Társoldalunk:

Negyven éve eltűnt hegymászó holtteste került elő

2013.09.01. 10:23

A csaknem negyven éve eltűnt kiváló horvát hegymászó, Nenad Culic holtteste került elő a Kaukázus grúziai vidékén.

A sportember 1974-ben tűnt el három társával, lavina sodorta el őket, amikor az Ushba-hegyen másztak. Az expedíció két tagjának holttestét a szerencsétlenség után megtalálták, egy harmadik hegymászó maradványai 2012-ben kerültek elő.

Nenad Culic holttestére és felszerelésének megmaradt darabjaira azt követően találtak rá a grúz hegyi mentők, hogy hegymászók információkkal látták el őket a rég eltűnt sportember maradványainak lehetséges hollétéről. A grúz hatóságok a hírek szerint már értesítették Culic családját.

Noha a maga 4690 méterével az Ushba-hegy nem számít a Kaukázus legmagasabb csúcsai közé, mégis az egyik legnehezebben megmászhatóként tartják számon.

A vállalkozó kedvű hegymászók számára újabb öt nyolcezer méter feletti hegycsúcsot nyit meg a következő szezonban Nepál, amelynek területén eddig nyolc nyolcezer méter feletti csúcsnak, többek közt a maga 8848 méterével a világ legmagasabb hegyének, a Mount Everestnek a meghódításával próbálkozhattak a sportemberek.

A döntés értelmében a hegymászók a Kancsendzönga és a Mount Everest térségében kapaszkodhatnak fel az eddig lezárt hegycsúcsokra, várhatóan már ősszel, miután a hegymászók svájci székhelyű nemzetközi szervezete is jóváhagyását adja. Ez október elején, a társaság éves tanácskozásán várható.

A szabaddá tett csúcsok között van két csúcs a Lhocén (angol nevén a Lhotse Middle és a Lhotse Shar) és három a Kancsendzöngán (a nyugati, a központi és a déli). Mind az öt 8400 méter feletti.

Nepálban összességében több mint háromszáz csúcsra engednek fel hegymászókat, a turizmus jelentős bevételi forrásokat hoz a világ legszegényebb államai közé tartozó ázsiai országnak.