Vágólapra másolva!
Japánban az öröm és az ünneplés, Spanyolországban és Törökországban a bánat és a csalódottság jellemezte a helyi lapok írásait azután, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szombaton Tokió, Madrid és Isztambul közül előbbit választotta a 2020-as játékok házigazdájának.

A japán Nikkej szerint Tokió újjászületik, a Majnicsi Simbun a kirobbanó örömről írt címlapján.

A spanyoloknál az El País frappánsan összefoglalta a kudarc okát: "A politika, a pénz és a spanyol doppingbotrány döntött a 2020-as olimpia rendezéséért folytatott versenyben." A Marca más irányból közelített: "A NOB elutasította a madridiak takarékossági elvét, és a befektetői pénzek elköltésére szavazott." Az As szintén Spanyolországon kívül kereste a hibát: "Madridnak van esze, a NOB-nak nincs."

A török Fanatik szerint ez még nem a világvége, a Türkiye pedig máris arra buzdít, hogy a foci-EB-ért szálljon harcba az ország. Úgy tudják, a török szövetség a 2020-as Eb-re nyújt majd be pályázatot.

Az olasz La Stampa dicsérte a döntést: "Egy kompakt, innovatív elgondolás, jelezve a technikai hatékonyságot. Ez az, amivel Japán elnyerte a 2020-as olimpia rendezési jogát."

A japán NZZ am Sonntag szintén a japán rendezés előnyeire fókuszált. "A japánok zöld játékokat és politikai stabilitást ajánlottak a NOB-nak. A szervezéssel minden bizonnyal szintén nem lesz probléma Japánban."