Vágólapra másolva!

Két nap alatt két hegymászó halt meg Új-Zélandon

Egy ausztrál és egy angol hegymászó is életét vesztette a hétvégén Új-Zélandon.

Dave Gaskin rendőrfelügyelő szerint a két baleset az Aoraki-Mt. Cook Nemzeti Parkban történt, két egymást követő napon, de az eseteknek nem volt közük egymáshoz, és nem rossz időjárási körülmények okozták azokat. Mint hozzátette, a balesetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a mászóknak mindig fokozott körültekintéssel kell eljárniuk.

A 36 esztendős Duncan Rait pénteken vesztette életét, miután megcsúszott és nagyjából hatvan métert zuhant egy hegygerincről a Tasman-gleccsernél. Az új-zélandi születésű ausztrál férfi sítúrára készült. Egy helikopter dobta le a területen egy csoporttal együtt és épp egy menedékház felé tartott, amikor elesett és lecsúszott egy meredek lejtőn, majd átesett egy sziklán. Gaskin szerint a többi mászó megpróbálta levinni a férfit a gleccseren, ám Rait útközben meghalt.

A 31 éves Robert Buckley szombaton hunyt el. Az angol mászó a Mount Sefton egyik apró menedékházába kapaszkodott fel három társával, amikor nagyjából 700 métert zuhant. A rendőrfelügyelő szerint Buckley mászóvasakat viselt, de az egész csapat tapasztalatlan volt és felszerelésük sem volt megfelelő. Három társát vasárnap hozták le a hegyről.