Vágólapra másolva!

Negyven évvel a katasztrófa után lejátszották az elmaradt meccset

Chilében lejátszották negyven év elteltével azt a rögbimeccset, amely azért maradt el, mert hegynek ütközött és lezuhant az uruguayi csapatot szállító repülőgép. Az életben maradtak 72 napon át szenvedtek fagytól, éhségtől, és a túlélés érdekében végül kannibalizmusra kényszerültek.

A tragikus történetből regény, majd mozifilm is született, 1993-ban Ethan Hawke főszereplésével "Életben maradtak" címmel mutatták be.

A csapatot egy katonai gép szállította Montevideóból, az úti cél Santiago volt. A 45 utas közül csak 26 élte túl a katasztrófát. A 4 ezer méteres magasságban egy idő után az életösztön azt diktálta, hogy családtagjaik, barátaik holttestéből táplálkozzanak, különben éhen halnak.

Az utasokat végül két társuk, Nando Parrado és Roberto Canessa mentette meg, akik 12 napos gyaloglással átkeltek az Andokon, és értesítették a hatóságokat.

Forrás: AFP/Martin Bernetti
Forrás: AFP/Martin Bernetti

Nando Parradót (balra) és Roberto Canessát (jobbra) a chilei elnök is köszöntötte az évfordulón

A negyvenéves késéssel lejátszott meccsen az uruguayi Old Christians Club és a chilei Old Gragorians ellen mérkőzött Santiagóban. Az immár hatvanas éveikben járó rögbisek ünnepélyes körülmények között, katonai tiszteletadással egybekötött mérkőzése döntetlennel ért véget.