Vágólapra másolva!
Szalayéknak meggyűlt a bajuk egy toronymagas homokdűnével, Sebestyénéket megtolták hátulról, pócsikékkal pedig minden rendben volt a Peruban zajló Dakar-rali második szakaszán, amelyet a szervezők csak így jellemeztek a rajt előtt: homok, homok és homok.

"Beküldtek minket a nagy homokozóba, tényleg sehol sem volt más, csak homok, homok és homok, amerre a szem ellát" - kezdte az értékelést a második szakasz után a 30. helyen álló Szalay Balázs. "A hatvanadik kilométernél jött egy jó magas dűne, amire sehogyan sem tudtunk felmenni. Próbáltam egyszer, kétszer, háromszor, aztán negyedszerre elakadtunk, úgyhogy elő kellett venni a homokfutókat és a lapátokat, elvesztettünk több mint tíz percet" - mondta az Opel Dakar Team pilótája, aki ennek ellenére is tudott javítani az összetettben.

Ennek oka, hogy az ellenfeleknek gondjaik akadtak a navigációval, a 75. kilométernél volt ugyanis egy igazán trükkös GPS-pont, amelyet meg kellett találni. Az itiner jelezte, hogy balról kell kerülni, de sokan választották a jobb szélső utat, ami ugyanoda vitt, csak éppen a GPS egy kisebb homokdomb miatt nem érzékelte, hogy érintették a pontot, ott sokan sokáig kavarogtak.

Forrás: dakar.hu
Szalayék és az Opel Mokka

"Nekünk az égvilágon semmi gondunk sem volt a pályának azon a részén, és én az ásást is annak tulajdonítom, hogy fél éve nem ültünk versenyautóban sivatagban. Balázs egész nap tökéletesen betartotta a taktikai utasításaimat - tőle szokatlan módon egyébként - és az ésszel autózás meghozta az eredményét" - mondta Bunkoczi László navigátor, majd Szalay tovább mesélte a kalandokat a szakasz trükkösségérol.

"A rajt után nem sokkal láttunk egy ripityára tört versenygépet, majd bent a közepe táján egy autót, ami nagy füsttel égett, mi is előztünk, minket is előztek, Robby Gordon például úgy száguldott át a buckákon, mintha nem is érintené a kereke a földet, szóval voltak kalandjaink. De a mi Mokkánk szerencsére remekül bírta a sivatagot, egyáltalán nem melegedett" - nyilatkozta Szalay.

A Sebestyén Sándor, Bognár József kettős az összetettben a 112. helyről várja a folytatást, a toyotás párosnak a második szakaszon - ahogy ők fogalmaztak - kijutott mindenből. A pilótának és navigátorának, Bognár Józsefnek elkerekedett a szeme, amikor észlelte, hogy hátulról beléjük ugrott egy argentin versenyzőpáros, de az incidens nem zökkentette ki őket. "Még ekkor is azzal foglalkoztunk, hogy menjünk, menjünk, menjünk" - mondta Sebestyén. A balesetben a Land Cruiser hátulja összetört, de a szervizcsapat minden eshetőségre felkészülve várta a kettőst a táborban.

Forrás: Sandlander Dakar Team
Sebestyénék a sérült autóval

A Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán csapat a 111. az összetettben, a sofőr Pócsik így nyilatkozott a második szakasz után Peruban: "Azt gondolom, ha ledobtak volna valahonnan és körbenéztem volna, egészen biztos azt mondtam volna, hogy Afrikában vagyok, hihetetlen helyeken voltunk. Ez egy ötös nap volt, tökéletesen rendben volt minden."

Az élen a Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret francia páros áll egy Minivel. Hétfőn a Pisco és Nazca közötti 343 kilométert kell teljesítenie a mezőnynek, ebből 243 km lesz a mért szakasz.