Vágólapra másolva!
Eddig szinte végig a papírforma érvényesült az NFL rájátszásában. De létezhet papírforma egy Manning-Brady összecsapáson, vagy egy olyan meccsen, ahol a két csapat évek óta egymás ellen készül? Broncos-Patriots és Seahawks-49ers a Super Bowlért.

Ha számítógépes algoritmusok helyettesítenék hús-vér embereket, akkor le se kellett volna játszani az idei szezon eddigi részétt, a gép nyilvánvalóan a Denver Broncos-Seattle Seahawks párosítást hozta volna ki a Super Bolwra a csapatok erőssége alapján. Attól, hogy ez valóban összejöjjön, már csak két meccs választ el minket. Azok viszont annál érdekesebbnek ígérkeznek, elvégre a San Francisco 49ers hihetelen formába lendült - a New England Patriots pedig a New England Patriots.

Denver Broncos - New England Patriots, vasárnap 21:00

Knowshon Moreno elhomályosította Peyton Manninget a Patriots és a Broncos november végi találkozóján. Moreno 224 yardot és 1 TD-t futott a Denver által végül elveszített meccsen, miután a Patriots védőedzői úgy döntöttek, Peyton Manning és a szezon legjobb passzjátéka hagyományos eszközökkel nem levédekezhető. A Pats védői minden erejükkel a passzra koncentráltak (Manning 150 yardon megállt), nagyobb területet hagyva a futásnak, amit Moreno kihasznált. Hiába vezetett azonban 21-0-ra a Broncos, hosszabbításban végül 34-31-re nyert a Patriots. De az akkor még egy másik Patriots és egy másik Broncos volt.

Hogy kulcsjátékosok megsérülnek, mindennapos dolognak számít az NFL-ben - kérdés, tud-e egy csapat úgy is nyerni, hogy néhány poszton nem a legjobbak játszanak. A New England és a Denver eddig tudott, ezért is játsszák ők a főcsoportdöntőt az AFC-ben. A novemberi találkozón a Patriots idei legveszélyesebbnek szánt fegyvere, Rob Gronkowski még játszhatott, 1 TD-t és 90 elkapott yardot ért el. A Broncósnál pedig még a pályán volt a liga egyik legjobb szélső linebackere, Von Miller, aki két fumble-t is összehozott, az egyiket pedig még TD-re is visszavitte. Ő sem játszhat már egy ideje, a Denver a múlt héten mégis az egész meccsen hajszolni tudta a Chargers irányítóját, Philip Riverst.

A Patriotsból is hiányozni fog a csapat egyik legjobb védője, Brandon Spikes, akit akarata ellenére tett sérültlistára Bill Belichick. A helyén az újonc Jamie Collins fog játszani, ő a Colts ellen egy interceptiont és egy sacket is elért. Collins feladata lesz a tight end Julius Thomas semlegesítése. A cornerback Aqib Talib valószínűleg Demaryius Thomast fogja követni, mindkét párharc érdekes lesz, de valószínűleg nem ez fog dönteni a meccsen. Hanem az, hogy Eric Deckerre és Wes Welkerre már nem marad hasonló kvalitású védője a Patriotsnak. Mindkét játékos képes eldönteni bármelyik meccset, Wes Welker ráadásul korábbi csapata ellen játszik.

Decker, Welker, és a két Thomas november óta nem volt egyszerre a pályán, vagyis a legfontosabb meccsek előtt áll össze a Denver támadósora.

LeGarrette Blount bukott játékosból lett a rájátszás sztárja. Forrás: AFP/Getty Images/Al Bello

A New England azonban évek óta nem látott módon futással operál, a Broncos védői pedig nem túl acélosak futás ellen. A Tampa Bay Buccaneersnél leselejtezett LeGarrette Blount az utolsó három meccsen 431 yardot és 8 TD-t futott, ezzel párhuzamosan pedig lekerült a nyomás Tom Bradyről. A Pats úgy nyerte meg ezt a három meccset összesen 69 ponttal, hogy Brady csak 498 yardot és 2 TD-t passzolt. Egyébként Blount csak csereként kezdte az évet, és éppen a Broncos elleni meccs után került közelebb a kezdőcsapathoz, miután Stevan Ridley több labdát is elveszített.

A Patriots feltehetően most is megpróbálja majd Blount futásaival irányítani a meccset, de ha hátrányba kerül, Brady újra kénytelen lesz passzolni. A Broncos legjobb cornere, Chris Harris pedig sérült, nem tudni, játszhat-e vasárnap. A Denver 17-0-ra vezetett a múlt héten a Chargers ellen, amikor Harris megsérült, és akkor támadt fel a San Diego passzjátéka. Ha Harris nem játszhat, Champ Bailey léphet a helyébe, aki élete egyik legrosszabb szezonján van túl. A Broncos passz elleni védelme ráadásul pont azon a ponton, a slotban a leggyengébb, ahol a Patriots viszont a liga egyik legjobbja. Brady tömni fogja labdákkal a Wes Welker helyét átvevő Julian Edelmant és Danny Amendolát.

