Bukott a Manchester, előzött a Bayern, élen a Real

Manchester United vs. Bayern Leverkusen, Shinji Kagawa, Németország, 2013. november.
Vágólapra másolva!
A Deloitte elemzői idén is összeállították a 20 legnagyobb árbevételű futball klubot rangsoroló listájukat, aminek élére már sorban hetedik alkalommal állhatott fel a Real Madrid. A blancók mögött ezúttal a Barcelona, illetve a BL-győztes Bayern München ért el dobogós helyet, kiszorítva az angol rekord bajnok Manchester United a legjobb háromból.
Vágólapra másolva!

Immáron 17. alkalommal állította össze a világ legnagyobb árbevételű futball klubjait rangsoroló listáját a Deloitte. A Football Money League névre hallgató kiadvány a tavaly júniusban zárult 2012/13-as idényt veszi górcső alá.

A szabályok az elmúlt évekhez képest nem változtak, továbbra is a 20 legnagyobb árbevételt generáló futball klub kerülhet fel a listára. Néhány szabályt azonban mégsem árt tisztázni! A Deloitte kimutatása három bevételi forrást különböztet meg: meccs, műsorszolgáltatás, illetve kereskedelemi. Tehát az értékesítési adatok a különböző forgalmi adóktól, valamint a játékos transzferektől tisztítva kerül kimutatásra.

Miből áll a futball klubok bevétele?

A futball klubok bevételeit alapvetően három kategóriába sorolhatjuk: egyik ilyen forrás a meccsbevétel, mely az eladott jegyekből és bérletekből folyik be a kasszába; a másik nagyobb csoport a műsorszolgáltatás bevételei, amit a televíziós közvetítések után kapnak kézhez a klubok; míg a harmadik kategória a kereskedelmi bevételek, melyek a szponzori támogatásokból és a kiskereskedelmi forgalomból (pl. mezeladások) tevődnek össze.

A 2012/13-as idény is a Real Madrid győzelmével zárult, a spanyol sztárcsapat pedig már kilenc elsőségnél tart, megelőzve az eddigi társ-csúcstartót, a Manchester United, amely még az első nyolc alkalommal tudott az élen zárni. Ráadásul az angol rekord bajnoknak ezen kívül a dobogóról is le kellett mondania, mivel a Barcelona után már a friss Bajnokok Ligája győztes Bayern München is maga mögé utasította. Ennek ellenére teljes mértékben nem lehetnek elégedetlenek a vörös ördögök, hiszen a 423,8 millió eurós bevétel mindenkori csúcsnak számít a klub 1878-ban alapított klub életében.

A legnagyobb ugrás a francia bajnok Paris Saint-Germain nevéhez fűződik a listán, amely öt helyet javítva az előző évi pozíciójához képest az 5. helyen zárt. Ilyen magasra pedig még egyetlen egy gall csapat sem jutott el a Deloitte 1997 óta íródó listáján. A PSG-vel egyébként 2011 júniusában fordult nagyot a világ, amikor is a Qatar Sports Investments többségi részesedést szerzett a klubban. Azóta megnégyszereződött az árbevételük.

Ibrahimovic az 5. helyre lőtte a PSG-t Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az élmezőnyt tekintve két további angol sztárcsapat is vesztesnek érezheti magát, hiszen a Chelsea és az Arsenal 2008 óta nem végzett a hatodiknál rosszabb helyen. Most viszont a PSG és a Manchester City előretörése miatt be kellett érniük a 7. és a 8. pozícióval.

Forrás: Investor.hu

A 20 top klub összességében 5,4 milliárd eurós árbevételt termelt a 2012/13-as idényben, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ráadásul jelenleg folyó idényben még ennél nagyobb lehet a bővülés üteme, a Deloitte várakozásai szerint ugyanis a 6 milliárd eurót is jócskán túlszárnyalhatják a bevételek.

Forrás: Deloitte, Investor.hu

Néhány szót érdemes a török sztárcsapatokra is szánni, hiszen a Galatasaray és a Fenerbahce is azon van, hogy átrajzolja Európa futballtérképét. A bevételeket illetően mindenképpen jól haladnak, hiszen mindketten felfértek a listára az 5 topliga csapatai közé.

