Társoldalunk:

Minden idők legnépesebb vízihoki-vébéje rajtol Egerben

2013.08.22. 20:55

Péntektől az egri Bitskey Uszoda ad otthont a 18. vízihoki-világbajnokságnak, amely a sportág történetének legnépesebb viadala lesz.

A brusztolás több levegőt fogyaszt - bemutatjuk a vízihokit

Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség és a verseny szervezőbizottságának elnöke a csütörtöki, egri sajtótájékoztatón elmondta, hogy kísérőkkel együtt mintegy 1500 sportoló vesz részt a jövő szombatig tartó vb-n.

Habis László polgármester arról beszélt, hogy az idei esztendő különleges a város sportéletében, mivel a női- és a férfivízilabda-csapat is bajnokságot nyert, viszont ekkora méretű nemzetközi versenynek még sohasem adott otthont Eger.

Thomas de Trebon, a Búvár Világszövetség hoki szakágának francia elnöke elmondta, hogy a versenyt online közvetítik világszerte. Ehhez kapcsolódóan az új-zélandi Tristan Reynard versenyigazgató megjegyezte: egymillió nézőre számítanak a világhálón.

A francia sportvezető hozzátette, hogy Magyarországon rengeteget fejlődött a sportág az elmúlt években, ráadásul a két legjobb magyar játékos az elithez tartozó francia bajnokságban szerepel.

Az 1954-ben négy angol búvár által kitalált játék igen népszerű elsősorban az angolszász országokban, de Portugáliában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kolumbiában is. A játékot egy ólommal töltött jéghoki korong-szerű tárggyal, a medence alján játsszák.

Csak a speciális vízihoki ütővel lehet a koronghoz érni. Szükség van még uszonyra, légzőpipára és a vízilabdából ismert sapkára, illetve speciális kesztyűre. A vb víz alatti eseményeit a partról kivetítőn, valamint interneten, az uwhworlds2013.com címen keresztül is nyomon lehet követni.