Vágólapra másolva!
Eltelt három hét az amerikaifutballban, és sokan már most elvesztették a reményt, miközben mindenki azt találgatja, hogy most a Kansas City Chiefs tényleg jó csapat? Válaszok az NFL égető kérdéseire kezdőknek és haladóknak az Origón. Harmadik rész.

„Apa nem hiszem el, hogy kikaptatok a Brownstól" - így fogadta Adrian Petersont a lánya otthon, miután a Minnesota Vikings vereséget szenvedett a Clevelandtől. Ez valóban ennyire ciki volt. Mindkét csapat két vereséggel nyitotta a szezont, de a Vikings tavaly a rájátszásba is bejutott, miközben a Browns a múlt héten elcserélte legjobb játékosát, Trent Richardsont az Indianapolis Colts-cal, és sérülések miatt a harmadik számú irányítójával állt ki Minnesotában, így mindenki arra számított, hogy hengerelni fog a Vikings.

Gyengén kezdte a szezont a Minnesota, de Peterson a liga legjobb futója, van még esélyük a rájátszásra idén?
A statisztika alapján alig. Még soha nem nyert Super Bowlt olyan csapat, amely három vereséggel kezdte a szezont, és rájátszásba is utoljára 20 éve jutott. A tavalyi rájátszás csapatok közül a Vikings és a Washington Redskins is három vereséggel kezdett, de semmivel sem áll jobban Eli Manning és a New York Giants, valamint Ben Roethlisberger és a Pittsburgh Steelers sem.

A Tennesse Titans és a San Diego Chargers meccs utolsó pillanataiban többször is passzoltak egymásnak a Chargers játékosai. Azt hittem, hogy csak egyet lehet passzolni.
Előre felé egyet lehet, hátrafelé bármennyit, ezek az úgynevezett lateral passzok. Az amerikai fociban ritkán passzolnak hátrafelé, mert nincs lesvonal, mint a rögbiben, ezért ellenfél játékos is lehet a passzoló háta mögött. A lateralt általában a végső elkeseredés szüli a meccsek utolsó pillanataiban, mint most a Chargers esetében is.

Volt már valaha sikeres lateral?
Ritkán lesz belőle touchdown, de a leghíresebben szintén érintett volt a Titans. 1999-ben a Buffalo Billsszel találkoztak a rájátszásban, amikor megtörtént a Music City Miracle, 16 másodperc volt hátra, amikor egy punt utáni sikeres laterrallal fordított a Titans.

Tavaly majdnem megnyerték a Super Bowlt, de idén gyenge a San Francisco 49ers. Miért?
Visszatérő pillanata az NFL-nek, hogy a Super Bowl vesztese a következő szezonban képességei alatt teljesít. A 49ers az első fordulóban nagyon megverte a Green Bay Packerst, aztán simán kikapott a Seattle Seahawkstól, majd az Indianapolis Colts-tól, mindhárom csapat tavaly bent volt a rájátszásban, de egyelőre az irányító Colin Kaepernick közepesen játszik.

A 49ers egyik legjobb védője volt tavaly, de most a harmadik meccs után bevonult az elvonóra Aldon Smith.
Smith pénteken részegen egy fának hajtott, a rendőrök pedig marihuánát is találtak nála. A fiatal játékos tavaly majdnem megdöntötte az NFL sack recordját, és idén még jobb teljesítményt vártak tőle, de a Colts meccs után határozatlan időre elvonóra ment. Az NFL Aaron Hernandez gyilkossági ügye után talán komolyabban veszi a játékosok függőségeit, ezért lehet, hogy Smith nem csak önszántából kért segítséget. Hernandez a nyáron a vád szerint agyonlőtte egyik barátját, de tagadja a gyilkosságot. A New England Patriots tight endje az angyalporra (PCP) volt rákattanva, ezt ő sem tagadja.

