Vágólapra másolva!
Bár a későbbi győztes svédektől 33-2-re kikapott, a magyar floorballválogatottnak nem kell szégyenkeznie a világbajnokságon mutatott produkciója miatt. A játékosok önköltségen utaznak, itthon a klubok nagy része máról holnapra él, és bár a csapat hátrébb állt a világranglistán, mégis beverekedte magát a tizenhatos elitmezőnybe. De hogyan lehet és miért jó jég nélkül hokizni?

Imádja a jégkorongot, de gondban van a korcsolyázással, netán zavarja a hideg, vagy az, hogy rossz helyen találja el a korong? Akkor önnek találták ki a floorball nevű sportágat, amelyet a svédek és az amerikaiak is a saját találmányuknak tartanak.

A hokihoz hasonlóan a floorballban is egy kapus és öt mezőnyjátékos alkot egy sort, és karbonszálas ütőkkel kell a műanyag, lyukacsos labdát a hokikapunál magasabb, de keskenyebb ketrecbe juttatni. A kapus sisakkal védi az arcát, ütője nincs, szüksége van viszont strapabíró térdekre, és egy speciális nadrágra, amelyben ide-oda csúszkálhat a kapu előtt.

Ahogy a jégkorongnak, úgy a floorballnak is az a legfőbb vonzereje, hogy gyors, látványos, ráadásul a galamblelkűek is magabiztosabban mozoghatnak a pályán, mert nincsenek engedélyezve a nagy ütközések, mint a hokiban. A harmadok itt is húszpercesek, a cserék 30-40 másodpercenként zajlanak, és a kiállításoknál a speciális egységek dolga, hogy kivédekezzék/kihasználják az emberhátrányt/emberelőnyt.

Forrás: EPA
Az egyik Schmidt testvér, Oliver (balra) és Rácz Domokos harcol a norvég Torppal

A sportág legjobb tizenhat csapata idén Svájcban gyűlt össze, ahol a kilencedik világbajnokságot rendezték meg, és a magyar válogatott első alkalommal szerepelt az elitben. Két évvel ezelőtt szintén közel voltak floorballosaink a részvétel kiharcolásához, de akkor a selejtezőben a mindent eldöntő meccsen 9-2-re kikaptak a dánoktól.

Idén úgy mentek neki a selejtezőnek, hogy tudták, a két csoport első két helyezettje mellett a legjobb harmadik is kijuthat, és ezt sikerült is abszolválni, a csoportban az oroszok és lengyelek mögött zárva meglett a vb-részvétel, ami azért is volt nagy eredmény, mert a világranglistán az első tizenhaton kívül, a 23. helyen állt a csapat.

Az eddigi vébék közül az elsőn, 1996-ban szerepelt a legjobban a magyar csapat, akkor tizedik lett a tizenkét résztvevőből. Azóta a mostani részvételt megelőzően a második vonalnak számító B divízióban folyamatosan jelen volt a válogatott, ott egy második és egy harmadik hely is összejött.


A vébén kőkemény csoportba kerültek a magyarok, a svédekről elég annyit elmondani, hogy a korábbi nyolc vébéből hatot ők nyertek, és a maradék kettőn is döntőt játszottak, a norvégok legutóbb hatodik helyen zártak a vébén, a lengyelek pedig kilencedikek voltak négy éve, de velük 6-6-os döntetlent játszott a csapat a selejtezőben.

"A lengyeleket a vébé előtti edzőmeccsen két góllal legyőztük, úgy mentünk ki, hogy őket meg kéne fogni, és akkor a csoportban harmadikként végezve a 9-12. helyért játszhatunk majd. A norvégok és a svédek ellen pedig az volt a cél, hogy játsszunk egy jó meccset" - mondta Kovács Gergely, a válogatott egyik védője. A norvégok ellen sikerült is tartani a célt, a szoros első harmad után a harmadikat meg is nyerte 2-0-ra a magyar csapat, de a középsőben hat gólt is ütöttek az északiak, így 8-2-es vereség lett a vége. A svédek elleni meccs előtt Kovács szerint mindenki hatalmas dolognak tartotta, hogy egyáltalán játszhatnak ellenük, hiszen a világ legjobbjairól van szó, de benn a pályán mégsem nagy élményként, hanem szenvedésként élték meg a 33-2-es vereséget.

"Mindent elrontottunk, a védekezést nem találtuk, ennél azért sokkal jobbra számítottunk. Ha tizenöt góllal kikapunk, arra azt mondom, oké, belefér, de itt nyomoztuk csak a labdát. A svédek hatalmas vehemenciával kezdtek, nekünk estek, ennek lett az eredménye a 0-18-as első harmad. Aztán használt a szövetségi kapitányi fejmosás, feljavultunk, tudatosabban játszottunk, ők meg kicsit visszavettek, de a 33 kapott gól nagyon sok" - értékelt Kovács.

