Vágólapra másolva!
A spanyol rendőrség felszámolt két bandát, amely sportdrogokat importált és terjesztett, 84 embert őrizetbe vettek - közölte vasárnap a madridi belügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint 700 ezer adag anabolikus szteroidot, vérdoppingot (EPO) és növekedési hormont tartalmazó szert foglaltak le Madridban, Katalónia, Valencia, Andalúzia régiókban, valamint Baszkföldön.

A jelentésben az áll, az idei év első negyedében Kínából, Görögországból és Portugáliából 750 kilogramm ilyen doppingszer érkezett Spanyolországba, amelyeket sportközpontokban és háztartásokban értékesítettek.

Az őrizetbe vettek közt egy gyógyszerész is ott van, aki a törvényeket megkerülve orvosi receptek nélkül terjesztette a drogokat.

A banda egyik tagja a közlemény szerint napi 11 ezer eurót (3,2 millió forint) keresett a drogok forgalmazásával.

A spanyol parlament június 13-án új doppingellenes törvényt fogadott el, hogy az addig foghíjas törvényi hátteret alkalmassá tegye az egyre gyűrűző botrányok kezelésére, és hogy növelje a 2020-as olimpiára benyújtott spanyol pályázat esélyét.

A kerékpárosok közül többen beismerték az utóbbi hónapokban, hogy aktív kapcsolatban álltak Eufemiano Fuentes spanyol orvossal, aki teljesítményfokozó szerekkel látta el őket. A doppingdoktort április végén egyévi szabadságvesztésre ítélte egy madridi bíróság, ami a spanyol szabályok miatt eleve felfüggesztett, így nem kell letöltenie.

Fuentes azért kapott viszonylag enyhe büntetést, mert hét évvel ezelőtt még nem voltak érvényben olyan spanyol törvények, amik a doppingra vonatkoztak volna. Így végül azon a címen ítélték el, hogy veszélyeztette a hozzá forduló kerékpárosok, labdarúgók, teniszezők, atléták és bokszolók egészségét.

Fuentes korábban többször is megígérte, hogy nyilvánosságra hozza az általa kezelt sportolók nevét, legutóbb egy BL-szereplő spanyol focicsapatról nyilatkozott, ám egyelőre nem leplezett le senkit.