Vágólapra másolva!
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős jelentős hátrányba került egy géphiba miatt a Dakar útvonalán haladó Africa Race tereprali viadalon. A másfél órán át ásó magyarokat a Kovács Miklós vezette kamion mentette ki a homokból.

Kedden az Africa Race leghosszabb szelektív szakasza várt a mezőnyre, a 466 kilométeres etapon eleinte jól teljesítettek a magyarok. 300 kilométerig az éllovas Jean-Louis Schlesserrel előzgették egymást, ám ezután a motorukból dőlni kezdett az olaj.

„Tudtam, hogy folyik az olaj, mert a szélvédőn kente szét az ablaktörlő" – mondta Szalay Balázs a dakar.hu-nak. "Alig láttam ki, de ez volt a legkevesebb bajom, mert kezdett elfogyni a motorból az erő. Háromszázhúsz kilométer körül akadtunk el először, s attól kezdve folyamatosan ástunk. Méterről méterre küzdöttük előre magunkat a homokfutókon. Elsőre még lelkesen ugrottunk ki, és ástunk, mint a gép, ötödikre már valamivel lomhábban, tizedszerre pedig már teljesen kókadtan."

Szalayék másfél órán át ástak, amikor megjött a Kovács Miklós által vezetett kamion, és két kilométeren keresztül vontatta maga mögött az Opel Mokkát.

„Már hétfőn is éreztük, hogy baj van, valószínűleg nem megfelelő oktánszámú benzint tankoltunk Dakhlában" – mondta Szalay. "De mára vált súlyossá a helyzet, mert annyira erőtlen volt a motor, hogy a végén már sík terepen is elsüllyedt a homokban. Köszönjük Mikinek, hogy kihúzott, ha nem segít, még mindig ott lennénk. Ezen a napon alaposan begyakoroltuk az ásást, úgyhogy várjuk a holnapi szakaszt” – mondta Szalay, akinek a csapata kedden kora délután elkezdte a munkát, és mindent megtesz azért, hogy újra versenyképes állapotba hozza az autót.

Szalayék az összetettben a hetedik helyre estek vissza, hátrányuk 3 óra 41 percre nőtt Schlesser mögött, miután a hétszeres Dakar-győztes ezen a szakaszon 1 óra 43 percet vert rájuk.

A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió tizenkettedik lett, és összetettben feljött a 11. pozícióba.