Társoldalunk:

Megnőttek Budapest Universiade-esélyei

2013.11.04. 21:08

Baki visszavonta a 2019-es Universiadéra benyújtott pályázatát, így Budapestnek egyetlen vetélytársa maradt a rendezési jogért vívott küzdelemben. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség honlapján megjelent hír szerint az azeri főváros kiszállásával a szervezet végrehajtó bizottsága Budapest és Brazíliaváros között dönt majd a Brüsszelben sorra kerülő szombati ülésén.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szeptemberben nyújtotta be hivatalosan pályázatát a 2019-es XXX. nyári Universiade budapesti megrendezésére. A magyar főváros korábban már kétszer megrendezte a legnagyobb egyetemi világversenyt: 1935-ben Egyetemi Világjátékokat, 1965-ben pedig az Universiadét, amely az olimpia után a világ második legnagyobb létszámú nemzetközi sporteseménye.

Jelenleg 13 sportág - atlétika, kosárlabda, vívás, labdarúgás, torna, ritmikus gimnasztika, cselgáncs, úszás, műugrás, vízilabda, asztalitenisz, tenisz és röplabda - szerepel a kötelezőként az Universiade programjában, ez 2017-re kiegészül a tekvondóval és 2019-re az íjászattal.

A házigazda legfeljebb három plusz sportágat választhat, a magyar kandidálásban a kajak-kenu, az öttusa és a kézilabda szerepel opcionális sportágként. Az eseményre 5-6 ezer sportoló érkezésére lehetne számítani.