Vágólapra másolva!
Rózsa Csilla tavaly Magyarország legfiatalabb országos golfbajnoka lett, idén legyőzte a sportág Európa-bajnokát, férfiütőket használ, és a magyar junior fiúk inkább egymás közt versenyeznek, miután 14 ütéssel kikaptak tőle. A most még amatőr játékosnak már tizenegy évesen az volt az álma, hogy profi versenyző legyen, ehhez még jobban kell bírnia stresszt, de már 250 méterre el tudja ütni a labdát, és megvan a terve, hogyan juthat ki a riói olimpiára. 

Balra feltűnik az épülő felcsúti stadion, majd Alcsútdoboz után egy újabb balos után hamarosan elénk tárul az ország egyik 18 lyukú golfpályája, a festői környezetben fekvő Pannonia Golf & Country Club. Itt játszott kedden Rózsa Csilla, a 16 éves magyar golfozólány, akinek Magyarországon már megtanulták a nevét, és ha a tervek szerint alakul a pályafutása, világszerte híres sportoló lehet belőle. A junior korosztályban már most a legjobbak között van, itthon pedig könnyen csalódás érheti azt, aki megpróbálja legyőzni. Ez ugyanis mostanában senkinek sem sikerül.

Miben jobb Tiger Woods?

A máriavölgyi Junior Tour ötödik állomásán 21 éven aluli golfozók indulhattak, fiúk és lányok egyaránt. A versenynap előtt 41 fok volt, aztán jött a hidegfront és az erős szél, aminek végül is örültek a versenyzők. „Ez jó, mert nem haltunk meg, de a vége felé már Anglia-fílingünk volt, annyira fújt a szél” – meséli az Origónak Rózsa Csilla, akinek ezúttal nem ment annyira a játék, de még így is a verseny abszolút győztese lett.

240-250 méterre is el tudja ütni a labdát Fotó: Hirling Bálint - Origo

A jó teljesítményt mutató par irányszámnál hárommal rosszabb (azaz plusz hármas) teljesítménnyel nyert, mint mondja, a szél őt is zavarta, így hosszabb lett a pálya, „de legalább az irányát ki lehetett számítani, mivel nincs erdő a közelben.”

Vajon mire menne itt Tiger Woods? - kérdezzük Csillát, miután gyorsan elmajszolt egy fél szendvicset a pálya felénél kialakított pihenőhelynél. „Az attól függ, összeveszett-e a feleségével, vagy nem” – nevetett a 12 km-es versenysétától és a kőkemény ütésektől eléggé kitikkadt golfozó, akinek az ütéshosszát is összemértük a világ legjobb játékosáéval: „Én olyan 240-250 métereket ütök, míg Tiger Woods és Bubba Watson 330 yardokat, 300 métereket.” Nem nagy a hátrány, főképp, hogy egy amatőr juniorversenyző lányról van szó.

Jó érzés a legjobb magyarnak lenni

Tényleg óvatosan kell bánni a legyintéssel, amikor Csillát a férfiakhoz mérjük, a magyar junior fiúk ugyanis azt kérték a szövetségtől, hadd induljanak külön versenyen, vélhetően azért is, mert tavaly 14 ütéssel kikaptak tőle a koedukált juniorbajnokságban. Ez óriási különbség, hiszen a versenyek végeredményét általában csak egy-két ütés dönti el.

Fiatal kora ellenére már most hosszasan lehetne sorolni az eredményeit, de mivel nehéz kiigazodni a sok verseny között, az érintettet kérdeztük, mire a legbüszkébb. „Jó érzés a legjobb magyarnak lenni, nagyon büszke vagyok rá, főleg, hogy eddig a legfiatalabb versenyzőként sikerült ezt a címet elérnem. Aztán tavaly a Harder German Junior Mastersen harmadik lettem, ami az egyik legnagyobb európai verseny, itt életem legjobb három napját játszottam.”

Belépés csak golfozóknak! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Megemlíti még az idei felnőtt női brit bajnokságot, amelyen két meccset nyerve a legjobb 16 közé jutott, és elmondhatta magáról, hogy legyőzte a tavalyi női Európa-bajnok francia Céline Boutier-t. Mi gyorsan le is vontuk volna a következtetést, hogy akkor ő is Európa egyik legjobb amatőr golfozója, de Csilla óva int az elhamarkodott jelzőktől. „Nyertem, ez igaz, de nem jelenti azt, hogy mindig jobb lennék nála. Ráadásul az Eb-n, amelyen aranyérmes lett, stroke play-t (nincs külön ellenfél, csak a pálya végigjátszása a cél – a szerk.), a brit bajnokságban pedig match play-t játszanak. Ez utóbbiban két ember egymás ellen golfozik, így teljesen más stratégiát követel. A nehezen kiszámítható eredmények miatt nincs világbajnokság, csak világranglista, hiszen nem lehet kimondani, hogy ha egyszer nyertél, akkor te vagy a legjobb.”

Magyarországon tényleg nehéz számára méltó ellenfelet találni, a férfiakat is felülmúlta már. „A Magyar Kupában mindenki indul, férfiak, nők, juniorok, az idén én nyertem mínusz kettővel (a mínusz pont elérése minden esetben bravúrt jelent), már nem emlékszem, hány ütéssel. Az igazán nagy játékosaink nagy része elment prónak.”

