Társoldalunk:

Videón az orosz melegeket ért támadások

2014.02.04. 18:18

Emberi jogi szervezet gyűjtötte össze az orosz melegeket ért támadásokról készült videókat.

A Human Rights Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet egy erőszakos jelenetekben bővelkedő videó azoknak az Oroszországban készült felvételeknek a gyűjteménye, amelyeket az interneten osztottak meg melegeket ért támadásokról.

A szervezet szerint a homofób támadások felett az orosz hatóságok szemet hunynak, amivel azt az üzenetet küldik a világnak, hogy a meleg emberek elleni támadásokkal semmi baj nincs - nyilatkozta a New York Times amerikai napilapnak Tanya Cooper, a Human Rights Watch szakértője a szocsi téli olimpia megnyitója előtt három nappal.

A Human Rights Watch videója az orosz melegeket ért atrocitásokról

A szervezet videóján szereplő támadások a HRW szerint szervezetten történnek, internetes megosztásuk pedig propagandafunkciót lát el. Oroszországban június óta külön törvény tiltja a homoszexualitást bármilyen módon népszerűsítő eszmék terjesztését.

A HRV-nek több orosz nagyvárosban megtámadott melegek úgy nyilatkoztak, hogy féltek feljelentést tenni, mert további megaláztatásoktól tartottak. Ráadásul nem tartották valószínűnek azt sem, hogy a melegellenes támadások kapcsán csak nagyon ritkán indítanak vizsgálatokat az orosz hatóságok.

A múlt héten a világ negyven legnagyobb LGBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) közössége közös levélben szólította fel a téli olimpiát támogató céges szponzorokat, hogy tegyenek lépéseket a melegeket érő fenyegetések ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a homoszexuálisokat Oroszország nem fogja diszkriminálni a téli olimpián, de be kell tartaniuk a meleg propagandát tiltó orosz törvényeket.