Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb kick-box eseményének tartott US Openen a csepeliek a verseny 20 éves történetében először több győzelmet arattak, mint a vendéglátó amerikaiak.

Az orlandói viadalon rekordszámú, több mint 3500 résztvevő indult összesen 48 országból. Magyarországot a csepeli Halker-KiralyTeam Kick-box Akadémia versenyzői - Veres Richárd 63 kg, Gömbös László 74 kg, Imre Tamás 79 kg, Mórádi Zsolt 84 kg és Jároszkievicz Krisztián 89 kg - képviselték.

A csapat vezetője Király István hatdanos nagymester szerint mostoha körülmények vártak a versenyzőkre. "Orlandóban közel 40 fok van ilyenkor 88 százalékos páratartalom mellett, így komoly kihívás volt az akklimatizáció. Már a viadal előtt két héttel reggelente edzettünk, hogy felkészüljünk a kinti körülményekre. Induláskor úgy éreztem, hogy kicsattanó erőben van a csapat, de magam sem számítottam ekkora tömegre és ilyen nagy versenyre" - nyilatkozta az edző.

A csepeliek aztán remekül helytálltak, hiszen a megnyerhető hat kategóriából háromban is győzni tudtak.

Három döntőt is megnyertek a csepeliek Forrás: Magyar Kick-box Szakszövetség

"Nagyon picurkának éreztük magunkat, hiszen ekkora méretekhez nem voltunk hozzászokva. Ezt nem lehet otthon szimulálni, ekkora hatalmas közönség előtt még sosem harcoltunk" - írta beszámolójában Király István.

Elsőként a szentpétervári Világjátékokra készülő, 63 kilós Veres Richárd döntőzött, és az amerikai Joe Fife ellen nyerni tudott. "Olyan magabiztosan utasította maga mögé ellenfelét, hogy mire az amerikai fiú magához tért volna, a mérkőzésnek már vége lett. A közönség egy picit megdöbbenve, de sportszerűen fogadta el, hogy a magyar fiú nyert. Abban bíztak, hogy a következő döntő már az övék lesz" - számolt be Király.

De nem lett. Ezek után Gömbös László, a világ egyik leggyorsabb pointfightere Alex Lane-nel csapott össze, és ellenfele a meccs felénél feljött, de a lelkesedés csak 25 másodpercig tartott, mert ekkor - a szintén a Világjátékokra készülő - Gömbös két jól irányzott fejrúgással ismét előnyre tett szert, amelyet meg is tartott a végéig.

Estére minden amerikai tudta, hogy a magyarok játszanak kék-fehérben Forrás: Magyar Kick-box Szakszövetség

A következő három döntő magyar résztvevő nélkül zajlott - ebből kettőn amerikai versenyző nyert -, így az utolsó finálé döntött arról, hogy Csepel vagy az Egyesült Államok szerez-e több elsőséget.

A Törpe becenevű Jároszkievicz Krisztián az amerikai Pablo Moreno ellen egy másodpercig sem engedte ki a kezéből a mérkőzést, és hatalmas, tiszta ütéseivel - írja Király - még a bíróknál is elismerést szerzett. A döntő ráadásul technikai KO-val ért véget, és a gála utolsó mozdulataként a magyar fiú kezét emelte fel a vezetőbíró. A végeredmény az első másodpercekben hatalmas csendet eredményezett a csarnokban, majd lassan elkezdtek szállingózni a tapsok. De mire minden irányba meghajoltak a versenyzők, már vastaps kísérte Jároszkievicz mozdulatait.

A szurkolók azért döbbentek meg, mert a US Open 20 éves történetében még nem volt példa arra, hogy az amerikaiak kevesebb aranyat nyerjenek egy másik ország képviselőinél. Mindez ezúttal a Magyarországot képviselő Csepelnek sikerült.