Tipp: A szezon elején a Broncos tűnt az AFC legjobbjának, most be fogja bizonyítani, hogy valóban az.

Seattle Seahawks - San Francisco 49ers, hétfő 0:30

Richard Sherman ki nem állhatja Jim Harbaugh-t, a San Francisco edzőjét, pedig Harbaugh volt az edzője az egyetemen. Pete Carroll, a Seattle edzője szintén rossz viszonyt ápol a kollégájával, miután lassan tíz éve egymás ellen készítik fel a csapataikat. A Seattle Seahawks szurkolói egyáltalán nem szívlelik a San Francisco 49ers szurkolóit, ahogy a 49ers játékosainak sem Marshawn Lynch jut először az eszébe, ha van egy szabad délutánjuk. Valahogy így néz ki az NFL-ben, ha két csapat évente kétszer játszik egymás ellen, és sejtik, hogy a rájátszásban jön a harmadik meccs is, amelynek a tétje jó eséllyel a Super Bowl.

Szép volt, mester - mondta Sherman Harbaugh-nak, amikor rácsapott a fenekére a 29-3-as győzelem után. Forrás: Origo

Bár a Seahawksnak és a 49ersnek ez lesz az első találkozója a playoffban, az elmúlt két szezon a két csapat életében már arról a meccsről szólt, amelyet most rendeznek Seattle-ben. A Seattle zsinórban hat meccset nyert meg otthon a rájátszásban, míg a San Francisco a legjobb formában lévő csapat az állva maradt négy közül. A 49ers nyolc meccs óta veretlen, két meccset nyert idegenben már az idei rájátszásban - igaz, a Seahawks otthona bevehetetlen vár volt az elmúlt években.

Az utolsó két Seattle-San Francisco találkozón a Seahawks kétszer is csúnyán helybenhagyta a 49erst. Colin Kaepernick kevesebb, mint 400 yardot dobott a két meccsen, a szeptemberi utolsó találkozón ráadásul háromszor is eladta a labdát, a két meccsen pedig összesen hét labdát szerzett a Seahawks. Biztosak lehetnek benne a 49ers szurkolói, hogy Richard Sherman és Earl Thomas most is készen állnak, ha Kaepernick célt tévesztene.

Míg a Broncos-Pats találkozón elképzelhető, hogy nem várt húzásokkal operálnak majd az edzők, a Seahawks-49ers sokkal egyértelműbbnek tűnik. Mindkét csapat brutális védelemmel és remek futójátékkal rendelkezik, és Kaepernick, valamint Russell Wilson személyében olyan játékos az irányító, aki fiatal, képes remek passzokra, de futásaik azok, amelyekkel a legnagyobb kárt okozzák az ellenfélnek. A két csapat idei két meccsén (1-1 a mérleg) nem volt olyan irányító, aki 200 yardot passzolt volna, és mindig az a csapat nyert, ahol a futás jobban ment. A második héten Marshawn Lynch futott 98 yardot és 2 TD-t, de volt egy TD-elkapása is, 29-3-ra nyert a Seahawks. A decemberi találkozón pedig Frank Gore futott 111 yardot, 19-17-re nyert az utolsó pillanatban a 49ers.

Ezt a találkozót is az a csapat nyerheti, ahol kevesebbet hibázik az irányító, és van egy futója, aki elkapja a fonalat. Főleg, hogy a Seahawks legjobb elkapója, Percy Harvin két agyrázkódást is összeszedett a múlt héten, így kérdéses a játéka. A 49ersnél közben a szezon végére összeállt az elkapógárda. Noha az alapszakaszban alig volt a San Franciscónál rosszabbul passzoló csapat, a rájátszásban Michael Crabtree-nek, és Anquan Boldinnak is volt már 100 yardos meccse, ebből a szempontból az előny mindenképpen a 49ersnél van.

Döntő lehet még, hogy mit tud kezdeni a Seahawks támadófala a 49ers pass rusha ellen. Az Aldon Smith, Justin Smith, Ahmad Brooks hármasból egy is elég lenne ahhoz, hogy rettegésben tartsa Russell Wilsont, és hárman együtt már megmutatták, mire képesek egy mobilis irányító ellen. A 49ers a múlt héten ötször vitte a földre Cam Newtont, akinél pedig kevesebb erősebb irányító van a ligában.

Ha viszont Smithéket tartani tudja a Seahawks fala, akkor a Marshawn Lynch-Russell Wilson páros sima győzelemre is vezetheti a Seattle-t.

Tipp: Broncos-Seahawks döntőt vártak a szakértők a szezon előtt, de ezt most megakadályozza a 49ers.