Vágólapra másolva!
A Futsal NB II-ben szereplő Dunakeszi Kinizsi edzése előtt siket-némák John Lennon-feldolgozásával tüzelte játékosait a mester, aki szerint gyors gondolatokra van szükség a támadásoknál. A tréningen Dzsudzsák is jelen volt, de nem sok vizet zavart, annál nagyobb háborút vívott a pályán Szijjártó, akit foci közben nem érdekelnek a kormányellenes tüntetések. 

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium aulájában még kedden este is lelkesen készültek a diákok a közelgő Hamlet-előadásukra, miközben pár méterrel arrébb egy másik színjáték kezdődött éppen. A Futsal NB II-ben szereplő Dunakeszi Kinizsi sajtónyilvános edzést tartott, mert Dzsudzsák Balázs érkezett vendégségbe a csapathoz. Dzsudzsák nem véletlenül ide jött haknizni, jó viszonyt ápol a csapatkapitányi posztot betöltő Szijjártó Péter külgazdasági államtitkárral, akivel korábban a Parlamentben is találkoztak már.

A meghívóban az állt: "Sporttörténeti eseménynek lehetnek tanúi azok, akik kilátogatnak a Dunakeszi Kinizsi kedd esti edzésére." Ez a finom túlzás nem annyira illett a néhány tucat néző előtt megtartott tréningre, viszont az is biztos, hogy minden idők egyik legviccesebb edzés előtti taktikai értekezletének lehettünk tanúi a gimnázium egyik osztálytermében. A Tomas Rivera Amoros nevű, Európában elismert román futsaledző olyan fejtágítást tartott a kiöregedett magyar focistákat is felvonultató csapatnak, ami egyszerre volt általános iskolás és nagyon absztrakt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Dzsudzsák nem erőltette meg magát. A képre kattintva galéria nyílik!

John Lennonnal tüzelt a mester

"Múltkor beszéltünk a támadásról, ezért ma a védekezésről fogunk" - fordította a Barcelonát is megjárt (igaz, pályára nem lépett) Vincze Ottó a mester szavait. "Ha van ötlet, gondolkozzunk előbb a támadásban" - hangzott az újabb intelem, majd legfontosabb tanácsként azt mondta, hogy az előrejáték során mindig legyen valaki középen. Szijjártó és Vincze mellett olyan játékosok hallgatták ezeket a szavakat, mint a 32-szeres magyar válogatott Horváth Ferenc, vagy a Cottbusban évekig stabil játékosnak számító Lőw Zsolt, akinek a klubhoz igazolását Szijjártó az Országházban jelentette be.

A taktikázás során Amoros nagy mondása volt még, hogy "bizonyos helyzetekben meg kell tartani a labdát", és az, hogy labda nélkül mindig mozogni kell. Viszont ami ezután következett, az tényleg helyet érdemel a sporttörténelemben. Az edző levetített egy háromperces videót, amelyen egy gospelkórus énekelte John Lennon Imagine című számát. Az énekkarban többen süket-némák voltak, ami Amoros szerint arra volt példa, hogy lehetetlen már pedig nem létezik: "Ha ők tudnak énekelni, mi is tudunk jól játszani" - összegzett az edző. A megbeszélésről kifelé menet Horváth Ferenc csak annyit tett hozzá, hogy "Cirmos, él a remény, hogy még megtanulsz focizni bazdmeg" - mondta a mindenki által csak cicának becézett Lőwnek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szijjártó és a mester. A képre kattintva galéria nyílik!

Biztonsági őrök a közgépes molinók árnyékában

A gimnázium tornatermébe lépve rögtön olyan érzés fogott el, mintha egy igaz sportcsarnokban lennék: mindenfelé szponzorációs molinók, a legtöbbön (hatot számoltam) valamiért a Közgép felirat volt látható. A terem minden bejárati pontján és a pálya szélén is biztonsági őrök álltak, akik mint egy rutinos edzésre járó nézőtől megtudtam, nem Dzsudzsákra vigyáznak, hanem a "nagyember miatt vannak itt". A terep nem tűnt túl veszélyesnek, a nézőtéren sok kisgyerek volt, akik miután megkapták az aláírást Dzsudzsáktól, le is léptek.

Az edzés kifejezetten unalmas volt, bár így is akadt néhány szép pillanat. A bemelegítő játéknál Dzsudzsák emelt lágyan kapura, de Szijjártó magabiztosan tisztázott fejjel. Ekkor még úgy tűnhetett, hogy az államtitkár jó formában van, de a későbbiek során bebizonyosodott, hogy ez nincs így. Az edzés során Orbán Viktor korábbi szóvivője csúszott be a legtöbbször, általában eredménytelenül, de ez is jelezte, hogy milyen szívós-hajtós karakterről van szó.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Sokat köszönhet neki a csapat

Szijjártónak nem sok értékelhető megmozdulása volt az edzésen, gyakran messzire pattantak el tőle a labdák, párszor ugyan betalált a kapuba, de csúnya homályból is behúzhattunk párat a neve mellé. Ugyanakkor nem kímélte magát, és láthatóan a társai sem finomkodtak vele. Lőw egy határozott belépővel küldte földre az államtitkárt, akit egy közelről elrúgott labda lágyékon is talált. Szijjártónak azonban semmi sem kottyant meg, a Lőwvel szemben elveszített sorozatos kudarcok sem tántorították el attól, hogy megállás nélkül hajtson.

Az edzés vége előtt pár perccel viszont megfagyott a levegő: Szijjártót hátulról komolyan lerúgták, az esés során meghúzódhatott a bal térdszalagja, és a csuklóját is megütötte. Úgy tűnt, hogy sérülésről is szó lehet, de közel egy perc után felállt a padlóról, és hajrázott még egy nagyot. A tréning lefújása után megkérdeztük az államtitkárt, mennyire van befolyással a pályán nyújtott teljesítményére, hogy mostanában elég sok kormányellenes megmozdulás van az országban, mire azt felelte, hogy foci közben mindent kizárt a fejéből, de erre szükség is van, mert elég stresszes a munkája, sport közben viszont ki tud kapcsolni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Láthatóan fájt neki a belépő. A képre kattintva galéria nyílik!

Szijjártó szorgalmára jellemző, hogy amikor csapattársai az oldalvonalon túl fekve nevetgéltek, ő még a középkörben nyomta a fekvőket és más erősítő gyakorlatokat. Érdeklődésemre az egyik néző úgy foglalta össze az államtitkár játékát, hogy "bőven van még mit bepótolnia, főleg a többiekhez képest, de hát tudjuk, hogy mennyi mindent köszönhet neki a csapat".