Amerikában össznépi sport a játékosok különleges pillanataiból készített gif-válogatás. Itt Matthew Stafford, a Detroit Lions irányítója kerül nehéz helyzetbe egy korai snap miatt. Forrás: Origo

A bajnok Baltimore Ravens magára talált, a Broncos elleni megsemmisítő vereség után már 2-1-re állnak.
A Broncos most rájátszás-formában van, ezt még pár csapat meg fogja érezni a következő hetekben. A Ravensnek általában a védelme szállítja a győzelmet, így volt ez most a Houston Texans ellen is. Az első félidőben a támadók, mintha a pályán se lettek volna, mégis 17-9-re vezettek, aztán simán nyertek. Decemberig csak két tavalyi rájátszás-csapattal találkoznak, így a papírforma szerint a nehezén már túl vannak.

A Broncos nyakára viszont megérkezett a tavalyi tök utolsó Kansas City Chiefs. Három győzelem, és nem is gyenge csapatok ellen.
A Chiefs a gyenge összteljesítmény ellenére több Pro Bowl-játékost is adott, az idei szezonnak pedig új irányítóval és új edzővel vágott neki. Andy Reid éppen a csütörtökön legyőzött Philadelphia Eaglestől érkezett Kansasbe, a győzelem örömére meg is fürdették új játékosai a meccs után. Nehezen elképzelhető, hogy a Kansas megelőzze a csoportban a Broncost, a két Wild Card helyért pedig minden eddiginél élesebb harc lesz az AFC-ben, miután a Miami Dolphins és a New England Patriots is három győzelemmel kezdett.

Három forduló után már nem feltétlenül lehet csak peches meccsekről beszélni, tényleg ennyit érne az Atlanta Falcons és a Green Bay Packers?
Mindkét csapatot biztos rájátszás résztvevőnek tippelték a szezon előtt, de már két vereségük van. A Green Bay tavaly is 1-2-vel állt három meccs után, de aztán bejutott a rájátszásba, így nem lehetetlen a helyzetük, de a Packers előtt már 3-0-al vezeti a csoportot a Chicago Bears, míg a Falcons előtt ott van a New Orleans Saints. A Saints tavaly edző nélkül is jó volt, míg idén már egyszer megverte a Falconst, és akkor még szóba sem jött Cam Newton és a Carolina Panthers. Ráadásul a negyedik fordulóban a Falcons a Patriots-cal játszik.

Cam Newton erősebb, mint egy linebacker?
A hétvégén az volt, a Panthers pedig 38-0-ra verte a New York Giants-et. Mindkét csapat két vereséggel állt, de Newton először játszott úgy, ahogy egy read-option irányítónak kell. Adott három TD-passzt és futott is egyet, ha ő elindul, nehezen lehet megállítani a Pantherst.

Hogyan tért magához a New Orleans Saints?
A Saints-nél általában az a kérdés, hogy képesek-e több pontot csinálni, mint ahányat kapnak, de idén a védelem is működik, a hétvégén simán verték az Arizona Cardinalst. A találkozón Rashad Johnsonnak, a Cardinals egyik játékosának leszakadt az egyik ujjperce, amit csak akkor vett észre, amikor levette a kesztyűjét. Johnson végigjátszotta a meccset.

A negyedik fordulóban megkezdődnek a bye weekek. Szabadnapos lesz a Packers és a Panthers is.
És ez kifejezetten jól jön a Green Baynek, ahol mind a három futó sérült, akárcsak az első számú tight end. A negyedik és a tizenkettedik forduló között mindig vannak szabadnapos csapatok, így a 16 meccses alapszakasz 17 hétig tart.

Melyik meccset nézzem a hétvégén?
Két, a szezon érdemi részétől lassan búcsúzó csapat, a Vikings és a Steelers Londonban játszik az idei első európai meccsen, aki itt kikap, úgy lép be októberbe, hogy már lélekben 2014-re készülhet. Magyar idő szerint vasárnap hét órakor lesz még Texans-Seahawks, valamint Bears-Lions is, tíz órától pedig a Broncos-Eagles. A hétfő esti rangadón két hibátlan csapat, a Dolphins és a Saints találkozik.