk szerepelni, ott volt a gombóc a torkomban, hiába vagyok hozzászokva a nagy nézettséghez. Aztán amikor a fellépés előtt meghallottam a közönség hangját, abban a pillanatban minden rendben volt".

Egy pici hibával térd, boka és minden elszáll

Borlay kilenc éve tartó gumiasztalos versenyzéssel alapozta meg a tudását. A korábbi zsákolós csúcson öt centit kellett javítania, de nem a távolság, hanem a technika volt az elsődleges kihívás. A gumilasztalos akrobaták hat-hét méteres magasságig jutva mutatnak be gyakorlatokat, az akrobatikus kosárlabdában ehhez képest a legfontosabb változás az előre mozgás. "A zsákoláshoz speciális edzések kellenek, melyeken könnyen kicsúszhat az ember az asztalról. A legfontosabb az elején pontosan eltalálni az elrugaszkodás helyét és a repülés szögét, mert az dönti el a célbaérést. Óriási koncentráció van bennem a gyakorlat közben, de egyszerre élvezem is a repülést." Ha túl nagyra sikerül az ugrás, azt még lehet korrigálni, az egyetlen kritérium, hogy a kosarat kézzel is meg kell érinteni a zsákolásnál. "A legnagyobb figyelem a leérkezésnél kell, mert egyetlen pici hibánál a boka, térd és minden elszáll."

A brit és a magyar Csillag születiket is kipróbálták

A 80-as években kialakult akrobatikus kosárlabdát elsősorban amerikai, német, francia szlovén és török csapatok művelik, Magyarországon sokáig csak a Face Team működött. Borlay Csanád öt év után Dajka Botonddal együtt idén kilépett a Face Teamből, és három tornásszal, Pál Leventével, Goy Benjaminnal és Duka Ferenc Artúrral létrehozta a Lords of Gravityt. "Nam passzolt az összhang, ezért kellett váltanunk. Az új csapattal mindössze három hét alatt összeraktunk egy műsort, és sikerrel mutattuk be Oroszországban." Bár egyre nagyobb népszerűsége van az akrobatikus kosárlabdának, Borlay nem nevezné sportágnak, inkább csak show-nak. "Szlovéniában előfordul, hogy gyerekcsapatok egymással vetélkednek, de semmilyen világversenyünk sincs, a csapatok egymással nem is találkoznak."

A műsor saját öteletekből és a más országokban is látott figurákból áll össze. "Ez nem minősül lopásnak, mert valamilyen szinten behatároltak a lehetőségek. A gumiasztalból áthozott félcsavar, másfélcsavar, hátraszaltó és a többi elem adta magát, nekünk alapvetően a labdát kellett megszoknunk."


Borlay még a Face Team tagjaként előbb a magyar majd a brit Csillag Születiket is megjárta, utóbbiban nagy sikert aratva az elődöntőig jutottak. "Nagy élmény volt mindkettő, de azért a brit sokkal profibb volt, és mi is többet profitáltunk belőle."


Kilenc-tíz méterig is elrepülhetnek a jövőben zsákolók

Borlay januárban, Indiában egy egyetemi rendezvényen készül megdönteni a legújabb világcsúcsot. "Szerintem nem lesz gond ezzel sem, gyakorlás kérdése az egész. Ha edzéseken már tízből tízszer sikerül, akkor nekimehetek. Szeretném valami extrával felturbózni a világcsúcsot, lehet hogy a lábam alatt viszem át a labdát." Borlay szerint még sokáig eltarthat a csúcsdöntögetés. "A felső határt ő nyolc és fél, kilenc méternél látom, de volt olyan szakember, aki tíz métert jósolt. Minden azon múlik, hogy lesz-e olyan vetélytárs, aki felveszi a kesztyűt."

A megjósolt csúcsdöntögetésben a csapattársa lehet az egyik kihívója. "Közvetlenül az ugrásom előtt Dajka Botond is megpróbálta megdönteni a világcsúcsot, ha ő behúzza, akkor én már nem ugrottam volna. Bevett szokás más csapatoknál is, hogy két embert jelölnek a világcsúcsdöntésre."


Borlay a világcsúcsba is szeretne beletenni egy figurát

A Lords of Gravity sikerei ellenére Borlayt zavarja, hogy a 2000-ben az olimpiai műsorba is bekerült gumiasztalra mostanában nem jut elég ideje. "Az első helyen az egyetem áll, mögötte az akrobatikus kosárlabda és a gumiasztal egyaránt fontos, így a jövőben szeretnék újra többet szánni utóbbira is." Korábban a Digi Sportnak azt mondta, még az olimpiai szereplést sem zárta ki, ám mostanra változott a véleménye. "Úgy érzem, ez a dolog már elszállt, ami nem csak az én hibám. Egyrészt későn is kezdtem, másrészt fiatal még nálunk a sportág, kezdetleges körülményekkel, számunkra az első generációs, úttörő szerep jut."

Öt magyar egyetemista ilyen edzésekkel juthat el egy NBA-csapat meccsére