Vágólapra másolva!
Egyedül a San Francisco 49ers tudott nyerni idegenben az NFL rájátszásának divíziós körében, a többi találkozón, ha néha döcögve is, de érvényesült a papírforma. De miért kezdtek el futni a csapatok a rájátszásban?

Visszatért a futójáték az NFL-be. Hiába dőltek meg a passzrekordok az alapszakaszban, a rájátszás négy legjobb csapata közé három olyan is bejutott, ahol első szándékból futnak, az egyik ilyen csapat ráadásul a Tom Brady vezette New England Patriots, amely a következő hétvégén a Denver Broncosszal játszik. Brady Manning ellen, valamint Seahawks-49ers csoportrangadó a Super Bowlért.

Seattle Seahawks - New Orleans Saints 23-15

2 perc 40 másodperc volt hátra, amikor Marshawn Lynch újra megkapta a labdát. A Seattle Seahawks 16-8-ra vezetett a New Orleans Saints ellen, a Saintsnek már nem volt időkérése, Lynch pedig szinte érintés nélkül futott 31 yardos TD-t. Ha letérdel az 1 yardos vonalon, a Seahawks lepörgethette volna az órát szinte nulláig, majd a végén rúghatott volna egy mezőnygólt, aztán 19-8-ról jöhetett volna a Saints. De Lynch (összesen 140 futott yard, 2 TD) befutott, és meccs lett belőle.

A negyedik negyedig a New Orleans Saints szinte nem is volt a pályán, 16-0-ra vezetett a Seahawks, egyik csapat sem akart kockáztatni semmit a szakadó esőben és szélviharban. A rossz időjárásban hagyományosan gyengélkedő Drew Brees nem találta kedvenc célpontját, Jimmy Grahamet, a csapat esélyének tartott futó, Mark Ingram pedig az első félidőben elvesztett egy fumble-t.

A negyedik negyedben aztán minden mindegy alapon kezdett játszani Brees, akit többször is csak a szerencse mentett meg az interceptiontől. Többször lezárhatta volna a meccset a Seahawks, miután a Saints két mezőnygólt is kihagyott, de ők sem játszottak igazán jól.

Lynch TD-je után kétperces drive-ot vezetett a Saints, végül egy negyedik kísérlet után TD-passzt adott Brees, maradt hátra 30 másodperc, és a Saintsnek egy sikeres onside kick, egy TD, majd egy 2 pontos kellett volna ahhoz, hogy hosszabbításra mentse a találkozót.

Ebből az onside kicket Golden Tate hibája után összeszedték, majd egy jó passz után Marques Colston ahelyett, hogy kilépett volna oldalra, még egy előre passzt mutatott be, ami ritkán látható blőd elgondolás volt két másodperccel a vége előtt. Úgy nyert a Seahawks, hogy igazi esélye egy pillanatra sem volt az egyenlítésre a Saintsnek.

A New Orleans kihozta a maximumot az idei szezonjából, és ott vesztette el az esélyét a Super Bowlra, hogy idegenben kellett volna három meccset nyernie ahhoz, hogy egyáltalán bejusson, de erre ennek a csapatnak nem volt reális esélye. Miközben a Seahawks úgy érte el a főcsoportdöntőt, hogy az irányító Russell Wilsonnak elég volt 103 yardot passzolnia. És ez inkább a Saints, és nem Wilson kritikája.

New England Patriots - Indianapolis Colts 43-22

LeGarette Blount jobb napjain megállíthatatlan, és Legarette Blountnak jó napja volt a Colts ellen. A Tampától az év elején New Englandbe költöző Blount 160 yardot és 4 TD-t futott a liga egyik leggyengébb futás elleni védelme ellen, és ha ehhez hozzávesszük, hogy a New England másik futója is összehozott 2 TD-t, kijelenthetjük, hogy az idei New England Patriots egy remek futócsapat, ahol történetesen Tom Brady az irányító.

Blount az alapszakasz utolsó hetében is 189 yardot, és 2 TD-t futott (az utolsó három meccsen összesen nyolc TD), nagyon úgy fest, hogy őt kell megállítania annak, aki le akarja győzni a Patriotsot rájátszásban.

A Patsnak ráadásul a védelme is jó. Andrew Luck rögtön interceptionnel kezdte a meccset, végül pedig négy labdát adott el az esőben, többször is remek field pozíciót hagyva a Patriots támadóinak.
A Colts másodéves irányítójának megint hátrányból kellett volna felállnia csapatával a negyedik negyedben, de olyan csodák ritkán történnek, mint egy hete a Kansas City Chiefs ellen. Akkor Luck 28 pontos hátrányból győzelemre vezette a csapatát, a Patriots ellen azonban az utolsó öt drive-ban egy first downt és két interceptiont tudott csak összehozni.