Azaz profinak, de nem Tour-játékosnak, pedig az jelenti a csúcsot. „Most még nincs profi Tour-játékosunk. De majd lesz” – mosolyog Csilla. „Amikor elkezdtem 11 évesen golfozni, azt mondtam, szeretnék profi játékos lenni, és az LPGA-n (a profi női szervezet az Egyesült Államokban) játszani. Kisebb lépésekben errefelé tartok, egyszer csak sikerül.”

Két év múlva, vagy hat év múlva

Csillának két lehetősége van, vagy két év múlva - folyamatos jó játék és fejlődés után - megpróbál a profik közé kerülni, a másik variáció, hogy ösztöndíjjal egy amerikai egyetemre megy, és hat év múlva áll profinak. De addig is csak a golfra koncentrál. „Még a technikám sem tökéletes, bár páran azt mondják, hogy elegendő lenne a profi játékhoz. De ami még fontosabb, hogy jobban bírjam a stresszt, jól tudjak teljesíteni nyomás alatt. És hát egészen másképp készülök, mint például egy német, akinél egy 50 fős stáb nézi, mire van szüksége.”

Sokat olvas, két ütés között sokat álmodozik Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az biztos, hogy jó időben született, mert a NOB úgy döntött, hogy 1904 után visszaveszi az olimpiai programba a sportágat, három év múlva, Rióban ismét ott lesz a golf. Az olimpia presztízse várhatóan olyan lesz, mint a teniszben: fontos verseny, de nem a legfontosabb. Az olimpiára a profi versenyeken megszerzett ranglistapontokkal lehet kijutni, amatőrként pedig szabad kártyával lehet a profi versenyeken részt venni, így elvileg amatőr is kijuthat Rióba. Csilla meg is próbálja.

Az amatőr versenyzők helyzetét nehezíti, hogy maximum 500 fontos (170 ezer forintos) díjazásban részesülhetnek, igaz, ha összejön a százszázalékos amerikai ösztöndíj, a befektetett anyagiak jócskán megtérülnek. Egyetemistaként aztán lehet tanulni, fejlődni, készülni a profi karrierre.

Bár a golfot a gazdagok sportjának tartják, ehhez képest egy kezdő felszereléshez már (junior mérettől felnőttig) 20-60 ezer forintért hozzá lehet jutni akár újonnan is. Csilla felszerelése persze ennél drágább, igaz, ő már férfi nyelű ütőket használ, amelyeket az Egyesült Államokban külön a számára készítették. Egy 18 szakaszos pálya éves díja egy gyerek számára korlátlan használattal a Pannonia golfpályán - kortól függően - évi 60-120 ezer forint között alakul, a felnőttek már 125 ezer forintért golfozhatnak egy éven át Máriavölgyben, a használathoz mindenhol szabályvizsga szükséges. Ennél olcsóbbak a kilencszakaszos pályák, a budapesti Academynél hétköznap 4900 forintért lehet játszani egy alkalommal.

Elég 40 másodperc koncentráció

Ha lenne róla videó, pár millióan biztosan látták volna, ami Bükfürdőn történt. „Ütöttem egy nagyot, a labda csak szállt, szállt, majd láttam, hogy begurul a lyukba. Jó érzés volt” – emlékezik vissza eddigi egyetlen „hole in one”-jára, amit azóta hibába próbált megismételni. „De az együtéses találat nem lehet cél, mázli is kell hozzá. Ennél fontosabb, hogy mindig, amennyire csak lehet, közel kerüljön a labda a lyukhoz."

A fotózás és a pszichológia is érdekli Fotó: Hirling Bálint - Origo

Napi 5-7 órát edz, nagyon szereti a természet közelségét, és nem zavarja, ha ütés előtt elszáll felette néhány vadkacsa, hiszen olyankor már egy másik világban él, nem létezik semmi más, csak ő, az ütő és a labda, no meg a végcél, a lyuk, ahová 18-szor kell betalálni egy verseny során. Amikor két verseny között szabadideje van, nagyon sokat olvas. „Leginkább krimit és sci-fit, de amúgy mindenevő vagyok. Aztán golfozás közben, amikor a következő ütéshez sétálok, van miről álmodoznom. Mert a pályán nem lehet négy és fél órán át végig koncentrálni, elég az ütés előtti 40 másodpercben.”

A siker alapjának a szorgalmat tartja, hiszen „lehetsz bármilyen tehetséges, ha lusta vagy, nem juthatsz el a legjobbak közé”. Magántanulóként kevés a magyar, a golf miatt viszont nagyon sok a külföldi barátja. „Már 13 évesen egyedül utaztam, és azóta annyi helyen voltam, hogy vagy 15 nyelven tudom mondani, hogy szeretlek, és káromkodni is.”

Egy dolog miatt csalódott, hogy a múlt hét végén csak negyedik lett a 16 éven aluliak számára rendezett European Young Masters versenyén. „A remek első nap után megbetegedtem, még jó, hogy be tudtam fejezni. Pedig több volt bennem, jobb helyezést is el tudtam volna érni” – mondja, majd felsorolja, idén még hány versenyen fog indulni, és milyen célokat tűzött ki magának. Címvédés itt, bajnoki cím ott, sok játék, rengeteg munka és fejlődés, aztán jöhet majd az egyetem, a profi világ és az olimpia. Bármilyen sorrendben.