Társoldalunk:

Tokióban lesz a 2020-as nyári olimpia

2013.09.07. 22:33

Tokió rendezi a 2020-os nyári olimpiát - döntött 125. ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Buenos Airesben. A japán pályázat Isztambult és Madridot utasította maga mögé.

A japán főváros 1964 után rendezhet újra nyári játékokat.

A három pályázó közül a szavazás első körében is Tokió végzett az élen, ám az abszolút többséget nem szerezte meg. Isztambul és Madrid azonos szavazattal zárt, közöttük újraszavazással döntöttek a NOB tagjai. A második körre végül a török város maradt versenyben, abban viszont ismét Tokióra voksoltak a legtöbben. A döntő szavazás során Tokió 60, míg Isztambul 36 voksot kapott.

Tokió Sindzsuku negyede mögött a Fuji látszik naplementekorForrás: AFP/Nogi Kazuhiro

A hozzáértők már a voksolás előtt Tokiót tartották a legesélyesebbnek, de ugyanannyi pro és kontra szól mindhárom kandidáló mellett. A japán főváros egymás után másodszor próbálkozik, szakemberek szerint azért a legnagyobb esélyes, mert komoly tapasztalatai vannak világesemények megrendezésében, biztonságos város, és a gazdasági válság ellenére is kiszámíthatóságot sugall. Ami ellene szól, az a természeti csapások (földrengés- és cunamiveszély) és a fukusimai atomerőműből szivárgó radioaktív víz jelentette veszély.

Japán kampányfilmje:

A szavazás előtt a három pályázó bemutatta prezentációját a NOB tagjainak. Tokió azt hangsúlyozta, hogy a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset ellenére a fővárosban biztonságosan meg lehet rendezni a játékokat. A NOB tagjainak aggodalmait Abe Sinzo japán miniszterelnök személyesen próbálta eloszlatni Buenos Airesben, sikerrel.

"Mindenkinek szeretném megköszönni ezt a mai döntést az olimpiai mozgalomban. Biztosíthatok mindenkit arról, hogy csodálatos olimpiát rendezünk majd" - mondta már az eredményhirdetés után a japán kormányfő.

A NOB közgyűlése Buenos Airesben, ahol a 2020-as olimpia helyszínéről döntöttekForrás: AFP/Daniel Garcia

Isztambul sorozatban az ötödik, míg Madrid sorozatban a harmadik olimpiai pályázatát bukta el.
"Azt gondolom, ma a tradicionális és az új helyszínek között kellett dönteni, és végül a tradícionális győzött" - mondta Thomas Bach, a NOB alelnöke, aki pályázik a leköszönő Jacques Rogge elnök helyére.

A következő, 2016-os nyári játékoknak Rio de Janiero ad otthont. A NOB vasárnap a 2020-as játékok programjáról, majd kedden az új elnök személyéről dönt Argentínában.