A Colts, akárcsak a Saints, elérte a határait a szezon végére. Az egész évben legjobb esetben is csak közepes védelem szétesett, a nagy reményekkel hozott Trent Richardson összesen 1 yardot futott 3 próbálkozásból a Pats ellen, de a helyét átvevő Donald Brown sem tudott 4 yardos átlag fölé jutni.
Luck 331 yardot passzolt, Brady csak 198-at, de nem volt kérdés, hogy melyikük a jobb irányító. Brady ezen a meccsen elsőként lépte át a 6000 passzolt yardos határt a rájátszásban, míg Luck a harmadik playoff meccsén megdobta a nyolcadik interceptionjét is. Összehasonlításképp: Tom Bradynek ugyanennyi interceptionhöz 13 meccsre és 6 évre volt szüksége a playoffban.

Carolina Panthers - San Francisco 49ers 10-23

Pár másodperc volt háta az első félidőből, amikor Colin Kaepernick a Panthers célterületétől egy yardra elkezdett oldalra futni, aztán Vernon Davis kezébe varázsolta a labdát az end zone-ban. Davis vetődött, majd a labdával együtt kizuhant az oldalvonalon túlra, a bírók pedig nem adták meg a TD-t.

Viszont ott maradt Davis lábnyoma a füvön, ami azt jelezte, az elkapás jó volt. A játékvezetők visszanézték az esetet, és megadták a TD-t a 49ersnek, így 10-9-es Panthers vezetés helyett 13-10-es San Francisco-előnnyel fordultak a felek. És ekkor még jól játszott a Cam Newton vezette Panthers.

Anquan Boldin (balra) itt még a Baltimore játékosaként, mostani csapata ellen Forrás: AFP/Getty Images/Ezra Shaw

A második félidőben azonban minden a 49ers szája íze szerint alakult. Cam Newtont összesen ötször sackelték, míg a Panthers védői csak egyszer jutottak el Kaepernickhez, aki végül 198 passzolt yarddal, egy passzolt és egy futott TD-vel zárt. Newton ennél jobb számokat produkált: 267 passzolt yard, 1 TD, de 2 interception, valamint 54 futott yard. A Panthers irányítója azonban a második félidőben a kulcspillanatokban nem tudott mit kezdeni a labdával. Leghosszabb játéka, egy 59 yardos passz Ted Ginn Jr.-nak is akkor jött össze, amikor már csak 12 másodperc volt hátra, és már semmi esélyük sem volt az egyenlítésre.

Eközben a másik oldalon Anquan Boldin 136 elkapott yarddal zárt, és ezek nagy részét akkor szedte össze, amikor még szoros volt a meccs. Boldin tavaly a bajnok Baltimore Ravens legjobb játékosa volt a rájátszásban, a Super Bowlon két TD-t is elkapott a 49ers ellen, az ilyen meccsek miatt igazolta le a San Francisco.

A 49ers zsinórban harmadszor jutott be az NFC-ben a főcsoportdöntőbe, de még nem nyert Super Bowlt Jim Harbaugh irányításával. A rutin mellettük fog állni a Seattle Seahawks ellen a jövő héten. A Seahawksnak és a 49ersnek ez már a harmadik meccse lesz idén, eddig 1-1-re állnak.

Denver Broncos - San Diego Chargers 24-17

A San Diego Chargers megpróbálta azt, ami tavaly a Baltimore Ravensnek már bejött: komoly hátrányból fordítani és nyerni Denverben. A Broncos azonban tanult abból kudarcból, amikor az utolsó pillanatokban futással próbálták ölni az időt, ahelyett hogy a legjobb játékosuk, Manning kezébe adták volna a labdát.

A Broncos irányítója most a Chargers ellen három first downt is szerzett passzal a Broncos utolsó drive-jában, így Philip Rivers csak az oldalvonalon túlról nézhette, hogy hiába jöttek fel a negyedik negyedben 17-0-ról 24-17-re, Manningék végül lepörgetik az órát.

Pedig Rivers (217 passzolt yard, 2 TD) és főleg Keenan Allen (142 elkapott yard, 2 TD) mindent megpróbált, de nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy nem működött a futójáték. Ryan Matthews csak 26 yardot hozott össze a földön, így nem tudták hosszan birtokolni a labdát, ami Manning legyőzésének az egyik kulcsa. A Chargers a decemberi denveri győzelmekor 39 percig támadhatott, míg most csak 24-ig.

A Broncos következő ellenfele azonban kifejezetten jó abban, hogyan kell irányítani az órát. Jövő héten a New England Patriots jön, amely idén remekül fut, ráadásul Peyton Manning és Tom Brady találkozójánál nincs nagyobb őrület a tengerentúlon.

A Broncos azonban most valószínűleg a liga legösszetettebb csapata. Tudnak futni (Knowshon Moreno: 82 futott yard, 1 TD a Chargers ellen), övék a liga legjobb passzjátéka, és futás elleni védekezésben benne voltak a legjobb tízben az alapszakaszban.

És ha ez nem lenne elég: visszahordásban is egyre jobbak. Eric Decker visszavihetett volna egy punt returnt TD-re a Chargers ellen, de amikor már mindenkit megvert, megbotlott a saját lábában. Trindon Holliday vissza is vitt egyet, de azt szabálytalanság miatt nem adták meg a bírók. Mindene megvan az idei Denvernek ahhoz, hogy megnyerje a Super Bowlt.

Jön az újabb Peyton Manning-Tom Brady-pacsi Forrás: AFP/Getty/Jim Rogash