Forrás: EPA
Schmidt Olivert szorongatha Kronberg, a norvég csapatkapitány

A két, mondhatni bekalkulált vereség után jött a ki-ki meccs a lengyelek ellen, akik azért lehettek csalódottak, mert a második helyre pályáztak, de erről lemondhattak, amikor beleszaladtak egy 16-2-es verésbe a norvégok ellen. A legfontosabb meccs első harmadában a lengyelek két góllal elhúztak, és bár Kovács szerint a második és a harmadik felvonásban is jobb volt a magyar csapat, az ellenfél jól sáfárkodott az előnyével, és végül 5-2-re győzött. "A norvégok elleni vereség dacossá tette őket, meg akarták mutatni, hogy jobbak nálunk, de nem hiszem, hogy külön ránk készültek volna. Hogy volt-e szerepe a svédek elleni meccsnek a lengyelek elleni vereségben? A lábakban benne volt a fáradtság, de az agyakban nem, mentálisan mindegy volt a svéd meccs."

A válogatott így a csoport negyedik helyén végzett, azaz a 13-16. helyért játszhatott, és Szingapúr ellen meg is született az első siker, végig vezetve 11-3-ra győzött a csapat. Kovács előzetesen szorosabb meccset várt, a nyolcvanszázalékos labdabirtoklás azonban mutatja, hogy a magyar csapat végig dominált, és teljesítette a szövetségi kapitány, a finn Petri Tuominen kérését, ami az volt, hogy mindhárom harmadot nyerje meg.

Touminen az első külföldi kapitány a válogatottnál, és Kovács szerint teljesen mások az edzések vele, korábban a technikán volt a hangsúly, ő azonban sokkal nagyobb figyelmet fordít a taktikára, elsősorban arra, hogy a védekezés összeszedett legyen. A lengyelek elleni például egész jónak számított a védekezés öt kapott góllal, ennyivel lehet meccset nyerni, csak éppen támadásban akadozott a gépezet. Kovács szerint egyébként Tuominenre inkább jellemző, hogy hangosan dicsér, mint az, hogy hangosan szid, a svédek ellen például nem kiabált, csak annyit mondott, álljanak neki játszani, és ne tiszteljék annyira az ellenfelet.

A floorballban is vannak két-, öt-, tízperces, illetve végleges büntetések, és a nemzetközi szövetség a nagy tornák előtt általában mindig elmondja, mi az, amire jobban odafigyelnek. A mostani vébén az akadályozásra cuppantak rá a bírók, de egyébként a lökés és az ütőre ütés a két legjellemzőbb ok, amiért kiállítást szoktak osztani. Kovács Gergely szerint itthon az a legnagyobb gond, hogy sokkal hamarabb közbe kellene lépni a lökéseknél, mert különben jönnek a törlesztések.




"Nálunk 2500 igazolt játékos van, Svédországban 120 ezer, annak, hogy a top négy, vagyis a finn, svéd, cseh, svájci közelébe kerüljünk, nincs realitása, egy 10-15 gólos vereség az elfogadható kategóriába tartozik ellenük. A norvégok és a lengyelek elleni eredmény vállalható, mégha a lengyelek ellen többet is vártunk magunktól, az ázsiaiaknál valószínűleg erősebbek vagyunk, ahogy azt a Szingapúr elleni győzelem mutatta, az észak-amerikaiakkal pedig nagyjából egy szinten állunk. Fontos, hogy figyeljünk magunk mögé is, mert a dánok, szerbek, spanyolok, hollandok folyamatosan zárkóznak fel" - helyezte ezt a magyar válogatottat a térképen Kovács.

A vb-döntő felvezetése és a komplett meccs:

http://www.youtube.com/v/fYIF-GWICbM?version=3&hl=hu_HU


A kanadaiaknál svájci és finn születésű játékos is szerepelt a keretben - vagyis pont fordítva van, mint hokiban, ahol a kisebb országok honosítanak orrba-szájba kanadaiakat -, a magyar csapatban szereplő Schmidt és Kapetz testvérpár tagjai pedig Svédországban születtek, de mindannyian tökéletesen beszélnek magyarul.

Ők négyen Svédországban légióskodnak, mellettük még Rácz Domokos játszik külföldön, Finnországban, a többiek pedig itthon. Az ob I-ben jelenleg nyolc csapat szerepel, a másodosztályban szintén nyolc, és az ob III-ban is játszik tizenkét csapat, területi alapon háromfelé osztva, bázis tehát van. Kovács szerint a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a klubok napról napra élnek, nehezen tudnak csak tervezni, előfordul, hogy a bírók kifizetése is gondot okoz, így pedig nehéz új embereket bevonni.

"Örök kérdés, miképp lehetne pénzt szerezni a sportág számára, a szövetségnek és a kluboknak is ezen kéne dolgoznia, és akkor minden sokkal könnyebb lenne" - mondta a válogatott védője, aki az elnökségnek is tagja. A válogatott tagjai egyébként mindent maguknak fizetnek, az edzőtáborokat is, és a svájci világbajnokság is önköltséges alapon ment.

A világbajnokság végeredménye:
1. Svédország
2. Finnország
3. Svájc
4. Németország
5. Norvégia
6. Lettország
7. Csehország
8. Szlovákia
9. Észtország
10. Oroszország
11. Lengyelország
12. Egyesült Államok
13. Kanada
14. Magyarország
15. Japán
16. Szingapúr