A dominancia azonban továbbra is az angol kluboké, legutóbb 6 csapatuk is képviselte a szigetországot a listán, megelőzve az egyaránt 4-4 csapatot adó németeket és olaszokat. Persze arról se feledkezzünk meg, hogy az első két helyet már évek óta a Real-Barca páros egyeduralma fémjelzi.

Forrás: Deloitte, Investor.hu

Futball klubok a tőzsdén

A Deloitte húszas listáján több olyan csapat is található, melynek teljesítményét nem csak a futball pályán mérhetjük le, hanem a tőzsdén is. A szűk kört a Manchester United, az Arsenal, a Dortmund, a Roma és a Juventus mellett a két török klub, a Galatasaray, illetve a Fenerbahce alkotja. Persze mindjárt azt is érdemes megemlíteni, hogy részvényeik likviditása igencsak eltérő, ami komoly kockázati tényezőnek számít egy befektetés esetében.

Mi lesz a Manchesterrel?

Közülük az egyik legnagyobb, ha nem legnagyobb figyelem a Manchester Unitedet övezi, már csak azért is, mert tavaly a klub életének legsikeresebb érája zárult le Sir Alex Ferguson „távozásával”. Bár utódja, David Moyes számára sikeresen indult a szezon az angol szuperkupa elhódításával, idén már szinte lehetetlennek ígérkezik újabb serlegeket begyűjtenie. A bajnokságban csupán a 7. helyen szerénykedik a csapat, és az eddigi teljesítményüket látva igen nehézkesnek tűnik a BL-selejtezőt biztosító negyedik hely elérése is. Persze a BL jelenlegi kiírásában még áll a United, a jó szerepléshez azonban ide is elengedhetetlen a formajavulás.

Moyesnak főhet a feje, egyelőre csak 7. a United a bajnokságban. Forrás: AFP/Ian Macnicol

Moyes eddigi teljesítményével nem csak a szurkolók nincsenek megelégedve, a befektetők sincsenek odáig érte. Elég csak a United részvényét megnézni, Ferguson távozása óta ugyanis 20 százalékkal került lejjebb az árfolyam. Ráadásul a MANU ticker alatt futó papír továbbra is a leginkább shortoltabb 200 részvény közé tartozik, azaz az esetükben a befektetők inkább várnak árfolyamesést, mint emelkedést.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A bizakodásnak persze még van alapja, hiszen rövidesen a kulcsjátékosok közül van Persie és Rooney és visszatérhet. Ráadásul a vörös ördögök tovább erősödhetnek a spanyol világbajnok, Juan Mata leigazolásával.

Mata lehet a Manchester megmentője? Forrás: AFP/Carl Court

És mi lesz, ha mégsem jön a várva várt feltámadás? Ebben az esetben igen komoly összegtől esne el a klub, hiszen a BL előző kiírásában 35,6 millió eurós bevételre tett szert, ami az összértékesítés több mint 8 százalékát adta. A második számú európai kupasorozat, az Európa-liga pedig ennél jóval kisebb bevételi lehetőséggel kecsegtet. Ha ez sem jönne össze, akkor már tényleg nagy slamasztikában lennének a vörös ördögök.

Némi időt persze nyerhetnének Manchesterben az újabb szponzori szerződésekkel, de a csapat tartós gyengélkedése akár a támogatók csökkenését is eredményezhetné. Mindenestre a nyáron már életbe lép a GM-mel kötött mezszponzori szerződés, aminek értelmében hét éven át a Chevrolet lógója fogja díszíteni a United mezét. Jövőre pedig a Nike sportszergyártó szerződése is lejár, amiben szintén mutatkozik némi potenciál.

Bezzeg a Dortmund...

Az elmúlt években a német Borussia Dortmund is felhívta magára a figyelmet. A csapat remek teljesítménye mellett a részvény közel megduplázta az értékét két év alatt. Előbbivel pedig továbbra is sincs nagyobb gond, igaz a negyedik helyről még illene előrébb lépnie a Dortmundnak.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Néhány cikk a témában: