Vágólapra másolva!
A Cincinnati Bengalsnak a csoda is kevés volt, Cam Newton szintet lépett, elfogytak a nyeretlen csapatok, Ed Reedet kirúgta a Houston Texans. Ez volt a tizedik hét az NFL-ben.

Két másodperc volt hátra a meccsből, amikor a Cincinnati Bengalsnak egy TD-re volt szüksége a hosszabbításhoz a Baltimore Ravens ellen. Ha a Ravens nyer, megmarad az esélye a csoportgyőzelemre, ha veszít, a Bengals gyakorlatilag bejut a rájátszásba. A Bengalsnak két másodperc alatt 51 yardot kellene megtennie, ami szinte lehetetlen, de az egész meccsen pocsékul játszó irányító, Andy Dalton megpróbálja behajítani a labdát az end zone-ba, ezt hívják Hail Marynek, a szembe szél azonban visszanyomja a labdát, ami először felpattan egy csoportnyi játékoson, majd szinte behullik az egyik Ravens védő kezébe, aki ahelyett, hogy megfogná a labdát, felüti azt a levegőbe, pont egy Bengals játékoshoz. Száz dobásból általában egy ilyen sikerül, de az sem ilyen drámai ügyetlenség után. A Ravens játékosai és szurkolói a padlón, a Bengals a mennyekben, a meccset hosszabbításban mégis a Ravens nyeri James Ihedigbónak köszönhetően, aki az utolsó pillanatban hibájával meccsben tartotta a Cincinnatit.

Honnan ered a Hail Mary?
Még a XX. század elején a katolikus egyetemi csapatok kezdték használni a kifejezést azokra az utolsó pillanatos passzokra, amelyek csak Isten segítségével valósulhattak meg. A Hail Mary (magyarul Üdvözlégy Mária) a 70-es években vált a sportági folklór részéve, amikor Roger Staubach egy hasonló passz után azt nyilatkozta, hogy „becsuktam a szemem, és elmormoltam egy Hail Maryt”.

Ha Peyton Manning ebben a tempóban halad, elérheti akár a 6000 passzolt yardot is?
Tulajdonképpen igen, de ennek kicsi a valószínűsége. Egyrészt Manningnek a mostani játékánál is jobban kéne teljesítenie, miközben egyre többször panaszkodik sérülésekre. A Broncos 8-1-re áll, a hétvégén a 9-0-lal álló Kansas City Chiefset fogadják az alapszakasz eddigi legnagyobb rangadóján, a két csapatból az egyik feltehetőleg kiemelt lesz a rájátszásban, és ezen a meccsen már el is dőlhet, hogy melyik.

A Panthers öt meccset nyert zsinórban, ez lehet Cam Newton éve?
Cam Newton szupersztárként érkezett a ligába az egyetemről, és már az első két szezonjában is különleges irányítónak számított, csak a csapata nem nyert. Idén viszont Newton egy árnyalattal csendesebb, a Panthers pedig egy rájátszáshangulatot idéző meccsen verte meg a San Francisco 49erst 10-9-re idegenbe.

Colin Kaepernick a San Francisco 49ers és Cam Newton a Carolina Panthers játékosai. Forrás: AFP/Getty/Ezra Shaw

Már nincs nyeretlen csapat a ligában.
A Tampa Bay Buccaneers hazai pályán verte meg a Miami Dolphinst, míg a Jacksonville Jaguars idegenben győzött a Tennesse Titans ellen. Mindkét vesztes eddig a rájátszásért hajtott, de ha az NFL legalja ellen csak ennyit tudnak, akkor nagy valószínűséggel nem fognak odaérni. Ráadásul a Titansben újra megsérült a kezdő irányító, Jake Locker, aki idén már nem fog játszani.

Mik a fejlemények a Richie Incognito-Jonathan Martin ügyben?
A Miami Dolphins játékosai és edzői szinte egy emberként védték meg Richie Incognitót, akit korábban kitettek a csapatból, miután Jonathan Martin idegösszeroppanást kapott a Dolphins edzőközpontjában, állítása szerint azért, mert nem bírta tovább a folyamatos zaklatást. Több játékos is elmondta, hogy Incognito és Martin a legjobb barátok voltak, ezért érthetetlen számukra, hogy mi történt a két csapattárs között. Az NFL egésze is kicsit értetlenül áll azelőtt, hogy Martin az öltöző belső ügyeit a sajtóban teregette ki, és jelen állás szerint Incognito előbb fog újra az NFL-ben játszani, mint az értelmiségi családból származó Martin.

A Philadelphia Eagles újra nyert, Nick Foles újra remekelt, már 5-5-tel állnak pedig hazai pályán még egyetlen meccset sem nyertek meg.
Az Eaglesnek szerencséje volt, hogy a Rodgers nélkül felálló Green Bayjel (5-4) most találkoztak, ahol ráadásul megsérült a második számú irányító, így már Scott Tolziennek kéne a rájátszásba vezetni a Packerst, aki már az egyetemen is a futottak még kategóriába tartozott.

A Dallas Cowboys is 5-5-tel áll az NFC Eastben, kinek van több esélye bejutni a rájátszásba?
Az Eagles és a Cowboys is bárkit meg tud verni, és bárkitől ki tud kapni, ebben egyformák, de a Dallas egyébként sem túl erős védelmében egyre több a sérült, ez, és az ihletett állapotban irányító Nick Foles pedig az Eagles javára dönthet a hátralévő fordulókban.

Tavon Austin egy meccsen összesen 314 yardot ért el elkapások és visszahordások után.
A St. Louis Rams idegenben verte meg 38-8-ra az Indianapolis Coltsot, az idei draft nyolcadik választottja pedig először mutatta meg, mit tud igazán. Nyolcszor kapta meg a labdát, ezekből három TD-t ért el, és összesen 314 yardot hozott a csapatának. A Ramsnek szinte esélye sincs irányítója sérülése után a rájátszásra, míg a Colts szinte biztosan nyerni fogja a csoportját, miután a Titans kikapott a ligautolsó Jaguarstól.

Miért rúgta ki Ed Reedet a Houston Texans?
Ed Reed, minden idők egyik legjobb safetyje, tavaly bajnokságot nyert a Baltimore Ravensszel, majd lejárt a szerződése, a Ravens pedig nem volt hajlandó megadni a 35 éves játékosnak a Texans által garantált évi ötmillió dollárt. Reed tavasszal aláírta a szerződését Houstonban, majd pár héttel később megműttette a csípőjét, ezért joggal vetődött fel mindenkiben a Texansnál, hogy Reed elhallgatta a sérülését a csapat vezetősége előtt. A megromlott viszony, valamint Reed gyenge teljesítménye pedig oda vezetett, hogy a nagy hévvel beharangozott játékost a szezon felénél ki is rúgták. A Texans már zsinórban hét meccset vesztett.

Melyik meccset nézzem a hétvégén?
A forduló péntekre virradóra egy Titans-Colts meccsel kezdődik, vasárnap magyar idő szerint hét órától a Chicago Bears-Baltimore Ravens tűnik a legérdekesebbnek, míg 10 órától a New Orleans Saints-San Francisco 49ers. Hétfőre virradóra lesz a már emlegetett Broncos-Chiefs, a hétfő esti rangadón pedig két csoportgyőzelemre hajtó csapat, a Carolina Panthers és a New England Patriots találkozik.