Vágólapra másolva!
Győr rendezheti meg a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF).

Az öt év múlva sorra kerülő esemény helyszínéről az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) római közgyűlésén döntöttek szombaton, miután a tagok meghallgatták Borkai Zsoltnak, az egyedüli pályázó Győr polgármesterének, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének prezentációját.

A MOB tájékoztatása szerint Borkai és Somogyi Tivadar alpolgármester, valamint Patrick Hickey, az EOC elnöke máris aláírta a fogadó város szerződését.

Borkai Zsolt óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte a döntést. Szerinte öt év múlva az egész kontinens odafigyel majd Győr városára, és az EYOF megrendezése évtizedekre is megalapozhatja Magyarország sportbéli fejlődésének irányát. "A kormánygarancia és a város önkormányzatának támogatása révén komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók Győrben, így egy új uszoda, atlétikai pálya, új sportcsarnokok építése, vagy éppen más, már meglévő létesítmények felújítása" - tette hozzá. Az elfogadásra váró jövő évi költségvetésben 1,579 milliárd van elkülönítve az eseménnyel kapcsolatos létesítményfejlesztésre.

Szabó Bence, a MOB helyszínen tartózkodó főtitkára azt mondta: a Magyar Olimpiai Bizottság és Győr város önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy az EYOF sikeres legyen és emlékezetes maradjon.

"1896 óta álmodunk arról, hogy Magyarországon olimpiát vagy olimpiai versenyt rendezzünk. Most valóra vált az álmunk." - tette hozzá Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató.

Az EOC 1991-es határozatával indította útjára a 14 és 18 év közötti korosztály számára az EYOF-ot, amelyet - a télit és a nyárit is - kétévente rendez meg. Magyarország az esemény indulásától kezdve mindig részt vesz a viadalokon, legutóbb, a 2011-es trabzoni versenyen négy sportágban 36 versenyzővel képviseltette magát, méghozzá kiemelkedő sikerrel. Törökországban - ahol 49 ország sportolói indultak - öt arany-, három ezüst- és öt bronzérmet nyertek a magyar fiatalok, ezzel pedig az ország a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton.

Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az olimpiai mozgalom harmadik számú világversenye. Az esemény ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint egy nagy olimpia, jelen van az ötkarika szimbóluma, az olimpiai láng, van nyitó- és záróünnepség, és olimpiai falu is. Egy-egy viadalon 3-4000 sportoló méri össze tudását.

A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált 2017. július 22. és 29. között rendezik meg.