Vágólapra másolva!
A 8027 méteres Sisapangmára oxigénpalack nélkül mászó Lesták Erzsébet sikeresen akklimatizálódott a Himalájában, a legutóbbi hírek szerint szombaton megkezdte a csúcstámadást, azóta azonban nem érkezett róla információ.

Tudnom kell nemet mondani a csúcsnak

A hegymászó honlapja, a Trekking-tours.hu beszámolói szerint jól haladt akklimatizációval az elmúlt két héten, ennek eredményeként múlt kedden felért a 6730 méteren levő 1-es táborba, majd másnap a 7045 méteres 2-es táborba is.

Ezután az ötfős nemzetközi expedíció visszatért az 5400 méteres alaptáborba, ahol a legutóbbi bejegyzés szerint múlt szombaton az időjárás-jelentésre vártak.

A 4bakancs.com pénteken a hegymászóra hivatkozva azt írta, Lestákék szombatra tervezték az indulást a csúcsra. A tervben az volt, hogy szombat este az 1-es, vasárnap este a 2-es táborban töltik az éjszakát, majd kiépítik a 7400 méterre tervezett 3-as tábort, ahonnan várhatóan hétfőn elindulhat a Sisapangma 8027 méteres főcsúcsának támadása.

Múlt szombat óta nem került fel friss hír a hegymászó honlapjára. Az origo hétfőn délelőtt hiába próbálta meg elérni, telefonja kicsengett, de nem vette fel.

Forrás: Trekking-tours.hu

Lesták Erzsébet a 4bakancs.com-nak úgy nyilatkozott, az 1-es majd a 2-es tábor kiépítése nagyon sok erőt kivett belőlük. A terep nagyon nehéz, rengeteg a gleccserhasadék, nagyon lassan tudtak előrehaladni. További nehézség, hogy az 1-es és a 2-es tábor között nincs fix kötél kifeszítve, mivel nagyon kevés az expedíció a hegyen, és kevés a serpa, aki ezt a munkát elvégezné.

Lesták Erzsébet oxigénpalack nélkül mászik a Sisapangmára, ami extrém megterhelést és kockázatot jelent, de több társa is palackkal mászik.

A magyar hegymászó a Trekking-tours.hu-nak azt mondta, a legnehezebb napja az 5400 méteres alaptáborban volt, ahol szeptember 7-én nappal hat, éjjel még további két fejfájás-csillapítót kellett bevennie a hasogató fájdalom miatt.

Lesták Erzsébet az origónak adott interjúban azt hangsúlyozta, ha sikerül felérnie a csúcsra, nem mondhatja ki, hogy vége. Még aznap le kell jutnia a hármas, de lehetőleg inkább a kettes táborig, mivel igazából csak ott lehet aludni, regenerálódni. "Emellett tudnom kell nemet mondani a folytatásra, ha a helyzet úgy kívánja, akármilyen közel is van a csúcs."

A 14 darab 8000 méter fölötti csúcs közül a legalacsonyabbnak számító Sisapangmán még nem járt magyar állampolgárságú mászó, az 1986-os expedíció tagjai csak a központi csúcsig jutottak.

A Sisapangma a kínai-nepáli határtól néhány km-re található a Himalájában, a Kínához tartozó Tibet déli, középső részén.